Skończmy tracić po 20 minut na każdy taki post, skoro i tak mam rację
Nie odpisuję jedynie z powodu niechęci straty czasu na esej, ale w wielu kwestiach zasadniczo się mylisz niestety.
2,8" to jest mały ekran do GPS? to tylko taka skromna uwaga, a co do pozostałych to szkoda gadać.....Widać, że nie miałeś lub w zasadzie tylko minimalne doświadczenie z WM6....
życzę więcej cierpliwości i umiejętności...
BlackBerry: 8110
PIN: 2054C84B
Wysłany: 2008-03-18, 22:53
canidy napisał/a
Bat napisał/a
Skończmy tracić po 20 minut na każdy taki post, skoro i tak mam rację
Nie odpisuję jedynie z powodu niechęci straty czasu na esej, ale w wielu kwestiach zasadniczo się mylisz niestety.
2,8 to jest mały ekran do GPS? to tylko taka skromna uwaga, a co do pozostałych to szkoda gadać.....Widać, że nie miałeś lub w zasadzie tylko minimalne doświadczenie z WM6....
Właśnie widać, że miałeś małe doświadczenie z większymi ekranami, skoro katujesz się takimi mikroskopijnymi. Teraz wszystko dąży do mikro, co niekoniecznie jest dobre ;)
Co do WM6 to zdaje Ci się, miałem za dużo doświadczeń w tym systemie i wiem, że bez siedzenia przy nim długo, by zrobić wszystko pod siebie, doinstalować niezbędne rzeczy itp. jest kicha. Telefon powinien pod hard resecie od razu być konkretnym telefonem, nie tak jak WM. Konkret i ergonomia przede wszystkim.
W czym się mylę to napisz, chętnie odpowiem ;)
W wielu już wymienionych rzeczach. A co do hard resetu to po to by nie bawić się ponownie z instalacją to wystarczy wcześniej zrobić w banalnie prosty sposób backup.
Wysłany: 2008-03-19, 21:28
canidy napisał/a
W wielu już wymienionych rzeczach. A co do hard resetu to po to by nie bawić się ponownie z instalacją to wystarczy wcześniej zrobić w banalnie prosty sposób backup.
Backup w WM to podstawa, bez niego nie czuję się pewnie :P Tyle, że żeby mieć czego zrobić backup, trzeba się na tym nieco nasiedzieć.
Ściągnąłem jakąś starszą wersję tego pierwszego programu do czarnej listy, na stronie jest za darmo w archiwum. Wygląda na to, że działa jak trzeba :)
Sprawdziłem też ten opis wgrywania .jar:
Cytat
a zatem ponieważ masz podobnie jak ja 8700 z softem 4.2.xxx spróbuj:
1. sprawdź czy pliki na komputerze są rozpakowane tj. czy mają rozszerzenia .jad itd.
2. podłącz terminal do komputera i odpal DM
3. przy pomocy Media Managera w DM utwórz w terminalu (device memory, okno po prawej stronie) katalog o nazwie np. .../Device Memory/Games
4. skopiuj do niego pliki
a potem w terminalu (tj. w telefonie)
1. otwórz Media Managera
2. wciskamy kółeczko, klikamy explore (lub jakoś inaczej w polskiej mowie)
3. wchodzimy w device memory
4. kółeczko i z menu wybieramy open
5. znajdujemy utworzony wcześniej folder i wchodzimy do niego analogicznie jak wcześniej (kółeczko i open)
6. wybieramy wcześniej załadowany plik .jar
7. kółeczko i opcja download
Po instalacji program powinien być widoczny w menu aplikacji
U mnie niestety nie ma "download", a jestem pewny, że robię wszystko dobrze. Czyżby to miało coś wspólnego z internetem? Więc u mnie nie ma tego tak samo jak MMSów, mam komunikat "Your device does not currently have any Browser Configuration Service Book Entries. Please contact your service provider to enable the Browser on your device".
Czyli w tym przypadku tylko operator i bez tego nie zainstaluję nawet rozkładów jazdy?
Wysłany: 2008-03-20, 10:01
Bat napisał/a
U mnie niestety nie ma download
A jakie masz opcje do wyboru gdy klikniesz na jar'a?
Bat napisał/a
Your device does not currently have any Browser Configuration Service Book Entries
[...]
Czyli w tym przypadku tylko operator i bez tego nie zainstaluję nawet rozkładów jazdy?
BB to terminal + usługa. Niestety związane ze sobą nierozerwalnie.
Nota bene nie taka droga - w Orange obecnie coś koło 20 zł.
Co do przeglądarki - można sobie poradzić operą - ale programów nie zainstalujesz...
BTW - w jakiej sieci "działasz"?
Jeżeli w plusie - to masz pecha.
A jeszcze wtrącając trzy grosze do dyskusji WM6 vs BB OS: Przez pewien czas miałem służbowego HTC Artemis. I zamieniłem go z powrotem na BB8100. Z dwóch powodów: funkcjonalność i szybkość obsługi (jako telefon i podręczny notatnik). Po prostu na BB jestem w stanie zrobić to samo dwa razy szybciej. Drugim powodem było to, że nie moglem zmusić WM5 a potem WM6 do synchronizacji (najlepiej bezprzewodowej) z Lotus Notes.
Wysłany: 2008-03-20, 12:58
Marcin napisał/a
A jakie masz opcje do wyboru gdy klikniesz na jar'a?
Help, Up, View Thumbnails, Open (tutaj jest unable to display...), New Folder, Delete, Move, Rename, Properties, Sens Using Bluetooth, Receive Using Bluetooth, Options, Hide, Close.
Marcin napisał/a
BB to terminal + usługa. Niestety związane ze sobą nierozerwalnie.
Nota bene nie taka droga - w Orange obecnie coś koło 20 zł.
Co do przeglądarki - można sobie poradzić operą - ale programów nie zainstalujesz...
BTW - w jakiej sieci działasz?
Jeżeli w plusie - to masz pecha.
No właśnie w Plusie :( Nie orzumiem konkretnie o co Ci chodzi - żebym miał MMSy muszę mieć włączoną usługę Blackberry?
Operę mam, ale nie zależy mi na internecie, przez palmtopa i tak korzystam, tutaj tylko o MMSy mi się rozchodzi.
Jest jeszcze sprawa dzwonków. Myslałem, że ustawienie Vibrate+Tone to i wibracja i dzwonek, a tu jest najpierw wibracja, potem dzwonek, co jest jakimś nieporozumieniem. Jak zrobić, by telefon i dzwonił i wibrował jak jakikolwiek inny telefon?
Wysłany: 2008-03-20, 13:16
Gdybyś miał w Erze - to w erze pojawia się ikonka przeglądarki Bluconnect (podobno). W Orange jest tani BIS - można sobie na miesiąc lub dwa włączyć i poustawiać to co się chce. A w Plusie o żadnych udogodnieniach nie słyszałem :(
Generalnie chodzi o to że wiele funkcji w terminalu nie jest ustawiane przez użytkownika (m. in. mms i przeglądarka). Są one ustawiane bądź z pozycji administratora sieci korporacyjnej (BES) bądź z pozycji operatora (BIS). Jest to celowe zagranie producenta w odpowiedzi na zapotrzebowanie sektora rynku do którego produkt jest adresowany - przede wszystkim korporacje.
Co do zupełnego braku przeglądarki (przez to nie możesz instalować jar'ów) to:
1. sprawdź czy terminal nie ma IT Policy. Jak ma - zdejmij (nie będę pisał co to jest i z czym się je - było kilkakrotnie na forum)
2. Wgraj nowy OS - jw.
3. Przed włożeniem swojej karty robiłeś kompletny "wipe"? Może trzyma jakieś stare ustawienia
Co do dzwonienie i jednoczesnej wibracji - niestety to wielka wada wszystkich BB że nie potrafią robić tego jednocześnie. I póki co nic na to nie da się poradzić bez interwencji w elektronikę. Bo z takową pewnie by się dało :>
Wysłany: 2008-03-20, 15:46
Marcin napisał/a
Gdybyś miał w Erze - to w erze pojawia się ikonka przeglądarki Bluconnect (podobno). W Orange jest tani BIS - można sobie na miesiąc lub dwa włączyć i poustawiać to co się chce. A w Plusie o żadnych udogodnieniach nie słyszałem :(
Generalnie chodzi o to że wiele funkcji w terminalu nie jest ustawiane przez użytkownika (m. in. mms i przeglądarka). Są one ustawiane bądź z pozycji administratora sieci korporacyjnej (BES) bądź z pozycji operatora (BIS). Jest to celowe zagranie producenta w odpowiedzi na zapotrzebowanie sektora rynku do którego produkt jest adresowany - przede wszystkim korporacje.
To kijowo, że Plus niczego nie ma. Ale mam zamiar zaopatrzyć się w drugą kartę do starego telefonu. Co polecasz w tym przypadku? Na tej drugiej karcie mógłbym aktywować BIS np. na miesiąc i wszystko poustawiać.
Marcin napisał/a
Co do zupełnego braku przeglądarki (przez to nie możesz instalować jar'ów) to:
1. sprawdź czy terminal nie ma IT Policy. Jak ma - zdejmij (nie będę pisał co to jest i z czym się je - było kilkakrotnie na forum)
2. Wgraj nowy OS - jw.
3. Przed włożeniem swojej karty robiłeś kompletny wipe? Może trzyma jakieś stare ustawienia
1. Nie mam odniesienia do IT Policy w bezpieczeństwie, a Firewall mogę spokojnie ustawić na disabled (i tak jest obecnie)
2. Telefon jest jeszcze na gwarancji, czy zmiana softu mnie jej pozbawi? Czy jest jakieś ryzyko uszkodzenia i czy wystarczy tylko kabel USB? W T610 to sobie zmieniałem bardzo często serwisowym, ale tam to była prosta robota :)
3. Telefon jest nowy, więc chyba raczej "czysty"?
Marcin napisał/a
Co do dzwonienie i jednoczesnej wibracji - niestety to wielka wada wszystkich BB że nie potrafią robić tego jednocześnie. I póki co nic na to nie da się poradzić bez interwencji w elektronikę. Bo z takową pewnie by się dało :>
Szkoda, że nie wiedziałem tego wcześniej, bo to mogło by przesądzić o zakupie. Teraz dla mnie to ogromna wada i zastanawiam się co zrobić, by słyszeć dzwonek zawsze. Przecież nie zawsze jak telefon jest w kieszeni to go usłyszę, a jak lecą same wibracje to znowu w domu będzie lipa, bo dopiero po 3 wibracjach leci dzwonek (a w kieszeni chciałbym mieć jak najwięcej). Czemu to ma być problem elektroniki, a nie softu, który włącza i wibrację i dzwonek? To samo z SMS. No tak nie może być, to jakiś koszmar, nie ma jak skonfigurować profilu, żeby pasowałi na zewnątrz i do domu. Kurde i ja kupiłem nówkę, czemu nigdzie to nie jest napisane... przecież to normalne w każdym telefonie, to aż śmieszne jest, żeby system był taki fajny, a dzwonki tak tragicznie.
nie ma jak skonfigurować profilu, żeby pasowałi na zewnątrz i do domu. Kurde i ja kupiłem nówkę, czemu nigdzie to nie jest napisane... przecież to normalne w każdym telefonie, to aż śmieszne jest, żeby system był taki fajny, a dzwonki tak tragicznie.
Na 8310 Curve jest opcja dodatkowych profili dla "w futerale" i "bez", więc może to by wystarczyło, no ale nie wiem jak jest w przypadku perełki.
Wysłany: 2008-03-20, 16:43
Tutaj też jest i niby w czym ma mi to pomóc? :) W kieszeni na wibrację, a w domu na dzwonek? Sprawdza się to dobrze?
Jeszcze takie inne pytanie - jest gdzieś możliwość zakupu obudowy do 8100? Takie pytanie przyszłościowe, bo wszelkiego rodzaju futerałów nie lubię, folia tutaj nie zdaje egzaminu, a więc jakby ta cała piękna obudowa zmieniła swój wizerunek to można by wymienić pewnie (jest niby tak dużo telefonów, gdzie się nie da, ale zawsze jakoś idzie ;) ). A może jakiś inny sposób na ochronę błyszczącej obudowy? ;)
A i jeszcze sprawa z baterią:D Ile to mniej więcej trzymie? Po zakupie nie sformowałem baterii, bo miałem tylko kabelek USB do ładowania (standardowo nie ma ładowarki, dopiero dzisiaj przyszła mi certyfikowana) i nie zostawiłem na noc do ładowania ani razu tak dłuzej. Nie wiem właśnie, czy Li-lon też się formuje, w palmtopie też mam taką, to 3 dni ładowałem długo, ale potem to już nie zjeżdżałem do 0% mocy, bo te się psują jak się wyczerpuje do minimum (a formowanie niby ma na zadaniu najpierw wyczerpać). Może mi słabiej trzymać czy coś? Bo nie widzi mi się wydać 120zł na nową baterię za jakiś czas :P Zostawić ją na noc dziś?
Wysłany: 2008-03-20, 17:35
Bat napisał/a
To kijowo, że Plus niczego nie ma. Ale mam zamiar zaopatrzyć się w drugą kartę do starego telefonu. Co polecasz w tym przypadku? Na tej drugiej karcie mógłbym aktywować BIS np. na miesiąc i wszystko poustawiać.
Poszukaj na forum wypowiedzi o tym "blueconect" przy włożonej karcie ery - co to daje i czy warto z tego powodu kupować Erę. Podejrzewam, że mógłbyś aktywować BIS (trzeba by u Operatora zapytać co jak i za ile). Oczywiście usługa możliwa tylko przy abonamencie, a IMHO w Orange tylko dla firm. A może w Plusie mają już w dobrej cenie?
Bat napisał/a
2. Telefon jest jeszcze na gwarancji, czy zmiana softu mnie jej pozbawi? Czy jest jakieś ryzyko uszkodzenia i czy wystarczy tylko kabel USB? W T610 to sobie zmieniałem bardzo często serwisowym, ale tam to była prosta robota :)
Wystarczy kabel USB, IMHO - jeżeli telefon był kupiony w normalnej sieci sprzedaży (u operatora) to wgranie softu nie pozbawi gwarancji. Poza oficjalnym kanałem - wolna amerykanka, trzeba sprzedawcy spytać.
Zmiana softu w BB to też prosta robota. Tuż po kupnie bawiłem się prawie codziennie w "stawianie na głowie" terminala. Już mi przeszło - mam co potrzebuje, działa i po prostu używam...
Bat napisał/a
Czemu to ma być problem elektroniki, a nie softu, który włącza i wibrację i dzwonek?
Żaden BB nigdy nie miał możliwości jednoczesnego dzwonienia i wibrowania, a trochę ich już widziałem, z przeróżnymi softami, nie jest to więc kwestia softu a jakaś (IMHO dziwna) konsekwencja producenta.
Bat napisał/a
przecież to normalne w każdym telefonie, to aż śmieszne jest, żeby system był taki fajny, a dzwonki tak tragicznie.
Eee- jako dzwonek można łatwo wgrać dowolne mp3, mid.... Oryginalne są ... rzeczywiście - drętwe. Ale pocieszę Cię -jakbyś posłuchał dzwonki z poprzedniej generacji BB np. 7290....
Co do Plusa i MMSów to musisz mieć GPRS, a żeby mieć GPRS to nie musisz nic wykupować, co najwyżej aktywować usługę (bezpłatnie). Jeżeli chcesz mieć odpowiednika BlueConnect w Erze lub Business Everywhere w Orange to w Plusie jest iPlus który można mieć na 3 sposoby: jako dodatkową kartę z abonamentem typu data lub jako dodatkową usługę w posiadanym już w zwykłym abonamencie jednakże z funkcjonalnością analogiczną do abonamentu typu data lub ostatecznie wykupić pakiet danych (ok. 5 PLN za 15 MB lub 14 PLN za 40 MB). Chyba do samych MMSów to raczej takie pakiety się opłacają. Oprócz tego w Plusie można wziąć prepaid do GPRS czyli SimData. Oczywiście piszę GPRS, ale dostęp jest do wszystkich usług czyli GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA.
Wysłany: 2008-03-20, 19:08
Przejdę się do Plusa i spytam jak to można najlepiej załatwić. Dziwi mnie najbardziej to, że bez przeglądarki jara się nie zainstaluje
Cytat
Wystarczy kabel USB, IMHO - jeżeli telefon był kupiony w normalnej sieci sprzedaży (u operatora) to wgranie softu nie pozbawi gwarancji. Poza oficjalnym kanałem - wolna amerykanka, trzeba sprzedawcy spytać.
Zmiana softu w BB to też prosta robota. Tuż po kupnie bawiłem się prawie codziennie w stawianie na głowie terminala. Już mi przeszło - mam co potrzebuje, działa i po prostu używam...
Więc takie pytanie - co mi da zmiana softu? Na polskim języku mi nie zależy, a w About mam napisane, że wersja to 4.2.0.51 (Platform 2.2.0.32), a Cryptographic Kernel v.3.8.4.28. Ciekawe jest to, że urządzenie jest Java powered, a pliki Java nie odpalają się z palca :P
Cytat
Żaden BB nigdy nie miał możliwości jednoczesnego dzwonienia i wibrowania, a trochę ich już widziałem, z przeróżnymi softami, nie jest to więc kwestia softu a jakaś (IMHO dziwna) konsekwencja producenta.
A to ciekawe. Nawet najnowsze modele, np. 8120? Jakbym wiedział to bym go chyba nie kupił, poważnie, telefon wydawał się praktycznie idealny, a tu takie zaskoczenie. To tak jakby nie miał możliwości wysyłania SMS do ludzi z książki adresowej :P
Cytat
Eee- jako dzwonek można łatwo wgrać dowolne mp3, mid.... Oryginalne są ... rzeczywiście - drętwe. Ale pocieszę Cię -jakbyś posłuchał dzwonki z poprzedniej generacji BB np. 7290....
Hehe, nie o to mi chodziło :D Tylko o sam styl dzwonka, z tą wibracją. To, że dzwonki mp3 są to wiem, od razu musiałem się za to zabrać, w T610 nie było takich wygód :D
canidy napisał/a
Co do Plusa i MMSów to musisz mieć GPRS, a żeby mieć GPRS to nie musisz nic wykupować, co najwyżej aktywować usługę (bezpłatnie). Jeżeli chcesz mieć odpowiednika BlueConnect w Erze lub Business Everywhere w Orange to w Plusie jest iPlus który można mieć na 3 sposoby: jako dodatkową kartę z abonamentem typu data lub jako dodatkową usługę w posiadanym już w zwykłym abonamencie jednakże z funkcjonalnością analogiczną do abonamentu typu data lub ostatecznie wykupić pakiet danych (ok. 5 PLN za 15 MB lub 14 PLN za 40 MB). Chyba do samych MMSów to raczej takie pakiety się opłacają. Oprócz tego w Plusie można wziąć prepaid do GPRS czyli SimData. Oczywiście piszę GPRS, ale dostęp jest do wszystkich usług czyli GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA.
Hmm, to muszę sprawdzić u nich, jeśli w ten sposób można załatwić sprawę z MMSami. Myślałem, że GPRS i EDGE są aktywne, skoro telefon widzi w zasięgu. A jednak operatorzy nie są tacy fajni i wszystko trzeba aktywować :) Myślałem wcześniej o simdacie, zobaczymy co się najbardziej opłaci. W każdym razie dzwoniłem do biura obsługi w sprawie MMS i wysłali mi konfigurację SMSem... do Sony Ericssona, haha, a ja im mówiłem, że ściągałem konfigurację ze strony, wpisywałem ręcznie i wszystko, a nie działało nadal w T610 i tu też nie działa. No cóż, wybiorę się osobiście ;)
Wysłany: 2008-03-22, 15:04
Plus niby "odblokował" mi MMS i teraz widzę ikonkę wysłania wiadomości w aparacie (jest aktywna), po jej wybraniu mam "Select contact" ale lista jest "empty" i kombinowałem z różnymi kombinacjami, ale nie dało się przejść dalej, żeby wybrać kontakt. W skrzynce odbiorczej jednak nie mam "Compose MMS" (powinno być coś takiego, czy jakaś inna opcja?).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum