BlackBerry Forum  Strona Główna BlackBerry Forum
Pierwsze polskie forum BlackBerry

FAQ - PIERWSZA POMOCFAQ - PIERWSZA POMOC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: porhinio
2008-07-24, 05:47
Szyfrowana poczta na Blackberry
Autor Wiadomość
SoVa 

BlackBerry: 7290
Wysłany: 2008-07-08, 20:54   Szyfrowana poczta na Blackberry

Cześć,

Pracuję w dość dużej korporacji i jestem chyba jedyną osobą obsługującą Blackberry. Dzisiaj miałem wizytę w zarządzie i postawiono mi dość trudne zadanie :-(

Musiałem przenieść BB z Nokii E61i na BB 8310 (łatwizna), ale musiałem zrobić to ponieważ Pani użytkowniczka twierdziła, że jej koledzy/koleżanki w Niemczech używają takich samych BB 8310 i mogą czytać zaszyfrowaną pocztę (kluczem PKI).

Klucz PKI mamy na karcie ID, ale spokojnie mogę go wyeksportować do pliku. Moje pytani brzmi czy w ogóle jest sens bawić się czy BB obsługuje szyfrowaną pocztę?
Wdzięczny byłbym z odpowiedzi + linki do źródła (zarząd przy ewentualnej odmowie będzie chciał znać te źródła)

Pozdrawiam,
SoVa

[ Dodano: 2008-07-10, 18:57 ]
Generalnie nigdzie nie znalazłem info na temat szyfrowanej poczty na BB :-(

więc zadałem pytanie do RIM'a

"Dear Sirs,

One of our customers that use Blacberry solution on RIM device wishes to be able to read e-mails encrypted with PKI2 certificate used widely in our company. We are looking for any feedback or tips on device that is capable of reading PKI2 encrypted messages. This particular customer uses RIM 8310, but is ready to buy new device just to have this feature. If you're not able to answer maybe you have idea where can we get answer for our question?"

na adres: help@rim.com

Odpowiedź dostałem:

Thank you for contacting BlackBerry Customer Support.

I have been able to find some documentation that may help answer your question in regards to why the customer is not able to read PKI2 encrypted email messages. I have looked into the supported PKI for the BlackBerry S/MIME package and it appears that PKI2 is no yet supported. We do have support for PKI versions 5 and 6 but that is all. This link outlines the support for S/MIME http://na.blackberry.com/...ducts/smime.jsp . What this means that there is no configuration on the device that can be changed and it will not work with another model of BlackBerry either. I hope this helps answer the question.

If you require further assistance, please don't hesitate to contact us.

Thank you again for contacting us.

a więc krótko mówiąc :-(

LIPA

zamieszczam to tutaj jakby ktoś miał podobne pytanie

Pzdr, SoVa

Domel 

BlackBerry: Bold
PIN: 2556EA8F
Wysłany: 2008-07-13, 09:40   

Spsóbuj z OS4.5
Tam może już być support dla nowszych PKI

SoVa 

Wysłany: 2008-07-13, 10:22   

Cytat
Spsóbuj z OS4.5

Dzięki za podpowiedź, mam jeszcze pytanko, czy to raczej pewne czy zadziała czy raczej mniej pewne...

...terminal na którym muszę to zrobić należy do pewnej Pani z Zarządu :-( ( ostatnio zabrałem jej terminal na godzinę i była chyba niezadowolona z tego faktu, a przy tej akcji może to potrwać dużo dłużej
- backup (10min?)
- wgranie nowego softu (50min - ze ściągnięciem itd)
- personalizacja terminala (15min)
- testy (zakładam że dalej nie działa) - 5 min
- powrót do poprzedniej wersji (40 min)
- personalizacja terminala dla Pani (15min)
- wgranie backupu (5 min)

Wychodzi mi jakieś 140 minut ( 2 godziny i 20 minut ) i po tym czasie będę musiał pewnie updatować CV :P więc nie wiem czy jest sens w ogóle zaczynać nie mając pewności że zadziała :-(

ps. u nas w firmie certyfikat PKI2 jest na karcie ID, myślę że dam radę zgrać go do pliku (z hasłem). Pytanie tylko czy w RIMie będzie możliwość importu tego certyfikatu? (czy może producent założył że użytkownik będzie chodził z czytnikiem do kart i podłączął go USB do terminala? to by było chore bo czytnik jest większy od telefonu)

Pzdr,
Daniel

Domel 

Wysłany: 2008-07-14, 08:52   

SoVa napisał/a
Cytat
Spsóbuj z OS4.5

Dzięki za podpowiedź, mam jeszcze pytanko, czy to raczej pewne czy zadziała czy raczej mniej pewne...

...terminal na którym muszę to zrobić należy do pewnej Pani z Zarządu :-( ( ostatnio zabrałem jej terminal na godzinę i była chyba niezadowolona z tego faktu, a przy tej akcji może to potrwać dużo dłużej
- backup (10min?)
- wgranie nowego softu (50min - ze ściągnięciem itd)
- personalizacja terminala (15min)
- testy (zakładam że dalej nie działa) - 5 min
- powrót do poprzedniej wersji (40 min)
- personalizacja terminala dla Pani (15min)
- wgranie backupu (5 min)

Wychodzi mi jakieś 140 minut ( 2 godziny i 20 minut ) i po tym czasie będę musiał pewnie updatować CV :P więc nie wiem czy jest sens w ogóle zaczynać nie mając pewności że zadziała :-(

ps. u nas w firmie certyfikat PKI2 jest na karcie ID, myślę że dam radę zgrać go do pliku (z hasłem). Pytanie tylko czy w RIMie będzie możliwość importu tego certyfikatu? (czy może producent założył że użytkownik będzie chodził z czytnikiem do kart i podłączął go USB do terminala? to by było chore bo czytnik jest większy od telefonu)

Pzdr,
Daniel

1.Do urządzeń BB są czytniki kart - sprzawdź, bo być może da radę odczytać takim czytnikiem na BT certyfikat z karty.
2.Zanim cokolwiek wdrożysz musisz przeprowadzić testy. Nie ma opcji, żebyś robił próbne wdrożenie na aparacie szefa/szefowej!
3.Niczego nie jestem pewien, bo sam nie miałem potrzeby używania certyfikatów. Sam musisz przetestować.
4.Jeśli chodzi o procedurę którą opisałeś to wydaje mi się, że powinna ona raczej wyglądać tak:
-backup
-OS updejt z backupem (pierwszy backup jest w razie gdyby updejt os się nie powiódł, wtedy możesz zawsze wgrać stary OS i ten pierwszy backup).
i urządzenie powinno dalej się synchronizować samo.

Rozumiem, że masz wersję korporacyjną BB z BES?

Xenkor 

BlackBerry: 8320
Wysłany: 2008-07-21, 16:16   

Instalowałem kiedyś w firmie szyfrowanie poczty. Wszystko działa poprawnie , proste wdrożenie ;-)
Jest tylko mały problem , trzeba wykupić dodatkowe licencje do BES :-) .
Bez licencji można tylko odczytywać szyfrowaną pocztę , żeby wysłać trzeba zapłacić RIM-owi.

SoVa 

Wysłany: 2008-07-21, 16:24   

Cytat
Rozumiem, że masz wersję korporacyjną BB z BES?

Tak

Xenkor napisał/a
proste wdrożenie ;-)

podrzucisz więcej szczegółów?

Xenkor napisał/a
Jest tylko mały problem , trzeba wykupić dodatkowe licencje do BES

Ona chce odbierać... o wysyłkę będę martwił się pewnie później.

Xenkor napisał/a
Bez licencji można tylko odczytywać szyfrowaną pocztę , żeby wysłać trzeba zapłacić RIM-owi.

Jak mogę sprawdzić jaką mam licencję?

Domel 

Wysłany: 2008-07-21, 16:38   

Xenkor napisał/a
Instalowałem kiedyś w firmie szyfrowanie poczty. Wszystko działa poprawnie , proste wdrożenie ;-)
Jest tylko mały problem , trzeba wykupić dodatkowe licencje do BES :-) .

Mam informację bezpośrednio z RIMa, że na 4.5 nie trzeba już będzie płacić za odbieranie szyfrowanej poczty.

SoVa 

Wysłany: 2008-07-21, 17:16   

Domel napisał/a
Mam informację bezpośrednio z RIMa, że na 4.5 nie trzeba już będzie płacić za odbieranie szyfrowanej poczty.

a kiedy ruszy 4.5?

ja mam informację z RIM'a taką jak zacytowałem kilka postów wyżej...

Domel 

Wysłany: 2008-07-21, 17:33   

SoVa napisał/a
Domel napisał/a

a kiedy ruszy 4.5?

ja mam informację z RIM'a taką jak zacytowałem kilka postów wyżej...

Jest już oficjalnie wydany OS4.5
http://www.bbpolska.org/o...8300-vt1126.htm

W OS starszym niż 4.5 faktycznie trzeba było płacić.

SoVa 

Wysłany: 2008-07-21, 17:49   

Domel napisał/a

Czyli jak to zainstaluje (pewnie sobie poradzę) to od reki powinienem czytać zaszyfrowane maile? Czy muszę coś gdzieś zgłaszać (do Ery? do RIM'a?)

Pzdr, SoVa

Domel 

Wysłany: 2008-07-21, 17:55   

SoVa napisał/a
Domel napisał/a

Czyli jak to zainstaluje (pewnie sobie poradzę) to od reki powinienem czytać zaszyfrowane maile? Czy muszę coś gdzieś zgłaszać (do Ery? do RIM'a?)

Pzdr, SoVa

Na to pytanie Ci nie odpowiem, bo szczegółów nie znam.

Xenkor 

BlackBerry: 8320
Wysłany: 2008-07-22, 09:21   

Za moment zainstaluje sobie wersje 4,5 zobaczę jak to jest tam rozwiązane :) . Nalewno musisz sobie na BES-e odpalić opcje S/MIME , w zależności od wersji BES-a będziesz miał tam różne dodatkowe opcje :). Dodatkowo na kącie użytkownika też trzeba uruchomić S/MIME. Do tej pory instalowało się na terminalu aplikacje AEP-SMIME i usługę magazynu kluczy( zobaczymy jak Bedzie na 4,5 :) ), po podłączeniu terminala do Desktop Menagera nastąpi synchronizacja kluczy między terminalem a klimtem pocztowym który miał już klucze wygenerowane do odczytu zaszyfrowanej poczty. Po takiej operacji wszystko już działało . Poczta na terminalu pokazywała sie z taką kłódeczką :-) ,chcąc ja odczytać trzeba podać hasło do magazynu kluczy , wtedy wiadomość ma dostęp do kluczy i może odczytać pocztę :)

[ Dodano: 2008-07-22, 10:27 ]
Jeszcze jedno przy instalacji Desktop Menagera trzeba wybrać opcje instalacji nie standartowej , dodać opcje synchronizacji certyfikatów.

Domel 

Wysłany: 2008-07-22, 10:12   

Xenkor napisał/a
Do tej pory instalowało się na terminalu aplikacje AEP-SMIME i usługę magazynu kluczy( zobaczymy jak Bedzie na 4,5 :)

Jest magazyn kluczy i S/MIME do instalacji przy instalacji nowego OS :)

Tweedle 
BBadmin/8xxx

BlackBerry: 8820
PIN: 251F10C9
Wysłany: 2008-07-22, 10:51   

Witam.

Chciałbym sprawdzić szyfrowanie poczty ale na jednej osobie. Czy jak włączę tę opcję na serwerze BES to nie popsuje to komunikacji mailowej?
v4.5.0.102 (Platforma 2.7.0.85)

SoVa 

Wysłany: 2008-07-22, 14:01   

Tweedle napisał/a
Chciałbym sprawdzić szyfrowanie poczty ale na jednej osobie. Czy jak włączę tę opcję na serwerze BES to nie popsuje to komunikacji mailowej?

Przetestuj kolego i daj znać :) też będę to później sprawdzić a boję się reakcji ewentualnych 110 userów ;-(

Odpowiedz do tematu