Wysłany: 2008-04-11, 13:41 Tutorial - Mapowanie klawiszy dla gier i aplikacji
Mapowanie klawiszy w aplikacjach i grach dla Blackberry
by elmik & mrkubix
Dzięki koledze mrkubix mamy przetłumaczone opcje aplikacji Java Magic.
Mapa klawiszy:
Każdy klawisz w naszych terminalach nie tylko blackberry jest zmapowany i ma swój adres w aplikacji. Typowo są to standardowe adresy dla każdego modelu. W naszych Blackberry jednak nie ma tak zwanych SoftKey'ów. To jest powodem, że w części gier nie możemy naciskać wszystkich klawiszy, a zwłaszcza tych funkcyjnych. Dlatego aby gra czy aplikacja była w pełni kompatybilna musimy zmapować odpowiednio klawisze.
Można zrobić taką mapę klawiszy za pomocą załaczonej aplikacji GetKey
Po naciśnięciu klawisza pojawia się jego adres, w zaznaczonym na screenie miejscu.
Poniżej mapa klawiszy dla Blackberry serii 72XX:
Dla serii 71XX oraz 81XX:
Dla serii 83XX oraz 87XX: Znaki nad literami robione z altem.
Mapowanie Klawiszy:
Mapowanie klawiszy zrobimy za pomocą programu JavaMagic. Niestety program w wersji językowej nie znanej przez nasz system(Chiński). Dlatego zamieszczam instrukcję obrazkową.
Okno główne programu:
Naciskamy zaznaczony przycisk, który przenosi nas do opcji.
Opcje programu:
Zaznaczony przycisk przeniesie nas do opcji mapowania klawiszy.
Reszta opcji nas nie wiele interesuje, może jeszcze screen
Opcje mapowania klawiszy:
W zielonej ramce klawisze jakie mają być w aplikacji zmapowane. W niebieskiej na jakie mają być przemapowane. Przyciskiem 'Otwórz' wczytujemy gotową mape, w załączniku mapy dla seri 81XX(dla 71XX mapa taka sama) oraz 87XX i 83XX.
Standardowo opcje w zielonej ramce pozostają bez zmian ale są gry dla których może być inaczej i wtedy trzeba szukać jakie są wymagane i zmienić. Znaleźć można w źródle programu. Dla niektórych gier możliwe że trzeba będzie wpisać zamiast -6 i -7 po prostu 6 i 7. Jednak są gry w których mapowanie jest inne. Wtedy musimy sprawdzić jak są zmapowane klawisze funkcyjne w grze.
W tym celu będzie nam potrzebny dekompilator javy, polecam cavaj do ściągnięcia tutaj:
http://www.download.com/C...4-10071619.html
Teraz bierzemy oryginalny plik *.jar i rozpakowujemy go do jakiegoś folderu WinRAR'em.
Znajdziemy tam pliki z rozszerzeniem *.class. Generalnie będą nas interesować te które się nazywają a.class i tak dalej po kolei.
Otwieramy po kolei pliki *.class Cavaj'em szukając wpisu KeyPressed tak jak na screenie poniżej:
Zazwyczaj po lewej jest spis nazw użytych funkcji ale nie zawsze, czasem należy użyć opcji szukaj w programie.
Celem naszych dalszych poszukiwań są wpisy 0x20 oraz 0x40 są to odpowiednie adresy lewego i prawego klawisza funkcyjnego. Jak widać mapa dla tych adresów jest odpowiednio 21(lub -21) oraz 22(lub -22) i to jest właśnie to czego szukaliśmy.
Teraz wystarczy w opcjach mapowania w JavaMagic w polu zaznaczonym na zielono wpisać mapy dla lewego i prawego soft keya, zmieniamy -6 na -21 oraz -7 na -22 i gra będzie dostosowana do naszych jeżynek.
Na koniec klikamy 'Zastosuj'
Klikamy OK Dla opcji i wracamy do okna głównego:
Opcje ekranu:
W opcjach Screen można ustawić rozdzielczość gry lecz działa to tylko w przypadku gdy gra jest typu 'multiscreen' co się mija z celem bo gra z tą opcją sama się dopasowuje do rozdzielczości. Dla bezpieczeństwa lepiej wpisać prawidłowe:
81XX oraz 71XX - 240x260
83XX oraz 88XX - 240x320
72XX - 240x160
Pozostałe opcje:
Konwersja pliku jar:
Naciskamy zaznaczony przycisk, wybieramy interesujący nas plik *.jar i czekamy aż zielony pasek dojdzie do końca.
W folderze z plikiem jar zostanie stworzony nowy plik jar z adekwatną nazwą nazwa_new.jar
Teraz już pozostaje nam prze konwertować aplikacje za pomocą Rapc
Wgrywamy na telefon i cieszymy się w pełni kompatybilną aplikacją na naszym telefonie
Jak przejechałem tym Superbike to mi się skurczył do 1/3 ekranu :( Ale przyciski działają jak należy :)
Wiem że z Gdyni daleko, ale jak bedziesz na Śląsku, to stawiam piwo.
_________________ Zdrajców domem, zaś prawych przytułkiem ojczyzna
Świetna robota, brawo!!!!
Mała uwaga tylko. Ustawcie sobie jednak w opcjach JavaMagica screen taki jaki macie, bo inaczej program na hama zmieni rozdzielczośc z prawidłowej na mniejszą.....
Przynajmniej ja tak mam....
Z tego co czytałem na jakimś motoforum to aplikacje 3D nie mogą być tym w ogóle konwertowane. Jakieś pomysły jak zachować tego multiscreena w konwersji???
_________________ Zdrajców domem, zaś prawych przytułkiem ojczyzna
Jednak mapowanie klawiszy w grach nie zawsze jest takie same. Jeszcze trzeba sie dowiedzieć jak znaleźć na jakie gra jest zmapowana i jesteśmy w domu :) Multiscreena chyba się nie da zachować po konwersji.
Hehe no wymiata ten program, wpisałem po prostu rozmiar ekranu z perelki czyli 240 na 260, i wszystkie programy i gierki które były troche obcięte teraz ładne mieszczą sie całe na ekranie.
Tłumaczenie programu JavaMagic przez niejakiego Kung-Pao-Kubixa na język anglo-polski.
Niemało miałem problemów, ale coś tam udało mi się wykombinować.
Elmik jak Ci się chce to powklejaj te wypociny do 1szego posta....
teraz już chyba żadna aplikacja nam się nie oprze jeśli chodzi o mapowanie :)
a jednak.. zapragnąłem mieć milionerów na bb i jak przejadę tym programem to gra przestaje reagować na jakiekolwiek klawisze (a przed przeróbką kulawo ale działa) nawet jak mam mapowane i do przemapowania takie same adresy... a chciałem tylko rozciągnąć na cały ekran..
Ściągnełem i pokazuje mi ze to 2-w lewo i 5- w prawo. Tak też mapuje aplikacje i nie działa. działa dopiero jak wcisne alt i powiedzmy w lewo. bez altu nie idze. A get key nie reaguje gdy wcisne alt i lewo. :/ nie wiem jakie są to numery:/
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum