Wysłany: 2008-10-07, 18:47 Wifi & Browser oraz UMA
Mam takie pytanie jako nowy użytkownik 8320 :P
Czy systemowa przeglądarka może działać po gprs? czy tylko wifi? Za każdym razem jak chce wejść to pisze że jest to usługa wifi. W opcjach pisze ze można się przełączyć na połączenie blackberry ale jak się domyślam chodzić będzie tylko z BIS lub BES.
Druga sprawa czy ktoś korzystał z UMA np w orange? Jak to wygląda?
noe raczej może, ja (dość żadko i jeśli muszę), korzystam ze systemowej przegladarki BB i leci po gprs/edge. Nie wiem jak to jest z Wi-fi bo nie mam w swoim 8800 (a szkoda wielka, bo bym na chacie i w pracy korzystał za free ).
_________________ BlackBerry 8100 Pearl bez SimLock'a + 1GB
soft v4.5.0.55 bez polaka ^_^
Blackberry 8800 bez Simlock'a + 4GB
soft v4.5.0.55 z polakiem ^_^
elmik, u mnie w 8820 (jak miałem) chodziło po wifi, a przy wylaczonym wifi chodziło po gprsie (ale miałem bisa aktywnego) wydaje mi się, że bez bisa też powinno chodzić.
Co do UMY to potrzebna jest dodatkowa usługa u opa. Rzecz się nazywa Unifon. I przy włączonym Unifonie korzystasz z siecie wifi (niezależnie od kraju w którym się znajdujesz) dzwonisz do Orange i na stacjonarne po 10 gr, (za granicą odbierasz połączenia za darmo).
Fajną opcją przy umie jest taki bajer, że jak zainicjujesz połączenie po wifi i wyjdziesz z zasięgu wifi to dalej jestes kasowany tak jakbyś hulał na wlanie :)
jak bardzo chcesz to poszukam Ci regulaminu i tam będziesz miał wszystko dokładnie co i jak.
pzdrwm
Właśnie chyba bez BIS nie da rady. A co do UMA to mam rozumieć, że w domu rozmawiam po wifi za 10gr wychodzę z domu, wifi się samo rozłącza i dalej płace po 10gr? :)
W robocie mam słaby sygnał telefonu (orange). Dziwne jest to że raz sygnał jest na max za chwile telefon traci sygnał (nokia) jest to denerwujące jak ciągle przerywa rozmowy (antena nadawcza operatora kilkaset metrów od nas). Dotychczas jedyny telefon który odbierał w miarę normalnie nie przerywając rozmów to HTC TYTN II jednak nie pasował mi on i zrezygnowałem z niego. Kolega namówił mnie na BB 8820 i usługę UMA . Jakość rozmów jest taka sobie – czasem ok., czasem jednak również rozłączy rozmowę – łączę mam 8MB. Jednak bez tej funkcji zdecydowanie miałbym gorzej z odbieraniem tel. w robocie. Przełączanie rozmowy z UMA na EDGE czasami nie wychodzi i muszę łączyć się ponownie. Dziś np. po wejściu do roboty za nic tel. nie chciał przełączyć się na UMA – pokazywał że jest połączony z siecią WI-FI ale łączył tylko po EDGE pomogło wyjęcie baterii – po włączeniu telefonu wszystko było ok.
ruli napisał/a
jak bardzo chcesz to poszukam Ci regulaminu i tam będziesz miał wszystko dokładnie co i jak.
pzdrwm
Poradziłem sobie z pogodzeniem browserwa wifi i gprsu.
Teraz mam os .93 ale pewnie na poprzednim też się dało.
Browser->Opcje->Właściwości Ogólne->Domyślna przeglądarka
Ja mam do wyboru:
"Przeglądarka punktów aktywnych" - Działa tylko po Wi-Fi
"Orange World" - Leci po gprs
Więc dla innych opów będzie blueconnect bądź iPlus zamiast Orange World
To jeszcze w opcjach/opcje zaawansowane/przeglądarka masz też do wyboru: domyślna konfiguracja przeglądarki oraz domyślna konfiguracja przeglądarki WAP.
noe raczej może, ja (dość żadko i jeśli muszę), korzystam ze systemowej przegladarki BB i leci po gprs/edge.
mam pytanie odnoście co do tego jak wchodzisz w przegladarke wbudowana bb to orange ustawil sobie pod gprs/edge i ci zjada gprs/edge czy miales wybor pomiedzy wap a gprs/edge?? bo ja mam w simplusie i przeglądarka operatora ustawila sie pod wap i w opcje>opcje zaawansowane>przegladarka> mam domyślna konfiguracje przeglądarki na plus.pl a da rade sie przestawic na opere zeby byla domyslna? czy tylko tak potrafi karta wi-fi?? gdy ustawie w opcjach opery zeby mi przez wi-fi wchodzilo?? nie mam karty wi-fi wiec nie spr!
_________________ BĄDŹ ŚWIADOM SWOJEGO POSTĘPOWANIA
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum