BlackBerry Forum  Strona Główna BlackBerry Forum
Pierwsze polskie forum BlackBerry

FAQ - PIERWSZA POMOCFAQ - PIERWSZA POMOC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: porhinio
2008-07-01, 18:17
Problem z pocztą email na BB 8310
Autor Wiadomość
tomaszke 

BlackBerry: 8310
Wysłany: 2008-07-01, 17:20   Problem z pocztą email na BB 8310

od momentu zmiany urządzenia otrzymuję emaile od s serwera BB zatytułowane: "RIM_bca28a80-e9c0-11d1-87fe-00600811c6a2". Dostaję ich codziennie mniej więcej po 20 szt i szlak mnie już trafia. W załaczniu przychodzi jakiś plik o nazwie ETP.DAT ale BB nie rozpoznaje tej aplikacji i nie można jej otworzyć. Zgłosiłem problem do Ery ale oni jakoś też nie mogą sobie z tym poradzić. Czy ktoś miał jakąś styczność z takim problemem? Poczta email normalnie przychodzi, ale tuż za nią te cholerne emaile od serwera BB.

twoface 
Moderator
BES Admin

BlackBerry: 8800
Wysłany: 2008-07-01, 19:56   

Po pierwsze witam na forum nowego użytkownika.
Rozumiem że masz usługę BIS?
E-mail o którym mówisz i załącznik służą do konfiguracji serwera poczty. Standardowo powinien on być wysłany tylko raz przez serwer BB (po aktywacji nowego urządzenia) a po przetworzeniu przez serwer poczty powinien automatycznie zniknąć.
Nie spotkałem się z takim przypadkiem ale winny może być albo serwer BB albo serwer poczty. Jeżeli wcześniej działało z tym serwerem poczty to powinno działać w dalszym ciągu.
Jednocześnie w Erze mogą ci powiedzieć że działa u setek tysięcy klientów a u Ciebie nie więc to nie ich wina. Ja bym jednak upatrywał się winy po stronie serwera BB w erze. Miewałem już problemy ze zmianą urządzenia po prostu w ogóle się nie chciał zaktywować nowy terminal. Pomagało usunięcie użytkownika z serwera i ponowne dodanie go do listy.
Jeżeli uda ci się jakoś przebić przez nie do końca władny helpdesk i wymusić na nich interwencję informatyka to może to rozwiązać problem.

Życzę miłego korzystania z forum.
----------------------------------------------------------
PIN:25561204
RIM 8820
Soft.ver. 4.5.0.69 (92)
Blackberry Enterprise

tomaszke 

BlackBerry: 8310
Wysłany: 2008-07-02, 09:12   

Dzięki za info. Wparcie techniczne Ery walczy z tym już od 5 dni i jakoś nie potrafią sobie z tym poradzić. Próbowałem już resetów urządzenia, oraz nowej konfiguracji konta i nic nie pomogło.

Domel 

BlackBerry: Bold
PIN: 2556EA8F
Wysłany: 2008-07-16, 14:57   Re: Problem z pocztą email na BB 8310

tomaszke napisał/a
od momentu zmiany urządzenia otrzymuję emaile od s serwera BB zatytułowane: RIM_bca28a80-e9c0-11d1-87fe-00600811c6a2. Dostaję ich codziennie mniej więcej po 20 szt i szlak mnie już trafia. W załaczniu przychodzi jakiś plik o nazwie ETP.DAT ale BB nie rozpoznaje tej aplikacji i nie można jej otworzyć. Zgłosiłem problem do Ery ale oni jakoś też nie mogą sobie z tym poradzić. Czy ktoś miał jakąś styczność z takim problemem? Poczta email normalnie przychodzi, ale tuż za nią te cholerne emaile od serwera BB.

Usuń wszystkie Desktop service books ze swojego BlackBerry.

1.W Twoim BlackBerry wejdź w opcje/options
2.Wybierz Opcje zaawansowane/Advanced options
3.Wybierz Rejestr usług/Service Book
4.Z listy wybierz i usuń Desktop [CMIME]
5.Z listy wybierz i usuń Desktop [CICAL]

To się zdarza jak się zainstaluje BlackBerry Desktop Manager'a ze złymi ustawieniami BIS/BES
Jeśli masz blackberry z usługą BIS a w Twoim BBDesktopie jest taka ikona jak Email settings lub Redirector (nie znam polskich odpowiedników) to odinstaluj DM i zainstaluj go ponownie wybierając podczas instalacji wersję dla BIS'a a nie BES'a.

[ Dodano: 2008-07-16, 15:58 ]
tomaszke napisał/a
Wparcie techniczne Ery walczy z tym już od 5 dni i jakoś nie potrafią sobie z tym poradzić

Ehhhh... Szkoda gadać...
W sieci jest pełno informacji jak rozwiązać ten problem. Posadzili by jednego informatyka przed google to by 99% problemów rozwiązał ;)

Odpowiedz do tematu