No, to kółeczko po prawej stronie - dość nietypowe rozwiązanie. W Mobipocket Readerze brakuje mi jakiegoś guziczka, którym mógłbym zastąpić zmianę strony, miast kręcenia kółeczkiem, bo lekko niewygodne to jest :)
Informuję uprzejmie, że w mobipocket stronę można zmienić również "spacją" - i jest to rzeczywiście o wiele wygodniejsze rozwiązanie :) pozdrawiam
Mam małe pytanie i zależy mi na w miarę szybkiej i konkretnej odpowiedzi. Otóż dotychczas ładowałem BB7290 przez USB, jednak obecnie przebywam w miejscu, gdzie nie moge skorzystac z komputera (przynajmniej na tyle długo, żeby naładować BB) i chciałbym uzyc ładowarki sieciowej.
Mam jakąś ładowarkę od MOTOROLI, konkretnie nie wiem, jakiego modelu. Jej parametry wyjściowe to 5.0V i 550mA. Oczywiście końcówka pasuje do BB.
Chciałem zapytać, czy mogę bezpiecznie ładować taka ładowarką BB - tzn. czy próbując ładować ten sposob nie ryzykuje, nie wiem, spalenia wejscia lub innego uszkodzenia, które uniemożliwiłoby mi później transfer danych miedzy PC a BB?
Na poziomi eksperckim to mam opanowaną obsługę młotka, ale niech Ci będzie.
Od ładowarki zależy tylko czas ładowania, to jak długo "trzyma" bateria zależy tylko i wyłącznie od ogniwa oraz sposobu użytkowania. W tym przykładzie zakładam, że było to subiektywne wrażenie użytkownika na fali egzaltacji osiągami oryginalnych akcesoriów.
Pozdrawiam.
_________________ Zdrajców domem, zaś prawych przytułkiem ojczyzna
Osobiście bardzo rzadko ładuje BB a to z tej prostej przyczyny, ze korzystam z niego, jako czytnika eBookow - tzn. włączam urządzenie tylko, kiedy chce sobie poczytać, natomiast przez resztę czasu leży wyłączone.
W ten sposób ładuje BB raz na 3 tygodnie, przy czym bateria wytrzymuje średnio czytanie 5-8 książek, wiec dla mnie w sam raz...
Zazdroszczę, przy mojej częstotliwości gadania i pracy ładuję co dwa dni lub codziennie (sic!) - zwłaszcza teraz, z BIS-em. Oprócz tego mam ustawione autowyłączanie 5:00 - 0:00
_________________ Zdrajców domem, zaś prawych przytułkiem ojczyzna
Spieszę z uzupełniającą informacja poparta wiedza praktyczna w zakresie ładowania BB innymi niz firmowe ładowarkami, a konkretnie wzmiankowana wyżej ładowarką typu MOTOROLA CH700.
Otoz, ladowarka ta sprawdza sie w 100% w przypadku BB7290 i malo tego, nie dosc ze laduje "jeżynkę" bez problemu, to robi to w oszałamiającym (dla mnie, który dotąd ładował BB via USB) tempie. Naprawdę, ladowareczka ta robi to dużo, dużo szybciej niż w przypadku ładowania przez USB.
I potwierdzam jednocześnie bzdurność zarzutu, jakoby sprzęt niefirmowy ładował baterie "na krócej" niz "nie-supportowane" ładowarki - bateria trzyma tak samo dobrze, jak po ładowaniu by USB.
Cytat
Zazdroszczę, przy mojej częstotliwości gadania i pracy ładuję co dwa dni lub codziennie (sic!) - zwłaszcza teraz, z BIS-em. Oprócz tego mam ustawione autowyłączanie 5:00 - 0:00
Wiadomo jednak, ze przy moim sposobie korzystania z BB7290 to nie jest jakis mega-niesamowity osiag :) Po pierwsze: ja kupiłem BB z założeniem, ze będzie tylko i wyłącznie czytnikiem eBookow. Po drugie: jako taki sprawdza się idealnie dlatego, ze a) umożliwia czytanie przy swietle dziennym bez konieczności podświetlania ekranu (wiadomo, ile sie przez to energii oszczędza) b) nie korzystam w trakcie czytania z modułu radiowego, bo mi to niepotrzebne c) nie korzystam z BB ani jako komórki ani klienta e-mail i... d) włączam BB tylko, kiedy chce poczytać.
I w ten sposób bateria wytrzymuje ok. 3 tygodni (choć przeważnie raczej bliżej 4 tygodni...)
Nadmienię jeszcze, ze na BB wchodzi jednorazowo ok. 25 książek w formacie PRC i to dość obszernych eBookow, nawiasem mówiąc.
Zainteresowanych szczegółami czytania eBookow na BB7290 (i nie tylko) zapraszam na vortal eksiazki.org , gdzie temat ten opisany jest szerzej i dokładniej (chyba nikt mi tego nie policzy jako reklamę?...;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum