BlackBerry Forum  Strona Główna BlackBerry Forum
Pierwsze polskie forum BlackBerry

FAQ - PIERWSZA POMOCFAQ - PIERWSZA POMOC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: porhinio
2008-01-14, 15:04
Ukradli mi jeżynke :(
Autor Wiadomość
damcyk

Wysłany: 2007-11-01, 13:07   Ukradli mi jeżynke :(

Czy jak zablokuje numer IMEI w Erze to będą złodzieje go mogli jakoś zmienić ?

Może są jakieś inne myki by ją wyłączyć na zawsze ???

babe16 

Wysłany: 2007-11-01, 13:37   

Raczej nikt w polsce sie nie zna na zmianie IMEI tak mi sie wydaje ze to nie tak jak z nokia to raczej nie beda mieli pożytku złodzieje. Takie moje zdanie

ruli 
Administrator

BlackBerry: 8310
PIN: 206C471B
Wysłany: 2007-11-01, 13:51   

damcyk - jak masz wszystko oficjalnie na legalu kupione i masz jakis dokument z numerem imei to na bank Ci zablokują, Ja jeszcze słyszałem, że kiedyś Rim robił takie rzeczy - wysyłałeś do nich takie oświadczenie, że jesteś właścicielem bb, skardziono Ci go, a tam miales b. ważne rzeczy i prosisz o zakończenie żywota urządzenia. Wtedy operator z Rima wysyła na terminal komendę "kill" - i bb odchodzi do krainy wiecznych megabajtów.

Jedyny kłopot jest taki, że jakbyś odnalazł jeżynkę to wiele pożytku już byś z niej nie miał :)

www.zegarludowy.com - jesteś już?

Mavic
Rinkarukimi :))

BlackBerry: 8120
Wysłany: 2007-11-01, 13:53   

nawet ciężko bedzie ją sprzedać ludzie nie znają BB i bende bali sie to kupić a komisy raczej nie chcą jej przyjmować.....noo chyba że wystawisz ją w komis.....szukaj na allegro jak coś zobaczę to dam Ci znać.....a tak po za tym to szczerze współczuje

damcyk

Wysłany: 2007-11-01, 14:45   .....

No wiec tak najgorsze jest to że kupiona była w Usa (byla to sieć cingular) mam pudełko
instrukcje obsługi kabelki wszystkie ładowarki i takie tam reklamówki i tyle nie mam żadnego paragonu ani nic. Tyle mi wystarczy ? Nie mam żadnej Gwarancji pisemnej z numerem imei ani nic . (Jak była taka to musiałem wyrzucić w Usa )

Mój kumpel ma komis komórkowy i może mi paragon na zakup komórki wystawić ale czy taki dowód bedzie zakupu dobry żeby zablokować imei , ??

A wiecie co jest najgorsze że przywiozłem ją miesiąc temu i uważam ja za "the best telefon Ever miałem" :)

Jazux 
8120/8300/7730/7290

BlackBerry: 8300
Wysłany: 2007-11-01, 15:17   

Numer IMEI jest na pudełku... A co do jego zmiany, to można zmienić, ale to nie będzie to samo i na dodatek, jeżeli to był nowy telefon, by zmienić numer muszą skruszyć pewną część, ale wtedy uszkadzają telefon na zawsze... (tak mi powiedział gość w Orange, kiedy ukradli mi komę)....

damcyk

Wysłany: 2007-11-01, 17:35   

Będę jeszcze "lookał" na allegro ale nie sądzę że znajdę :D

damcyk

Wysłany: 2007-11-02, 09:12   

możecie mi napisać krok po kroku jak w BB 8100 pearl sprawdzić IMEI

Bardzo mi to potrzebne dzieki

mrkubix 
Moderator
i konserwator

BlackBerry: 8100
Wysłany: 2007-11-02, 09:42   

damcyk napisał/a
możecie mi napisać krok po kroku jak w BB 8100 pearl sprawdzić IMEI

Ale chodzi ci o to jak w telefonie sprawdzić? Jeśli tak to albo wchodzisz w Options - Status, albo wpisujesz *#06# i zieloną słuchawke, tak jakbyś chciał dzwonić pod ten numer.

No i pozatym
Jazux napisał/a
Numer IMEI jest na pudełku...

damcyk

Wysłany: 2007-11-02, 12:31   

okej bylem na policji z pisałem raporcik byłem w erze i dałem o zablokowanie telefonu, wiec koleś nie będzie już z niego dzwonił :d "Najs"

Numeru IMEI nie zmieni :D

Do "znalazcy" mojego telefonu :)

WIEC JEŻELI TO CZYTASZ CHłOPCZYKU LUB DZIEWCZYNKO ODDAJ MI TELEFON :)
MYŚLĘ ŻE SIĘ JAKOŚ DOGADAMY (na pewno będzię ci sie to opłacać, nigdzie go nie sprzedasz bo to teraz kawałek bez użytecznego sprzętu )
BINO COMPUTERS TARNÓW TAM MNIE MOŻESZ ZNALEŹĆ

exeed

Wysłany: 2008-05-08, 18:01   

Czy da się zmienić numer IMEI w np. BlackBerry 8100? To raczej pytanie retoryczne bo skoro by się dało to byłaby to uniwersalna metoda na simlocka a jak wiadomo nie ma łatwo. Skradziono mi 8100 w wersji White czyli bardzo rzadki (jeśli nie unikatowy) egzemplarz w Polsce więc chciałbym się dowiedzieć co da się zrobić posiadając numer IMEI urządzenia BlackBerry? Czy są jakieś "bonusy" z faktu, że to BlackBerry a nie inny telefon? Nie rozumiem faktu blokowania numeru IMEI zamiast namierzenia na jego podstawie telefonu. Skoro zabito jakiegoś tam terrorystę namierzając rakietę na jego komórkę, a nie była to atomówka więc policja mogłaby namierzyć konkretny telefon bo takie niewykonalne to przecież nie jest.

RBuzz 

BlackBerry: 8800
Wysłany: 2008-05-09, 08:29   

exeed napisał/a
a nie była to atomówka więc policja mogłaby namierzyć konkretny telefon bo takie niewykonalne to przecież nie jest.

Tyle że jakbyś był synkiem Kulczyka toby Ci to załatwili bez problemu, dla zwykłych ludzi nieosiągalne :p

Skoro rocznie kradną wg statystyk parę tysięcy komórek, musiałby powstać specjalny wydział który zajmowałby się tylko i wyłącznie molestowaniem operatorów o namiary komórek z danym IMEI, a potem grupa szturmowo-windykacyjna załatwiałaby sprawę.
Niby proste, ale o wiele bardziej kosztowne niż wartość tej skradzionej komóry...

Jedyna rada - nie dać się okraść. Ostatni kolo który miał ochotę na mój portfel zapewne do dziś ma odcisk glana na twarzy ;p

Ostatnio dowiedziałem się o stronce http://www.stopzlodziejom.pl/ - może się na co przyda, chociaż watpię.

maniekes 
zajebisty

BlackBerry: 7290
Wysłany: 2008-05-09, 09:51   

hm jakbys mial w simplusie to tam jest normalnie usluga namierzania ;]
wysylasz sms i w zwrotnym masz gdzie sie znajduje dana karta sim ;p
chociaz zazwyczaj pierwsze co robia zlodzieje to karta sim wpizdu i narson ;]

ps; buaha ja bede miec znowu 7290 a jego napewno nikt niebedzie chcial ukrasc xD

macaron77 

BlackBerry: 8100
Wysłany: 2008-05-10, 19:50   

Blokada sieciowa telefonu to lipa..da sie ja zlamac...Telefon nie bedzie chodzil w Erze ale w innych sieciach nie bedzie problemu..Taki telefon jest ciezko sprzedac wiec szukaj..popatrz w komisach (choc watpie zeby ktorys go przyjal) i sprawdzaj aukcje..powodzenia zycze..

Odpowiedz do tematu