Wysłany: 2008-06-25, 18:18 Problem z ładowaniem USB
Mam pewien problem z moją perełką, boje się że coś uszkodziłem.
Przez pomyłke podłączyłem telefon do kabla usb od dysku zewnętrznego który był podłączony z drugiej strony do 2ch wtyczek usb.
Od tej pory po podłączeniu zwykłym usb telefon się nie ładuje ani nie wykrywa go komputer. Na chwile sie zapala kontakcik przy baterii i odrazu znika....
pomocy!
Kabel o dysku mógł jedynie w sposób mechaniczny uszkodzić gniazdo bb. Znaczy mogło się zabrudzić lub wyrobić i nie ma dobrego połączenia. Lub po prostu twój dotychczasowy kabel się uszkodził.
Na pewno nie uszkodziło się urządzenie na wskutek złego napięcia na kablu od dysku ponieważ 2 wtyczki usb są zastosowane tylko po to aby nie odciążać za bardzo jednego portu w kompie...No chyba że komp też przestał działać. W takim przypadku padł zasilacz od kompa i ugotował przy okazji bb...Zamotałem to
No nie do konca tak ;p 2 wtyczki przy kablu USB ( zazwyczaj przy obudowach do dyskow 2,5 calowych) sa stosowane dlatego ze np do dzialania dysku 20gb wystarczy napiecie z 1 wtyczki ale np 40 lub 60 moze niedzialac poprawnie dlatego podlacza sie go przez 2 wtyczki ...
Jak juz wspomniane zostalo wczesniej sprobuj na innym kabelku jak ruszy to bedzie gitarka i wyzuc stary kabel ;p
Jesli nie to hmmm... no coz 2 i gorsza opcja ;/
2 wtyczki przy kablu USB ( zazwyczaj przy obudowach do dyskow 2,5 calowych) sa stosowane dlatego ze np do dzialania dysku 20gb wystarczy napiecie z 1 wtyczki ale np 40 lub 60 moze niedzialac poprawnie dlatego podlacza sie go przez 2 wtyczki
Nie o napięcie tylko natężenie tu chodzi. To normalne i logiczne że większe dyski potrzebują więcej mocy. Napięcie jest stałe i wynosi ok 5V i nie da się go zwiększyć poprzez zwykłe złączenie dwóch gniazd usb razem. Do tego jest potrzebny powielacz napięcia.
Nie! Ja mam czsami taki problem, że jak podłączam BB kablem od aparatu to nie może się połączyć i muszę użyć "oryginalnego" i vice versa, więc jakbym miał tylko jeden kabel to byłoby kiepsko... :/
Słowem poszedł prąd o zbyt wielkim natężeniu i coś się wy....
Nie wiem czy to pomoże, ale spróbuj wyciągnąć baterię i niech się terminal rozładuje - tak na pół godziny wyjmij zasilanie. Jeśli to jakiś bezpiecznik, może wróci do właściwego stanu???
_________________ Zdrajców domem, zaś prawych przytułkiem ojczyzna
Terminale BB mają zabezpieczenie prądowe na 0,8 A Oryginalne ładowarki mają 0,5 A
Po podłączeniu napięcia 5V- i natężeniu powyżej 0.8 A na terminalu powinna się zapalić ikona z wtyczką i zgasnąć po 2 sekundach.Bardzo możliwe że natężenie w Twoim przypadku przekroczyło tą granicę w sposób znaczny np 2A co mogło to zabezpieczenie uszkodzić tak że teraz musisz ładować większym prądem.Bardzo możliwe że po rozładowaniu i wyjęciu na jakiś czas baterii wszystko wróci do normy.Jeżeli nie to pozostaje Ci mocniejsza ładowarka.
_________________ BB 8100 soft v4.5.0.69 PL
Profesor Doktor Wiktor Wektor
Nie o napięcie tylko natężenie tu chodzi. To normalne i logiczne że większe dyski potrzebują więcej mocy. Napięcie jest stałe i wynosi ok 5V i nie da się go zwiększyć poprzez zwykłe złączenie dwóch gniazd usb razem. Do tego jest potrzebny powielacz napięcia.
Mozliwe ;p pomylilem poprostu pojecia ale o to mi chodzilo wlasnie ;p sorka za blad
Znaczy ładuje ze standardowej ładowarki(0,5A)? Tak to zrozumiałem... Jeśli tak to zabezpieczenie powinno być ok.
Ja ogólnie miałem raz tak że winda mi coś dziwnego zrobiła ze sterownikami usb i był podobny efekt na bb. Komp cały czas widział bb, nawet gdy nie była podłączona a bb nie widziała kompa nigdy. Poprawę przyniosło proste przełączenie wtyczki usb do innego gniazdka w kompie.
a jeszcze bardziej was zaskocze!
jeśli podłącze tym kablem tym od dysku ale tylko do jednego usb to też działa dobrze
mam jeden kabel foof od początku i zawsze działał bez problemu update softu i wszystko
drugi firmowy motoroli też czasem go używałem
żaden z nich teraz już nie działa, ani sie bb nie ładuje ani nie wykrywa go dm
pozostał mi tylko ten kabel od dysku który działa w każdej konfiguracji, czy go podłącze dwoma usb czy jednym....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum