aaa tak przypadkiem ja sie nieznam ale czy przypadkiem wiadomosci pin niedzlaja tylko wtedy jak mamy bisa/besa?
tak wiadomości PIN działają tylko przy BIS/BES bo idą przez APN blackberry - a ponieważ transfer danych przez ten APN za granicą podlega opłacie, a wiadomości PIN nie ważą 0 kb to i wiadomości PIN wpływają na transfer i zwiększają opłatę.
BlackBerry: 8800
Wysłany: 2008-05-25, 14:01
W Polsce jesteś taryfikowany przez swojego operatora. Za granicą karty rozdaje operator zagraniczny. On ma gdzieś czy masz milion darmowych minut opłatę abonamentową, czy blackberry.
za granica placi sie za wszystko ... w wypadku BB za roaming danych GPRS.
wiadomosci PIN to kolejne paczki danych, choc nie duze, to jednak zwiekszaja ilosc przeslanych danych.
Musi byc wlaczona usuga BIS lub BES..
jak to dziala..? Ktos pisze wiadomosc PIN, wysyla... Wiadomosc trafia do sieci operatora GSM, pozniej z sieci operatora do sieci WANowskiej blackberry, pozniej z tej sieci do sieci GSM odbiorcy PINa...
BlackBerry: 8310
Wysłany: 2008-09-04, 16:55
Piszecie wszyscy, że wiadomości PIN można wysyłać przez BIS i BES.
Nie wiem czy jest ty problem z moim RIMem, ale właśnie z poczty znika mi możliwość utworzenia wiadomości PIN po tym jak zsynchronizuje urządzenie z BESem swojego pracodawcy lub utworzę konto na BISie.
Czy Wy macie dostęp do opcji tworzenia wiadomości PIN po synchronizacji czy to z BIS, czy z BES?
gurnikbe, czym czyściłeś urządzenie? Bo jeśli dałeś "wipe" to itp zostaje. Polcy zlikwidujesz tylko wgrywając nowe czyste (poszukaj na forum bo jest gdzieś czysty pliczek do ściągnięcia)
powiem tak.....
od roku mam 2 angielksie numery z taryfa blackberry jeden bes i jeden bis, mieszkam w Irlandii, podrozoje po europie i nigdy NIGDY nie zaplacilem za wiadomosci pin.....
takze mowie z doswiadczenia
i nie pracuje dla jakiegos operatora chcacego nabic kase ;]
_________________ I've been a weirdo every since the Doc said 'push'...
BlackBerry: 8800
Wysłany: 2008-09-14, 15:15
A zaplaciles za korzystanie z BB za granica?
pisalismy jak jest w Polsce.
Kazdy umiarkowanie inteligentny czlowiek moze zajzec na strone swego operatora i przeczytac regulamin. Na jego podstawie nalicza si? oplaty, a nie na podstawie spelulacji na forum bbpolska :)
_________________ Urządzenie blackberry bez usługi blackberry to jak kobieta bez piersi :)
A zaplaciles za korzystanie z BB za granica?
pisalismy jak jest w Polsce.
Kazdy umiarkowanie inteligentny czlowiek moze zajzec na strone swego operatora i przeczytac regulamin. Na jego podstawie nalicza si? oplaty, a nie na podstawie spelulacji na forum bbpolska :)
w irladni tak owszem, ale jak lece do polski hiszpani, to wylaczam maile i dzialam tylko pinami i jakos nigdy nie zaplacilem....
u mnie wyobras sobie tez siec mowi ze za transfer danych za granica beda naliczane oplaty,jednak.... nigdy
_________________ I've been a weirdo every since the Doc said 'push'...
BlackBerry: 7290
Wysłany: 2008-09-14, 21:44
to moze masz troche darmowych kilobajtow i samymi wiadomosciami pin nie wykorzystujesz tego limitu ;p
albo opki w irlandii nie sa takie sknery jak w polsce i nie licza za wszystko ;]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum