Wysłany: 2008-07-18, 13:49 Pomoc - Bluetooth Blackberry 8700g
Witam. Ostatnio [3 dni temu] kupiłam ww. Blackberry 8700g i mam pare pytań do tych którzy posiadają ten telefon dłużej.
Otóż, jestem całkowicie zielona w tym telefonie i nie "aktywowałam" jeszcze wszystkiego a sama nie wiem jak to zrobić.
Po pierwsze konfiguracja obsługi wiadomości - nie moge wysyłać ani otrzymywać maili. Nie wiem jak to mam zrobić.
Na głównym ekranie pisze mi też odmowa transmisji danych i nie wiem o co w tym chodzi.
Jest też problem przy bluetooth - gdy chce się połączyć z jakimś telefonem to wyskakuje mi że nie można sie połączyć. Nie moge nic przesyłać itd.
Chciałabym tez wgrac pare mp3 ale nie wiem jakich programów do tego użyc ani jak.Czytałam FAQ ale tam jest tyle nazw i nie wiem co one znacza:D
Wiem że tego jest dużo ale bardzo bym chciała żeby mi ktoś pomógł
Pozdrawiam:))
1. Potrzebujesz usługi BIS (Blackberry Internet Service) - aktywuje się ją u operatora.
2. Komunikat o odmowie transmisji występuje przy braku aktywacji BIS/BES
3. Aby odebrać coś via Bluetooth musisz go włączyć, przejść do folderu mediów - dzwonków/tapet i wybrać "Odbierz, korzystając z Bluetooth".
Do obsługi BB z PC zainstaluj program Desktop Manager.
_________________ Zdrajców domem, zaś prawych przytułkiem ojczyzna
BlackBerry: 8300
Wysłany: 2008-07-19, 06:44
@Rbuzz - szacun za cierpliwość
Pozwolę sobie tylko na małe uzupełnienie:
RBuzz napisał/a
2. Komunikat o odmowie transmisji występuje przy braku aktywacji BIS/BES
- Od wersji OS 4.2.xxx można ów komunikat wyłączyć (przy jednoczesnym braku BIS/BES), jest o tym mowa na forum,
RBuzz napisał/a
Aby odebrać coś via Bluetooth musisz go włączyć, przejść do folderu mediów - dzwonków/tapet i wybrać Odbierz, korzystając z Bluetooth.
- Profil bluetooth umożliwiający przesyłanie plików również pojawia się od wersji OS 4.2 w górę. Oczywistą oczywistością jest pamiętanie o wcześniejszym sparowaniu telefonów
Dzięki porhinio
Mam jeszcze pare pytan
1. zainstalowałam desktop manager ale przez to nie da sie wgrywac zadnych obrazow/muzyki na BB. czy jest jakas inna opcja?
2. Jeśli chodzi o bluetooth to gdy wchodze np. w OBRAZY to nie ma tam zadnej opcji "Odbierz, korzystając z Bluetooth". W ogole zaden telefon nie moze sie ze mna polaczyc
3.Usługa BIS kosztuje w Orange 24 zł i iles zloty miesiecznie. Ja nie chce korzystac z internetu cały czas tylko czasami wejsc i sprawdzic poczte, a poniewaz mam telefon na karte w POPie to kasy troche ciagnie. Da sie to jakos zrobic/wylaczyc?
Wiem ze jestem wredna zadajac tyle pytan ale ten telefon chcialam miec od pewnego czasu i wkoncu go mam ale jak teraz patrze na niego to strasznie mnie denerwuje ze nie moge go wykorzystywac "całego" bo nie wiem jeszcze jak, dlatego prosze chetnych zeby mi pomogli
BlackBerry: 8300
Wysłany: 2008-07-21, 07:12
Nicole napisał/a
1. zainstalowałam desktop manager ale przez to nie da sie wgrywac zadnych obrazow/muzyki na BB. czy jest jakas inna opcja?
2. Jeśli chodzi o bluetooth to gdy wchodze np. w OBRAZY to nie ma tam zadnej opcji Odbierz, korzystając z Bluetooth. W ogole zaden telefon nie moze sie ze mna polaczyc
Ad. 1. Jaki masz OS w telefonie? (wciśnij alt+cap+h aby sprawdzić)
Pewnie 4.1.xxx. Upgraduj do 4.2.xxx (temat z linkami do OS masz przyklejony w dziale 8700). Jeżeli będziesz miała zainstalowany w aparacie OS w wersji 4.2.xxx i nowego Desktop Managera (np. stąd:
http://www.bbpolska.org/desktop-manager-vt283.htm )
pojawi Ci się w nim (tj. w DM) opcja Media Manager, dzięki któremu będziesz mogła przenosić do skromnej pamięci urządzenia zarówno obrazki jak i pliki mp3:
http://www.bbpolska.org/viewtopic.php?t=670
Ad.2 Po upgradzie nie powinnaś mieć również problemów z odbieraniem plików multimedialnych przez Bluetooth.
Dzieki porhinio
Upgradowałam BB do wersji 4.5 :D mimo ze po angielsku jest to jakos mi to nie przeszkadza bo chodzi bluetooth i ogolnie wszystko to co chcialam:)
Tyle tylko ze jak DM wersja 4.5 tez to nie ma tam Media managera ale glownie chodzilo mi o bluetooth
Dzieki wielkie ;):):):):):)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum