BlackBerry Forum  Strona Główna BlackBerry Forum
Pierwsze polskie forum BlackBerry

FAQ - PIERWSZA POMOCFAQ - PIERWSZA POMOC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z odbieraniem i wysyłaniem maili
Autor Wiadomość
Tomashx 

BlackBerry: 8310
Wysłany: 2008-05-28, 10:14   Problem z odbieraniem i wysyłaniem maili

Witam!
Jestem początkującym adminem BES i mam pewien problem, mianowicie jeden z użytkowników nie dostaje maili i nie moze ich wysyłac... w managerze mam u niego status "running" i niby wszysztko jest ok z wyjątkiem nr IMEI, którego nie ma... nie wiem co mam z tym zrobić... zrobiłem ponowną aktywacja ale nie pomogło... czy to jest wina urządzenia czy gdzie mam szukać, bo trace pomysły...

Domel 

BlackBerry: Bold
PIN: 2556EA8F
Wysłany: 2008-05-28, 10:28   

1.Czy przypadkiem jakiś program antyspamowy nie wyłapuje maila aktywacyjnego (podczas aktywacji jest przesyłany na konto mail aktywacyjny który od razu powinien zniknąć/zostać "wciągnięty" przez BES'a)/
2.Czy nie ma problemu z uprawnieniami? Czy ustawiłeś odpowiednie uprawnienia dla tego uzytkownika? Najczęściej problemy dotyczą uprawnień.
3.Z tego co pamiętam jest możliwość aktywacji urządzenia poprzez podpięcie po USB do BES'a. Kiedyś jedno urządzenia tak aktywowałem - próbowałeś/masz taką możliwość?

Daj znać, bo lista innych działań na rzecz rozwiązania problemu jest długa :)

lukas 

BlackBerry: 8800
PIN: 251D3E54
Wysłany: 2008-05-28, 11:30   

Tomashx, Dokładnie tak jak pisze Domel, zadznij od aktywacji przez podpięcie USB,
Dodatkowo sporóbuj wysłać widomość testową prosto z serwera najpierw przez emial potem przez PIN,
Dalej juz tylko uprawnienia "send i receive" na koncie użytkownka.
Czy nie jest to jakaś karta demo od providera?

Tomashx 

Wysłany: 2008-05-28, 12:04   

Program antyspamowy odpada, uprawnienia są nadane globalnie.... uzytkownik wczesniej korzystał z usługi juz dłuzszy czasi było OK, jednak od dwóch dni cos sie skopało i kicha ;/ bede jeszcze z tym walczył (bo w sumie wyjscia nie ma:P ) odezwe sie jak cos znajdem ale dzieki wielkie za próbe pomocy :)

lukas 

BlackBerry: 8800
PIN: 251D3E54
Wysłany: 2008-05-28, 12:31   

a dochodzą wiadomości testowe z serwera?

Tomashx 

Wysłany: 2008-05-28, 13:36   

Ok juz znalałem problem :) chłopaki w Erze usługi powyłączali :) ale sytuacje była dziwna... z kolejnym użytkowanikiem mam jeszcze lepiej bo juz wogóle nie da sie aktywacji przeprowadzic, ale w erze mowili ze u niego tez cos nie tak było :) moze bedzie dobrze... okaze sie za jakie pół godzinki :)

Domel 

BlackBerry: Bold
PIN: 2556EA8F
Wysłany: 2008-05-28, 13:56   

Tomashx napisał/a
chłopaki w Erze usługi powyłączali

Jeśli usługa BlackBerry jest nieaktywna na karcie sim to napis EDGE jest napisany małymi literami (tj. "edge") jeśli jest aktywna dużymi (tj. "EDGE").

Tomashx napisał/a
uprawnienia są nadane globalnie

Co to znaczy globalnie?
Ja spotkałem się z przypadkiem gdzie besadmin był dodany do grupy adminów domeny i działało wszystko przez jakiś czas, a później nagle przestał kalendarz się synchronizować - pomogło dodanie intywidualnie uprawnień do wybranych użytkowników.

gezzz 

BlackBerry: BRAK
Wysłany: 2008-09-12, 09:19   

Witam.

Mam troszkę inny problem z początkową konfiguracją Bes a dokładniej z odbieraniem załączników na urządzenia NOKIA. Na telefonie wyświetla się że serwer załączników niedostępny??

Jak się z tym uporać...

ruli 
Administrator

PIN: 206C471B
Wysłany: 2008-09-12, 09:29   

gezzz napisał/a
Witam.

Mam troszkę inny problem z początkową konfiguracją Bes a dokładniej z odbieraniem załączników na urządzenia NOKIA. Na telefonie wyświetla się że serwer załączników niedostępny??

Jak się z tym uporać...

Obawiam się, że bbconnect (dzięki któremu bb działa na nokii) nie obsługuje załączników ani w BIS ani w BES.

pozdrawiam

www.zegarludowy.com - jesteś już?

gezzz 

BlackBerry: BRAK
Wysłany: 2008-09-12, 13:15   

W saamym bbconnect działa tylko jak uruchomić poprawnie serwer załączników w BB Manager??

Niby mam wszystko uruchomione a jednak nie działa i bbconnect mówi że serwer załączników niedostępny...

Odpowiedz do tematu