Wysłany: 2008-05-05, 16:08 Pytanie o sieć bezprzewodową WIFI
Witam.
Czy mamy może na forum jakiegoś eksperta od sieci WIFI. Niedawno postanowiłem, że połączę wszystkie komputery domowe i będą się one łączyć do internetu za pomocą wifi no i oczywiście udało mi się tylko mam pewien problem ponieważ nie posiadam jakiegoś programu kontrolującego tę sieć. Czy znacie może jakiś program który może mi pomóc w jej zarządzaniu - głównie chodzi mi oto by żadna osoba trzecia nie mogła się łączyć poprzez mój router i nie ukrywam, że fajnie by było jak program będzie darmowy dodam także, że router który posiadam jest firmy TP Link.
niestety nie widzę opcji szyfrowania wpa natomiast znalazłem coś takiego jak możliwość dodania sprzętów mogących korzystać i zablokowania pozostałych, a więc dodałem komputery i ustawiłem, że tylko wymienione mogą się łączyć i rzeczywiście jak chce połączyć się z za pomocą wifi poprzez telefon to mimo tego, że odnajduje mi sieć bezprzewodową i stara się połączyć to połączenie jest rozłączane - tylko czy to wystarczy?
Dokładnie tak jak pisze mrkubix,
Zamkniesz i zabezpieczysz w ten sposób swoją sieć.
Dodatkowo często na routerze można włączyć opcje logowania zdarzeń WI-FI.
ja zamiast kodowania wep czy wpa, mam po prostu filterek założony na mac'i i mam spokój, jak ktoś przychodzi do mnie z innym kompem czy palmem, dodaje mu dostepe (pod jego mac) no routerze i mam z bani. Bez hasła a w miarę bezpiecznie
Nadal trochę nie rozumiem - wystarczy to co zrobiłem? Sprawdzałem opcję ponownie i nie ma tam szyfrowania WPA Nie ma jakiegoś prostego programu który zabezpiecza całą sieć wifi?
Filtrowanie MAC to zabezpieczenie do złamania w 5 minut i to nie dla wprawionego wandala, lecz nawet dziecka neostrady, które tutoriala przejdzie krok po kroku.
Musisz mieć WPA albo chociaż WEP, nawet najtańsze routery teraz to mają...
Podaj jaki masz model najlepiej.
Zrobiłem tak jak piszesz, uzyskałem info, że router musi się zrestartować gdy to zrobił nie nawiązuje połączenia internetowego - komunikat, że połączenie zostało zresetowane
Nie o to chodzi. Rozłącz połączenie wifi w laptopie, czy tam w PCcie na którym siedzisz, wyszukaj na nowo sieci i jak znajdziesz tą swoją to połącz na nowo. Wtedy powinno zapytac o hasło które wcześniej podałeś.
Naprawde nie wiem co jest nie tak, a jaką masz karte wifi na kompie??
Nie ma żadnych programów które zabezpieczyłyby twój router, to jest oddzielne urządzenie...
Filtraca MAC ok na dobry początek, WEP niewygodny w obsłudze i mało skuteczny.
Najlepsze jest zdecydowanie WPA, spróbuj może pokombinować z róznymi ustawieniami
WPA lub WPA2...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum