Wysłany: 2008-06-30, 10:46 problm z sms-ami 8800 v4.5.0.37
WItam
właśnie dokonałem upgrade BB do wersji v4.5.0.37 i zauważyłem że smsy wysyłane na sonyericssony dochodzą jako sms-y klasy 0 czyli wyświetlają sie od razu na telefonie i nie są zapisywane w pamięci urzadzenia. Czy jest mozliwość ustawienia w BB by jednak sms-y można było zapisywać? Przyznam się że szukałem ale nie znalazłem takiej opcji. Dodatkowo przy tym OS-ie nie działa mi BB z kartą pamięci kingstona po jej włożeniu BB się samoczynnie restartuje ale to mniejszy problem bo i tak nie będę karty używał :)
przetestowałem przed chwilą na 2 nokiach E50 i jest to samo jak wysyłam wiadomość to się pojawia na ekranie i mogę ją zapisać po wejściu w opcje i jest zapisz ale niestety z automatu się nie zapisuje. Jak będę miał więcej telefonów to przetestuję :)
Właśnie dorwałem drugie BB 8800 z OS v4.5.0.18 i tam po dostarczeniu wiadomości jest komunikat na wyświetlaczu:
"Powiadomienie o połączeniu z siecią (mój numer) i wyświetla treść wiadomości a pod spodem OK i Zapisz."
właśnie tak mam ustawione... dokładne ustawienia z menu sms:
raport doręczenia: wył.
okres waż.: maks
wysyłano jako: tekst
kodowanie danych: 7bitowe
centrum usług: +48601000310
Wyłącz autotekst: nie
pozostawiaj wiadomości na karcie sim: nie
sieć: CS
liczba poprzednich elementów: 7
ponowne próby: 3
jak na razie pomysły mi się skończyły :( włoże jeszcze inna kartę sim do bb i sprawdzę co się stanie :)
BlackBerry: 8800
Wysłany: 2008-09-03, 03:16
Witam,
A takie pytanie, jak wogole skonfigurowac SMSy ?
Wchodzac do tworzenia wiadomosci pokazuje, ze moge tylko zapisywac kopie a 8800 ... i wyswitla komunikat, ze uslugi wiadomosci nie sa skonfigurowane, tylko, ze tam nie ma nic do konfigurowania, a ustawienia SMS sa OK ...
W FAQ i innych tematach nic nie znalazlem.
Dzieki
Tomek
PS. wyslalem SMSa z drugiego telefonu i dochodzi do 8800, zrobilem odpisz, i wyslalo, i sms doszedl. Ale aby stworzyc nowa wiadomosc SMS to nic sie nie da.
[ Dodano: 2008-09-03, 07:35 ]
heh, jaki bezsens, po wyslaniu do siebie tego smsa z innego telefonu, nagle opcja sms sie pojawila, jest OK, ale teraz z kolei nie moge kreowac wiadomosci email, komunikat sie pojawia do wczesniej bylo przy sms ...
witam mam ten sam problem, wysyłam smsy do znajomych a na wyswietlaczach ich telefonów są jako wiadmosci sieciowe. tzn nie zapisuja sie w pamięci.
ustawienia sprawdzalem! wszystko sie zgadza
obojetnie czy wysyłam na nokie czy se czy jaki kolwiek inny telefon:/
8700g bez simloka
v4.5.0.42
orange pozdrawiam
[ Dodano: 2008-10-19, 13:11 ]
wyprubowałem wszystkie unstawienia i za każdym razem to samo, sms przychodzi jako wiadomość sieciowa tzw: flash (kiedy ja wysyłam z BB na inny telefon)
okres wzności: obojetnie jaka opcja - żadnych zmian
wysyłane jako: obojetnie jaka opcja - żadnych zmian (tekst/faks3/faks4/głos/ERMES)
kodowanie danych: obojetnie jaka opcja - żadnych zmian (7 bitowe/UCS2)
pozostawiaj wiadomości na karcie sim: obojetnie jaka opcja - żadnych zmian (tak/nie)
sieć: obojetnie jaka opcja - żadnych zmian (CS/preferowane CS/Preferowane PS/PS)
liczba poprzednich elementów: obojetnie jaka opcja - żadnych zmian (od 0 do 50)
ponowne pruby: obojetnie jaka opcja - żadnych zmian (od 0 do 5)
wysyałem chyba z 15 sms z różnymi ustawieniami i jak pisałem powyżej nic sie nie zmieniło
czy ktoś wie o co tu chodzi?
chyba została mi tylko zmiana OS na starszą wersję
proszę o pomoc
POZDRO
[ Dodano: 2008-10-27, 21:27 ]
nowy soft do 8700 : v4.5.0.69
śmiga jak należy :)
_________________ "Nigdy nie wierz do końca kobiecie"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum