polli123
BlackBerry: 8100
Wysłany: 2008-05-12, 10:32 Proszę o pomoc przy połączeniu telBB 8100 z internetem
Witam!
Wiem, że jest już masa informacji na temat połączenia z siecią telefonu BB8100, ale ja się w tym wszystkim już pogubilam bo nie jestem dobra w te klocki... Dlatego byłabym wdzięczna gdyby Jakaś uprzejma dusza zdecydowala się mnie poprowadzić krok po kroku.
Telefon przywieziony z usa , tam internet dzialal bez problemu... tutaj nie wiem jak sie za to zabrac... :( I jeszcze jedna sprawa czy ktoś zna i mógłby mi podać orginalne ustawienia TCP bo kolega ustawil mi jakies do heayah i boje sie ze mogą być przez to problemy. Jeśli ktoś zna te ustawienia to proszę o info. Bardzo proszę o pomoc
pozdrawiam
BlackBerry: 8300
Wysłany: 2008-05-13, 06:34 Re: Proszę o pomoc przy połączeniu telBB 8100 z internetem
polli123 napisał/a
...jeszcze jedna sprawa czy ktoś zna i mógłby mi podać orginalne ustawienia TCP bo kolega ustawil mi jakies do heayah i boje sie ze mogą być przez to problemy. Jeśli ktoś zna te ustawienia to proszę o info. Bardzo proszę o pomoc
pozdrawiam
Witamy na forum, co rozumiesz pod pojęciem "oryginalne" ustawienia TCP? Amerykańskie? W Polsce raczej nie przydadzą Ci się. Poniżej masz wątek o TCP:
http://www.bbpolska.org/tcp-vt540.htm
A co do pełnego korzystania z internetu i email'a polecam wykupienie usługi BIS u operatora (na karcie Heyah raczej nie poszalejesz).
polli123
Wysłany: 2008-05-13, 08:50
Dziękuje za info :) Mam właśnie ustawione te konfiguracje do heyah i przegladarke Browser i nic.... nie wiem w czym problem bo się nie znam .. jeśli ktoś jest w stanie popracowac ze mna nad Tym krok po kroku będę bardzo wdzięczna :) pozdrawiam
BlackBerry: 8300
Wysłany: 2008-05-13, 19:08
pasqd napisał/a
systemowym browserem nic nie zrobisz, bo on działa jedynie gdy masz wykupioną usługę BIS albo BES.
No właśnie tutaj nie do końca jest to prawdą (nie chciałem tego radzić polli123 bo to nie reguła). W wielu postach pisałem, i nie tylko ja, że na niektórych OS/terminalach(?) (w moim przypadku zarówno na 8700 jak i na 8300, patrz podpis) Browser działa bardzo ładnie bez wykupionych usług BES/BIS (działa również instalacja plików OTA). Pewnie mrkubix potwierdzi to co piszę (jakby ktoś mi nie wierzył :). Ja do jego działania (tj. Browsera) ustawiałem tylko TCP (w moim przypadku na Erę).
pzdr.
Żeby nie szukać daleko to muszę przyznać Ci rację - mi również systemowy browser działał bez problemu (aż się zdziwiłem). Niestety, po zmianie softu przestał, dlatego też dołączyłem do grona posiadaczy BB bez BIS i BES :)
Witam.
Jako iż jestem nowy , proszę o cierpliwość ;)
Miałem wcześniej palmtopa ale to nie istotne. Chciałbym się dowiedzieć co poradzić na to że Opera mini nie chce się instalować?
Wgrałem softa 4.2.107 + PL. Ustawiłem TCP , ściągnąłem opere iiiiiiii..... lipa... ( Nie znaleziono dodatkowych aplikacji...)
jak sobie z tym dać radę?
i drugie pytanie... Wszyscy mówicie o "Browser"... hmm... ja go u mnie nie widzę nigdzie... proszę o instrukcje w tym temacie :)
Pozdrawiam!
polli123
Wysłany: 2008-05-14, 07:55
witam ponownie! Kolejny problem... he he he... teraz okazuje sie , że mam nawet problemy ze skonfigurowaniem WAP. Mam Te dane potrzebne do konfiguracji WAP w heyah, ale w ustawieniach TCP mam tylko miejsce na wpisanie APN, użytkownik i hasło...co z resztą? gdzie wpisać resztę danych żeby tego nie popsuć? menu mam po angielsku wiec mam dodatkowy stres.. he he he... jeśli ktoś to już robil prosze o jasn.ą podpowiedź :) te dane do konfiguracji mam z www.heyah.pl . Proszę o pomoc. Pozdrawiam
[ Dodano: 2008-05-14, 11:35 ]
buuu buuuu.... jestem całkiem zielona.... prosze niech ktoś mi to wszytko wyjaśni :) Co zrobić , żeby skonfigurować wap na moim BB8100 w heyah, mam te dane do konfiguracji tylko nie wiem gdzie to wszytko wpisać...ale o tym byl poprzedni post, na który mam nadzieje jakaś dobra Dusza mi odpowie... :) ale nastepna sprawa jest taka- jak sprawdzic czy mam gprs? czy zanim skonfiguruje wap musze wczesniej gprs czy to już jest w telefonie????? wiem, że to jest śmieszne co ja tutaj pisze, ale naprawdę nie mam o tym pojecia więc liczę na wyrozumiałość i pomoc.
Napiiszę co chciałabym osiagnąć- chodzi mi o to aby tymczasowo uruchomic na moim tel heyahGG przez wap (Tymczasowo_ tzn. zanim wykupie usluge bis i bede mogla normalnie korzystac z neta). gg musze aktywowawac przez wap wiec chcialam to skonfigurowac ale problem sie zwiekszyl... he he he... nie wiem jak sprawdzic czy mam usluge gprs czy nie? i jesli nie mam to co robic zebym mogla laczyc sie z wapem? i jeszcze jedno pytanie- czy na klawiaturce BB jest jakis klawisz ktorym moge bezposrednio polaczyc sie a wap (oczywiscie jesli go wczesniej skonfiguruje :( czy musze wchodzic glebiej w menu? PROSZE POMOZCIE
pozdrawiam
Przeglądarka wbudowana automatycznie pobiera ustawienie, jeśli nie działa, to buszować po internecie możesz jedynie za pomocą Opery Mini jak pisał pasqd.
Wgraj ją sobie a w ustawieniach zostaw:
Heyah
APN:heyah.pl
nazwa użytkownika:heyah
hasło:heyah
i powinno wszystko śmigać.
Adrian8891 napisał/a
drugie pytanie... Wszyscy mówicie o Browser... hmm... ja go u mnie nie widzę nigdzie... proszę o instrukcje w tym temacie :)
Nie widzisz bo pewnie nie masz abonamentu tylko pre-paid, lub zwyczajnie ikonka jest ukryta.
Adrian8891 napisał/a
poradzić na to że Opera mini nie chce się instalować?
Spróbuj zainstalować wersje 4.1 beta, może ona zadziała. Jeśli nie to ściągnij wersje JAR ogólną - nie dla konkretnego model telefonu i wgraj ją z karty pamięci na aparacie.
Witam,
owszem , mam pre-paid :) ikonka nie jest ukryta - to już sprawdziłem :)
a co do 4.1 beta. to na stronie opery nie widzę tej wersji nigdzie , poza tym w internecie trudno raczej będzie znaleźć w formacie przystosowanym do instalacji przez DM , prawda?
zaskoczę Was..
wrzuciłem karte z Orange , skonfigurowałem TCP , w menu dałem "Pokaż wszystko" i nadal nie mam Browsera...
ale...
kliknąłem na Przełącz aplikacje i znalazłem tam coś jak "Przeglądarka"...myślę sobie "to to!" , otwieram , i czytam wyskakujące okienko "W urządzeniu nie ma aktualnie żadnych pozycji rejestru usług dla konfiguracji przeglądarki. Skontaktuj się z usługodawcą , aby włączyć przeglądarkę w urządzeniu"... i co teraz Panowie i Panie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum