Wysłany: 2008-03-01, 16:22 Usluga BIS w orange-Ustawienia poczty e-mail
Witam Was wszystkiech!
wlasnie dzisiaj uruchomilem usluge BIS-czytalem o niej troche ale pewnych rzeczy nie wiem. O 00.00 dzisiaj bede mial juz wł. usluge!
Chcialbym juz po max 1h odbnierac maile i wysylac.
wiec mam pytania:
1. po wl uslugi jak ustawic i co trzeba wpisac,zrobic aby moja poczta przychodzila na terminal?wiadomo ze cala nazwe maila ale gdzie?
2. skorzystalem z orange bo jest teraz za 19zl netto-czy wysylanie i odbnieranie maili jest za darmo? a przegladarka?
bardzo prosilbym o odpowiedzi bede bardzo wdzieczny
no to Ci odpowiem - bo też jest jestem użytkownikiem BISa w Orange'u:
1. W urządzeniu praktycznie nic nie musisz ustawiać. pierwsze co należy zrobić to zalogować się na http://blackberry.orange.pl - tam musisz podać pin i imei urządzenia a następnie możesz dodawać konta pocztowe, które będą obsługiwane przez Twoje urządzenie. Jak już skończysz wszystko ustawiać, to operator prześle Ci książki i w urządzeniu pojawią się automatycznie nowe konta.
2. co do przeglądarki to tu już nie jest tak pięknie. W ramach BIS'a darmowy masz tylko wap jeśli chcesz korzystać w normalnego internetu - ruch idzie po apn'ie "internet" i jesteś kasowany poza opłatą za BIS'a
dzieki wilekie ogromne:)tylko male pytanko: mam usluge wlaczona nastepnie loguje sie na strone wpisuje moje konto pocztowe i wszytsko?nastepnie orange wysyla ksiazki?-jakie ksiazki kolego:)pozdrawiam
no więc książki można porównać do sterowników (tak bardzo ogólnie) jak już się zarejestrujesz i skonfigurujesz maile, to operator wyśle Ci właśnie te sterowniki. Znajdziesz je w opcjach zaawansowanych w tablicy routingu hosta. Urządzenie automatycznie (właśnie za pomocą tych książek) będzie odbierało wiadomości.
no to Ci odpowiem - bo też jest jestem użytkownikiem BISa w Orange'u:
1. W urządzeniu praktycznie nic nie musisz ustawiać. pierwsze co należy zrobić to zalogować się na http://blackberry.orange.pl - tam musisz podać pin i imei urządzenia a następnie możesz dodawać konta pocztowe, które będą obsługiwane przez Twoje urządzenie. Jak już skończysz wszystko ustawiać, to operator prześle Ci książki i w urządzeniu pojawią się automatycznie nowe konta.......
Ruli, a co w przypadku, gdy zrobiłem dokładnie to co piszesz powyżej i nic w zamian nie dostałem od operatora. Nic mi nie przesłał i nic w moim BB sie nie pojawiło...BIS jest aktywny na moim koncie a nie mogę z niego korzystać. BOK nie umie mi pomóc (też Orange), ponieważ sie najprawdopodobniej nie znają na swoich własnych usługach... Jeśli wiesz jak to HELP !!!
_________________ BlackBerry® Bold™ v4.6.0.214 z T-Mobile D w Orange PL
Miałem to samo - niedawno udało mi się uruchomić BIS na moim BB, którego nie udawało się od kilku miesięcy. Wszystko zależy tylko i wyłącznie od kompetencji ludzika w BOK. Najlepiej nie gadać ze "zwykłym" operatorem, tylko od razu prosić o przekierowanie do działu technicznego zajmującego się BB. U mnie dopiero drugi z kolei technik obczaił co jest grane i wyprostował (usługa była aktywna, ale jakoś nie do końca ;) ). A jeśli miałeś już BIS i chcesz korzystać na nowym aparacie, to wystarczy się tylko zarejestrować na https://bis.eu.blackberry.com/html?brand=orangepl z PIN-em i IMEI-em.
_________________ Zdrajców domem, zaś prawych przytułkiem ojczyzna
Niestety nie miałem. Usiłuję uruchomić pierwszy raz. Po dzisiejszym kontakcie w BOK konsultant stwierdził, że na moim koncie wszystko OK, więc skierował sprawę do działu technicznego w formie reklamacji. Mam mieć odpowiedź w ciągu 72h. Najgorsze jest to, że usługa fizycznie nie działa na moim terminalu, a opłata abonamentowa jak najbardziej !!! Ty też przez te parę miesięcy usiłowania uruchomienia płaciłeś abonament oczekując na zadziałanie włączonej usługi??? Ja nie zamierzam..
Ty też przez te parę miesięcy usiłowania uruchomienia płaciłeś abonament oczekując na zadziałanie włączonej usługi??? Ja nie zamierzam..
Nie, bo nie mając pewności uruchomienia nie włączałem jej - sprawa u mnie była skomplikowana.
Że tak zapytam z głupia frant - robiłeś reset po włączeniu usługi?
Właśnie udało mi się dodzwonić do osoby kompetentnej (wsparcie usługi BIS) w Orange i okazało się, że mam włączoną usługę, prawidłowo utworzone konto na serwerze i prawidłowo zarejestrowany terminal. Ze strony sieci podobno wszystko jest OK. Tymczasem do tej pory nie doszły do mojego BB żadne pozycje rejestru ani przeglądarki, więc BIS na moim BB nie działa. Konsultant nawet podczas rozmowy wysłał do mnie konfigurację rejestru i nie doszła... Ma ktoś jakiś pomysł ???
P.S. Recepta jak rozmawiać ze wsparciem BB w Orange (klient indywidualny):
1) zadzwonić *800
2) wybrać "3"
3) nie wdawać się w dyskusję tylko od razu poprosić tego co odbierze o połączenie z konsultantem od "wsparcie usługi Blackberry"
DZIAŁA ! Za pierwszym razem rozmawiałem z kompetentną osobą (czas tych ustaleń 3 dni i kilkanaście tel do BOK, oraz kilkudziesięciokrotne przełączanie mnie między konsultantami z różnych działów )
Nic nie mam napisane, ponieważ z tego co wiem aktywacja służy do BESa a ja mam BISa. Próbowałem mimo tego na wszelki wypadek wpisać tam zarejestrowany na serwerze email i hasło i wysłać haha! Non stop aktywacja w toku..
Jeśli masz prawidłowo zarejestrowany sprzęt w BIS-ie, nie powinno być w ogóle w ustawieniach opcji aktywacji.
Nic mi nie przychodzi do głowy... OS na BB? Karta SIM?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum