BlackBerry Forum  Strona Główna BlackBerry Forum
Pierwsze polskie forum BlackBerry

FAQ - PIERWSZA POMOCFAQ - PIERWSZA POMOC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: lukas
2008-03-11, 08:37
Usluga BIS w orange-Ustawienia poczty e-mail
Autor Wiadomość
kosacce 

BlackBerry: 8800
Wysłany: 2008-03-01, 16:22   Usluga BIS w orange-Ustawienia poczty e-mail

Witam Was wszystkiech! :-D
wlasnie dzisiaj uruchomilem usluge BIS-czytalem o niej troche ale pewnych rzeczy nie wiem. O 00.00 dzisiaj bede mial juz wł. usluge!
Chcialbym juz po max 1h odbnierac maile i wysylac.
wiec mam pytania:
1. po wl uslugi jak ustawic i co trzeba wpisac,zrobic aby moja poczta przychodzila na terminal?wiadomo ze cala nazwe maila ale gdzie?
2. skorzystalem z orange bo jest teraz za 19zl netto-czy wysylanie i odbnieranie maili jest za darmo? a przegladarka?

bardzo prosilbym o odpowiedzi bede bardzo wdzieczny :-)

pozdrawiam

ruli 
Administrator

BlackBerry: 8310
PIN: 206C471B
Wysłany: 2008-03-01, 20:55   

no to Ci odpowiem - bo też jest jestem użytkownikiem BISa w Orange'u:

1. W urządzeniu praktycznie nic nie musisz ustawiać. pierwsze co należy zrobić to zalogować się na http://blackberry.orange.pl - tam musisz podać pin i imei urządzenia a następnie możesz dodawać konta pocztowe, które będą obsługiwane przez Twoje urządzenie. Jak już skończysz wszystko ustawiać, to operator prześle Ci książki i w urządzeniu pojawią się automatycznie nowe konta.

2. co do przeglądarki to tu już nie jest tak pięknie. W ramach BIS'a darmowy masz tylko wap jeśli chcesz korzystać w normalnego internetu - ruch idzie po apn'ie "internet" i jesteś kasowany poza opłatą za BIS'a

pozdrawiam

www.zegarludowy.com - jesteś już?

kosacce
Gość
Wysłany: 2008-03-02, 16:34   

dzieki wilekie ogromne:)tylko male pytanko: mam usluge wlaczona nastepnie loguje sie na strone wpisuje moje konto pocztowe i wszytsko?nastepnie orange wysyla ksiazki?-jakie ksiazki kolego:)pozdrawiam

ruli 
Administrator

BlackBerry: 8310
PIN: 206C471B
Wysłany: 2008-03-02, 16:48   

no więc książki można porównać do sterowników (tak bardzo ogólnie) jak już się zarejestrujesz i skonfigurujesz maile, to operator wyśle Ci właśnie te sterowniki. Znajdziesz je w opcjach zaawansowanych w tablicy routingu hosta. Urządzenie automatycznie (właśnie za pomocą tych książek) będzie odbierało wiadomości.

pzdrwm

www.zegarludowy.com - jesteś już?

marbb 
Tylko BB od 2004

BlackBerry: Bold
PIN: 25565F6B
Wysłany: 2008-07-21, 00:25   

ruli napisał/a
no to Ci odpowiem - bo też jest jestem użytkownikiem BISa w Orange'u:

1. W urządzeniu praktycznie nic nie musisz ustawiać. pierwsze co należy zrobić to zalogować się na http://blackberry.orange.pl - tam musisz podać pin i imei urządzenia a następnie możesz dodawać konta pocztowe, które będą obsługiwane przez Twoje urządzenie. Jak już skończysz wszystko ustawiać, to operator prześle Ci książki i w urządzeniu pojawią się automatycznie nowe konta.......

Ruli, a co w przypadku, gdy zrobiłem dokładnie to co piszesz powyżej i nic w zamian nie dostałem od operatora. Nic mi nie przesłał i nic w moim BB sie nie pojawiło...BIS jest aktywny na moim koncie a nie mogę z niego korzystać. BOK nie umie mi pomóc (też Orange), ponieważ sie najprawdopodobniej nie znają na swoich własnych usługach... Jeśli wiesz jak to HELP !!!

RBuzz 

Wysłany: 2008-07-21, 07:46   

marbb napisał/a
Jeśli wiesz jak to HELP !!!

Miałem to samo - niedawno udało mi się uruchomić BIS na moim BB, którego nie udawało się od kilku miesięcy. Wszystko zależy tylko i wyłącznie od kompetencji ludzika w BOK. Najlepiej nie gadać ze "zwykłym" operatorem, tylko od razu prosić o przekierowanie do działu technicznego zajmującego się BB. U mnie dopiero drugi z kolei technik obczaił co jest grane i wyprostował (usługa była aktywna, ale jakoś nie do końca ;) ). A jeśli miałeś już BIS i chcesz korzystać na nowym aparacie, to wystarczy się tylko zarejestrować na https://bis.eu.blackberry.com/html?brand=orangepl z PIN-em i IMEI-em.

marbb 
Tylko BB od 2004

Wysłany: 2008-07-21, 15:44   

Niestety nie miałem. Usiłuję uruchomić pierwszy raz. Po dzisiejszym kontakcie w BOK konsultant stwierdził, że na moim koncie wszystko OK, więc skierował sprawę do działu technicznego w formie reklamacji. Mam mieć odpowiedź w ciągu 72h. Najgorsze jest to, że usługa fizycznie nie działa na moim terminalu, a opłata abonamentowa jak najbardziej !!! Ty też przez te parę miesięcy usiłowania uruchomienia płaciłeś abonament oczekując na zadziałanie włączonej usługi??? Ja nie zamierzam..

RBuzz 

Wysłany: 2008-07-21, 15:48   

marbb napisał/a
Ty też przez te parę miesięcy usiłowania uruchomienia płaciłeś abonament oczekując na zadziałanie włączonej usługi??? Ja nie zamierzam..

Nie, bo nie mając pewności uruchomienia nie włączałem jej - sprawa u mnie była skomplikowana.
Że tak zapytam z głupia frant - robiłeś reset po włączeniu usługi?

marbb 
Tylko BB od 2004

Wysłany: 2008-07-21, 16:37   

Miękki, twardy...wszystko co możliwe :-)

Właśnie udało mi się dodzwonić do osoby kompetentnej (wsparcie usługi BIS) w Orange i okazało się, że mam włączoną usługę, prawidłowo utworzone konto na serwerze i prawidłowo zarejestrowany terminal. Ze strony sieci podobno wszystko jest OK. Tymczasem do tej pory nie doszły do mojego BB żadne pozycje rejestru ani przeglądarki, więc BIS na moim BB nie działa. Konsultant nawet podczas rozmowy wysłał do mnie konfigurację rejestru i nie doszła... Ma ktoś jakiś pomysł ???

P.S. Recepta jak rozmawiać ze wsparciem BB w Orange (klient indywidualny):
1) zadzwonić *800
2) wybrać "3"
3) nie wdawać się w dyskusję tylko od razu poprosić tego co odbierze o połączenie z konsultantem od "wsparcie usługi Blackberry"
DZIAŁA ! Za pierwszym razem rozmawiałem z kompetentną osobą (czas tych ustaleń 3 dni i kilkanaście tel do BOK, oraz kilkudziesięciokrotne przełączanie mnie między konsultantami z różnych działów :-D )

RBuzz 

Wysłany: 2008-07-22, 07:56   

marbb napisał/a
Ma ktoś jakiś pomysł ???

Masakra jednym słowem.
Co masz w zaawansowanych ustawieniach pod pozycją "aktywacja"???

marbb 
Tylko BB od 2004

Wysłany: 2008-07-22, 09:24   

Nic nie mam napisane, ponieważ z tego co wiem aktywacja służy do BESa a ja mam BISa. Próbowałem mimo tego na wszelki wypadek wpisać tam zarejestrowany na serwerze email i hasło i wysłać haha! Non stop aktywacja w toku..

RBuzz 

Wysłany: 2008-07-22, 09:39   

Jeśli masz prawidłowo zarejestrowany sprzęt w BIS-ie, nie powinno być w ogóle w ustawieniach opcji aktywacji.
Nic mi nie przychodzi do głowy... OS na BB? Karta SIM?

Odpowiedz do tematu