BlackBerry Forum  Strona Główna BlackBerry Forum
Pierwsze polskie forum BlackBerry

FAQ - PIERWSZA POMOCFAQ - PIERWSZA POMOC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: porhinio
2008-05-13, 06:31
Proszę o pomoc przy połączeniu telBB 8100 z internetem
Autor Wiadomość
polli123 

BlackBerry: 8100
Wysłany: 2008-05-12, 10:32   Proszę o pomoc przy połączeniu telBB 8100 z internetem

Witam!
Wiem, że jest już masa informacji na temat połączenia z siecią telefonu BB8100, ale ja się w tym wszystkim już pogubilam bo nie jestem dobra w te klocki... Dlatego byłabym wdzięczna gdyby Jakaś uprzejma dusza zdecydowala się mnie poprowadzić krok po kroku.
Telefon przywieziony z usa , tam internet dzialal bez problemu... tutaj nie wiem jak sie za to zabrac... :( I jeszcze jedna sprawa czy ktoś zna i mógłby mi podać orginalne ustawienia TCP bo kolega ustawil mi jakies do heayah i boje sie ze mogą być przez to problemy. Jeśli ktoś zna te ustawienia to proszę o info. Bardzo proszę o pomoc
pozdrawiam

[/fade]

porhinio 
Moderator

BlackBerry: 8300
Wysłany: 2008-05-13, 06:34   Re: Proszę o pomoc przy połączeniu telBB 8100 z internetem

polli123 napisał/a
...jeszcze jedna sprawa czy ktoś zna i mógłby mi podać orginalne ustawienia TCP bo kolega ustawil mi jakies do heayah i boje sie ze mogą być przez to problemy. Jeśli ktoś zna te ustawienia to proszę o info. Bardzo proszę o pomoc
pozdrawiam

Witamy na forum, co rozumiesz pod pojęciem "oryginalne" ustawienia TCP? Amerykańskie? W Polsce raczej nie przydadzą Ci się. Poniżej masz wątek o TCP:
http://www.bbpolska.org/tcp-vt540.htm

A co do pełnego korzystania z internetu i email'a polecam wykupienie usługi BIS u operatora (na karcie Heyah raczej nie poszalejesz).
Samsung i780

polli123 

Wysłany: 2008-05-13, 08:50   

Dziękuje za info :) Mam właśnie ustawione te konfiguracje do heyah i przegladarke Browser i nic.... nie wiem w czym problem bo się nie znam .. jeśli ktoś jest w stanie popracowac ze mna nad Tym krok po kroku będę bardzo wdzięczna :) pozdrawiam

pasqd 
:( --I---- :)

BlackBerry: 8800
Wysłany: 2008-05-13, 10:00   

systemowym browserem nic nie zrobisz, bo on działa jedynie gdy masz wykupioną usługę BIS albo BES.

W Twoim wypadku pozostaje instalacja Opery Mini - na niej internet będzie działał bez większych problemów.

Opere Mini możesz sciągnąć tutaj: http://www.operamini.com/...rry_8100_pearl/

potem instalujesz wszystko przez Desktop Managera.

porhinio 
Moderator

BlackBerry: 8300
Wysłany: 2008-05-13, 19:08   

pasqd napisał/a
systemowym browserem nic nie zrobisz, bo on działa jedynie gdy masz wykupioną usługę BIS albo BES.

No właśnie tutaj nie do końca jest to prawdą ;-) (nie chciałem tego radzić polli123 bo to nie reguła). W wielu postach pisałem, i nie tylko ja, że na niektórych OS/terminalach(?) (w moim przypadku zarówno na 8700 jak i na 8300, patrz podpis) Browser działa bardzo ładnie bez wykupionych usług BES/BIS (działa również instalacja plików OTA). Pewnie mrkubix potwierdzi to co piszę (jakby ktoś mi nie wierzył :). Ja do jego działania (tj. Browsera) ustawiałem tylko TCP (w moim przypadku na Erę).
pzdr.
Samsung i780

pasqd 
:( --I---- :)

BlackBerry: 8800
Wysłany: 2008-05-13, 20:31   

Żeby nie szukać daleko to muszę przyznać Ci rację - mi również systemowy browser działał bez problemu (aż się zdziwiłem). Niestety, po zmianie softu przestał, dlatego też dołączyłem do grona posiadaczy BB bez BIS i BES :)

Adrian8891 

Wysłany: 2008-05-13, 21:39   

Witam.
Jako iż jestem nowy , proszę o cierpliwość ;)

Miałem wcześniej palmtopa ale to nie istotne. Chciałbym się dowiedzieć co poradzić na to że Opera mini nie chce się instalować?

Wgrałem softa 4.2.107 + PL. Ustawiłem TCP , ściągnąłem opere iiiiiiii..... lipa... ( Nie znaleziono dodatkowych aplikacji...)

jak sobie z tym dać radę?

i drugie pytanie... Wszyscy mówicie o "Browser"... hmm... ja go u mnie nie widzę nigdzie... proszę o instrukcje w tym temacie :)
Pozdrawiam! :-)

polli123 

Wysłany: 2008-05-14, 07:55   

witam ponownie! Kolejny problem... he he he... teraz okazuje sie , że mam nawet problemy ze skonfigurowaniem WAP. Mam Te dane potrzebne do konfiguracji WAP w heyah, ale w ustawieniach TCP mam tylko miejsce na wpisanie APN, użytkownik i hasło...co z resztą? gdzie wpisać resztę danych żeby tego nie popsuć? menu mam po angielsku wiec mam dodatkowy stres.. he he he... jeśli ktoś to już robil prosze o jasn.ą podpowiedź :) te dane do konfiguracji mam z www.heyah.pl . Proszę o pomoc. Pozdrawiam

[ Dodano: 2008-05-14, 11:35 ]
buuu buuuu.... jestem całkiem zielona.... prosze niech ktoś mi to wszytko wyjaśni :) Co zrobić , żeby skonfigurować wap na moim BB8100 w heyah, mam te dane do konfiguracji tylko nie wiem gdzie to wszytko wpisać...ale o tym byl poprzedni post, na który mam nadzieje jakaś dobra Dusza mi odpowie... :) ale nastepna sprawa jest taka- jak sprawdzic czy mam gprs? czy zanim skonfiguruje wap musze wczesniej gprs czy to już jest w telefonie????? wiem, że to jest śmieszne co ja tutaj pisze, ale naprawdę nie mam o tym pojecia więc liczę na wyrozumiałość i pomoc.

Napiiszę co chciałabym osiagnąć- chodzi mi o to aby tymczasowo uruchomic na moim tel heyahGG przez wap (Tymczasowo_ tzn. zanim wykupie usluge bis i bede mogla normalnie korzystac z neta). gg musze aktywowawac przez wap wiec chcialam to skonfigurowac ale problem sie zwiekszyl... he he he... nie wiem jak sprawdzic czy mam usluge gprs czy nie? i jesli nie mam to co robic zebym mogla laczyc sie z wapem? i jeszcze jedno pytanie- czy na klawiaturce BB jest jakis klawisz ktorym moge bezposrednio polaczyc sie a wap (oczywiscie jesli go wczesniej skonfiguruje :( czy musze wchodzic glebiej w menu? PROSZE POMOZCIE
pozdrawiam

mrkubix 
Moderator
i konserwator

Wysłany: 2008-05-14, 10:44   

polli123 napisał/a
że mam nawet problemy ze skonfigurowaniem WAP

Przeglądarka wbudowana automatycznie pobiera ustawienie, jeśli nie działa, to buszować po internecie możesz jedynie za pomocą Opery Mini jak pisał pasqd.
Wgraj ją sobie a w ustawieniach zostaw:
Heyah
APN:heyah.pl
nazwa użytkownika:heyah
hasło:heyah
i powinno wszystko śmigać.
Adrian8891 napisał/a
drugie pytanie... Wszyscy mówicie o Browser... hmm... ja go u mnie nie widzę nigdzie... proszę o instrukcje w tym temacie :)

Nie widzisz bo pewnie nie masz abonamentu tylko pre-paid, lub zwyczajnie ikonka jest ukryta.
Adrian8891 napisał/a
poradzić na to że Opera mini nie chce się instalować?

Spróbuj zainstalować wersje 4.1 beta, może ona zadziała. Jeśli nie to ściągnij wersje JAR ogólną - nie dla konkretnego model telefonu i wgraj ją z karty pamięci na aparacie.

polli123 

Wysłany: 2008-05-14, 11:14   

dziękuje za info :) czyli mam to rozumiec ze nie moge korzystac nawet z wap tylko z opery?
pozdrawiam

Adrian8891 

Wysłany: 2008-05-14, 11:24   

Witam,
owszem , mam pre-paid :) ikonka nie jest ukryta - to już sprawdziłem :)

a co do 4.1 beta. to na stronie opery nie widzę tej wersji nigdzie , poza tym w internecie trudno raczej będzie znaleźć w formacie przystosowanym do instalacji przez DM , prawda?

mrkubix 
Moderator
i konserwator

Wysłany: 2008-05-14, 11:33   

No tak sie akurat skałda że właśnie wyszła wersja z 4.1 z bety na dniach, dzisiaj dopiero zauważyłem. ;-)

Najlepiej byłoby dla Ciebie załatwić sobie na chwile jakiegoś sima z abonamentem, wtedy powinien działać browser i nim zassać sobie najnowszą wersje.

Pisałem tez o wersji ogólnej, ale ona niestety kiepsko działa teraz na bb, sprawdziłem przed chwilą.

Adrian8891 

Wysłany: 2008-05-14, 11:53   

zaskoczę Was..
wrzuciłem karte z Orange , skonfigurowałem TCP , w menu dałem "Pokaż wszystko" i nadal nie mam Browsera...

ale...

kliknąłem na Przełącz aplikacje i znalazłem tam coś jak "Przeglądarka"...myślę sobie "to to!" , otwieram , i czytam wyskakujące okienko "W urządzeniu nie ma aktualnie żadnych pozycji rejestru usług dla konfiguracji przeglądarki. Skontaktuj się z usługodawcą , aby włączyć przeglądarkę w urządzeniu"... i co teraz Panowie i Panie?

mrkubix 
Moderator
i konserwator

Wysłany: 2008-05-14, 11:59   

To weź ERE, u mnie w erze działa zawsze, na twojej wersji softu też działało.
Ostatnio zmieniony przez mrkubix 2008-05-14, 12:00, w całości zmieniany 1 raz  

alien125 

BlackBerry: 8707v
Wysłany: 2008-05-14, 12:00   

Nie wiem co teraz ale mam tak samo w moim BB8100...

Odpowiedz do tematu