Mam WiFi w moim 8120, ale wiekszosc aplikacji nie przeznaczonych bezposrednio na BB (np. java) łącząc się z internetem wybiera domyślne łącze telefonu - niestety w tym przypadku jest to GPRS... i za każdym razem, mimo iż mam aktywne WIFI i jestem podłączony do sieci.. te aplikacje nie działają bo próbują łączyć się po GPRSie.. tak jest z Paplą, Operą MINI i innymi aplikacjami które np. na NOKI działają po WIFI bo tam możesz ustawić (na "siłę") jakie łącze ma być w telefonie używane do internetu w samym telefonie.. przez co te aplikacje śmigają po WIFI, podczas gdy na moim BB niestety nie chcą, bo chyba nie wiedzą że mogą.
Czy nie ma jakiegoś 3rd party czy też 1st party programu pod BB który by ten problem rozwiązywał? Takiego który by ustawiał WIFI jako domyślne łącze wtedy kiedy tego chcę?
z wyłączonym "mobile network" też nie działa... tzn próbuje cały czas łączyć się po gprs .. oczywiscie bez skutku (bo jest wylączony). Przeszukałęm już cały net i czuje ze sie po prostu nie da. Chyba ze nowy firmware dadzą. mam 4.3.0.105
Annie
BlackBerry: 8320
Wysłany: 2008-06-21, 18:44
hej! podpinam sie do watku bo podobny problem.
Mam bb 8320 i jestem podlaczona do WI-fi w domu, internet przez wifi dziala super ale tylko jesli wylacze network conection.
w przeciwnym razie w trakcie przegladania stron samo sie przelacza na edge .
dzisiaj jak zobaczylam rachunek to myslalam ze padne. Ktos wie jak to sie da w bb wylaczyc albo ustawic zeby domyslnie bylo wifi?
Wysłany: 2008-09-07, 16:43 Blackberry wi-fi - wymusznie polaczenia z internetem
Z tego co się orientuje BB 8120 i inne modele z wifi nie maja mozlwisci laczenie sie z ineternetem prze z wi-fi.. wi fi w tym telefonie sluzy wylacznei do wykonywaniua rozmow....po wykupieniu uslugi B u operatora sieci komowkowej:)
łoł, czy ja mam zwidy przez chorobę, czy ten post naprawdę istnieje? To po co jest wtedy GSM? Co to usługa B? To jak ja dzwonię, jak nie mam żadnej usługi? Może wydaje mi się, dzwonię? To może dlatego wszyscy tak na mnie krzywo patrzą jak nawiązuję do jakieś romowy?
A myślałem, że tylko ja nie zaskoczyłem o co cedromxxx'owi chodzi :/ Tak mi osobiście się zdaje, że WiFi właśnie do połączeń sieciowych(w tym udostępniania neta) służy...
Ok. Wyszła nowa Opera mini i w niej jest już opcja "WIFI" którą jak włączasz, to przeglądarka chula po WIFI :) NIestety nadal nie udało mi się zmusić Gmail'a a ni googlemaps do korzystania z hotspota :(
[ Dodano: 2008-09-22, 11:33 ]
Ok. Wyszła nowa Opera mini i w niej jest już opcja "WIFI" którą jak włączasz, to przeglądarka chula po WIFI :) NIestety nadal nie udało mi się zmusić Gmail'a a ni googlemaps do korzystania z hotspota :(
Dobra informacja bo właśnie kupiłem 8120 właśnie ze względu na Wi-Fi i już się wystraszyłem że będzie mi zjadało kasę z konta przeglądając neta prze Wi-Fi.
A jak w tym przypadku będzie z Parlingo? Albo innym programem do gg? Będzie łączył się przez Wi-Fi czy zjadał kasę z konta? Nie da się ustawić tak żeby zupełnie nie łączył się przez GPRS?
edit: al3000 czy w Twoim poście chodzi Ci o Opere Mini 4.1 ? Pytam bo nie chce sie przejechać znowu. Już raz miałem przygodę ze znikającą kasą z konta... -> dokładnie o te wersję?
Po uruchomieniu WiFi, znalezieniu sieci trzeba najpierw zalogować się do pkt dostępowego przez przeglądarkę BB: wchodzi się normalnie w przeglądarkę i wzakładkach jest: zaloguj do pkt aktywnego wifi - za każdym razem wszystko śmiga po wifi wtedy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum