jordan
BlackBerry: BRAK
Wiek: 24 Dołączył: 24 Kwi 2008 Posty: 7 Skąd: Bytom / Oleśnica
Wysłany: 2008-04-24, 20:00 wybór jeżynki
Witam jak w temacie rozgladam sie za bb jako drugim telefonem do netu mail gg nie musi miec aparatu ale dobrze zeby mial jak najwiekszy ekran i qwerty i min EDGE ewentualnie UMTS :)
jako 1 telek uzywam n95 8gb wiec nie potrzebuje aparatu gps itp itd :D
ten ma byc do internetu :) prosze mi powiedziec jak wygladaja przegladarki w bb ? czy mozna wgrac np operke albo mozna wgrac jakies programy przeznaczone do bb troche nie znam tej platformy wiec pisze i pytam znawcow :)
widzialem cos takiego BlackBerry 8700g i to mi sie dosyc podoba bo podobne do mojej E61 bylej jaki to ma wyswietlacz i czy ma rozszerzenie kart pamieci ?
8700 nie ma karty pamięci i ma mniej wygodną obługę, ponieważ posiada 3-kierunkową rolkę, a nie trackball jak w innych 8xxx.
w tej cenie powinno starczyć Ci na 8100, ale ma kiepską klawiaturę (QW ER TY itp) i wyświetlacz pionowy
8300 i 8800 są droższe ale posiadają aparat(8300) lub GPS(8800) i mają panoramiczny wyświetlacz. Pamiętaj, że 87xx jest niższej półki. Wszytskie tu wymienione mają edge, żaden BB UMTS. Przeglądarki BB są kiepskie (jedyny plus to pełna obsługa flash-a, czyli np YouTube'a), ale operę można wgać bez problemu
8700 nie miałem nigdy w rękach, ale miałem 7730, które miało identyczną rolkę, a teraz posiadam 8300, która ma trackballa, więc mam chyba prawo sądzić, co jest wygodniejsze... Przy rolce, żeby poruszyć się w innym kierunku niż domyślny, trza było kliknąć alt, a tu nie ma już tego problemu.
No szczerze mówiąc to Play jest problematyczny.
Polecałbym BB 8300 + jeśli tylko do neta to karte simplusa, lub droższy wariant -najtańczy abo. w Orange i do niego BIS czyli maile technologią blackberry + internet za 20 zł na miecha.
jordan
Wysłany: 2008-04-24, 21:22
wiesz co chodzi o to ze tak :) do n95 8gb mam abo a teraz dostalem firmowy play 100zl abonament z telefonem ale ja tego nie wygadam bo mam rowniez swoj abo i do orange numerki itp itd a do celow firmowych nie wydzwonie 150zl :) wiec wolalbym go do neciku
[ Dodano: 2008-04-24, 22:24 ]
możesz rozszeszyc "+ internet za 20 zł na miecha."
tylko wezcie pod uwage ze za 500zl to mozna kpic 8800.. ja 8100 w idealnym stanie bez pudelka ladowarki itp zaplacilem 260zl do tego simlock za 20 i zamknela sie cala zabawa razem z karta 1gb w 300 zl.. trzeba powchodzic przez kilka dni na allegro i zgarnac szybko jak cos sie trafi ;)
a ten bis w orenge to odrazu pozwala na przesylanie danych po gprs`ie??
jordan
Wysłany: 2008-04-25, 15:48
a własnie ile kosztuje zdjecie smoka z niego czy to jest zalezne od modelu czy bez problemu z wszystkich mozna sciagnac ? :)
Zdjęci simlocka z modeli do serii 7xxx jest bezpłatne za pomocą programu który jest na forum. Co di simlocków z serii 8xxx to jest to głównie zależne od operatora który nałożył simlock. Proponuję zajrzeć do tematów:
http://www.bbpolska.org/b...imlock-vt64.htm
BlackBerry: 8300
Wysłany: 2008-04-25, 17:22
jordan napisał/a
a seria 7 duzo gorsza od serii 8 ? czym sie roznia te modele bo czytam i czytam i nic nie wiem :)
Witam, to jest złe pytanie. Ciężko rozstrzygnąć co jest gorsze a co lepsze. Wszystko zależy od konkretnych potrzeb. Generalnie można jednak przyjąć, że seria 7 jako leciwa jest "gorsza". Ma natomiast jedną wielką zaletę, mianowicie takie modele jak 7230, 7290, 7730 mają kapitalnie czytelne wyświetlacze w słońcu, choć pod względem innych parametrów są "gorsze". Seria 7 - głównie z racji swej wiekowości i mniej zaawansowanych rozwiązań technicznych (np. wspomniane wyświetlacze) winna mieć dłuższe czasy czuwania i rozmów (mniejsze zużycie baterii). Konkludując, seria 7 i 8 to dwie różne epoki, ale co tym idzie również dwa zupełnie różne poziomy cen (coś za coś). Poniżej masz link do naszego tematu z linkami do testów paru modeli:
http://www.bbpolska.org/t...berry-vt290.htm
a tu do specyfikacji tech.:
http://www.bbpolska.org/s...berry-vt121.htm
pzdr.
PS. Wybór generalnie jest trudny, dla pocieszenia powiem Ci, że ja nadal - mając zarówno 8700 jak i 8300 - w dalszym ciągu nie wiem, który model jest lepszy :)
PS. Wybór generalnie jest trudny, dla pocieszenia powiem Ci, że ja nadal - mając zarówno 8700 jak i 8300 - w dalszym ciągu nie wiem, który model jest lepszy :)
Ja mimo tego, że od jakiegoś czasu posiadam 8800 co jakiś czas myślę o tym by sprzedać go i kupić 7290 - sentyment
jordan
Wysłany: 2008-04-25, 20:27
ogolnie ma pisac smsy i ewentualnie odbierac smsy i internet ;D jutro bede mial chyba 7230 albo 7290 nie wiem dokladnie ktory alle ten z ery i chcialem spytac jak w nim albo w tym w tym 8700 sie np oglada strony na operce ? co tam robi za kierunkowy przycisk :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum