Mam wolne miejsce, a cały czas mam file system full. Poza tym nie można foto z aparatu prosto wstawić do MMSa (chyba przez ten błąd)
Jesli masz wolne miejsce w telefonie a pisze "file system full" to prawdopodobnie musisz ustawić w galerii DEVICE MEMORY LIMIT, czyli limit pamięci telefonu, który bedzie dostepny na fotki, dzwieki itd. (najlepiej uruchomic aparat fotograficzny, wejśc w opcje i tam ustawić domyslny folder w którym beda zapisywały się zdjęcia z aparatu- najlepiej ustawic na karte pamięci). A jesli nie mozesz bezposrednio wysyłac zdjęc z aparatu, to znaczy ze zdjecie jest za duze- chociaz ja z tym problemów nie mam).
I jeszcze ta dioda, no cóż- nie wiem na co ty narzekasz, ja z nią też nie mam problemu. Miga wtedy jak jest nie odczytany SMS lub nie odebrane połaczenie. Wystarczy przeczytać i po kłopocie.
_________________ BlackBerry 8100 Pearl bez SimLock'a + 1GB
soft v4.5.0.55 bez polaka ^_^
Blackberry 8800 bez Simlock'a + 4GB
soft v4.5.0.55 z polakiem ^_^
BlackBerry: 8100
PIN: 2054C84B
Wysłany: 2008-08-02, 16:31
Dzięki za info co do wolnego miejsca...
Domestos vs Cif napisał/a
I jeszcze ta dioda, no cóż- nie wiem na co ty narzekasz, ja z nią też nie mam problemu. Miga wtedy jak jest nie odczytany SMS lub nie odebrane połaczenie. Wystarczy przeczytać i po kłopocie.
Nie zrozumiałeś mojego problemu. Dioda migała w starym sofcie tak jak mówisz. Tutaj miga jak przyjdzie SMS, ale jak go otworzę, czyli jest już oznaczony jako przeczytany, świeci światlem ciągłym cały czas. Nie mam nieodebranych połączeń ani nieprzeczytanych SMSów, po prostu raz odbiorę telefon lub SMS i cały czas świeci aż do restartu...
Najgorsza sprawa to szybkie szukanie kontaktów na home screen - wpisuję np. 4 literki chcąc uzyskać kontakt Olek, klawisze: OP, L, ER, JK. Co mi wychodzi? W poprzednim sofcie telefon zmienia na Olek, a tutaj mam Olej i szukanego kontaktu nie ma. To tylko przykład, w praktyce żadnego kontaktu nie mogę się doszukać, jedynie ratuje mnie adress book.
Może nie masz ustawionego tego słowa w nowym sofcie, w niestandardowej liście słów.
Tudzież można przycisnąć dwa razy klawisz JK i już mamy literkę K ;)
Wysłany: 2008-08-02, 20:01
Słowa z tym nie mają nic wspólnego, w poprzednim sofcie działało to jak inteligentne porównywanie wszystkich możliwości z adresami z książki. Wtedy jak się naciskało na coś dwa razy to nie działało, a w tym sofcie faktycznie działa coś takiego nie wiem jaki sens ma kompletna zmiana niektórych elementów, które zawsze funkcjonowały dobrze ;)
edit
Widok SMS można zmienić w opcjach, ale bajer :D No to teraz git z tym przynajmniej ;) Diody wyłączyłem na razie, bo jak już pisałem mi nie chodzi jak trzeba (gdzieś w innym temacie ktoś miał taki sam problem i nie znalazł odpowiedzi). Czekam na nową wersję ;)
Mi się wydaje że ten "nowy" OS działa u każdego inaczej. U mnie np. po restarcie resetują się niektóre ustawienia i kasują wszystkie esy. Ponadto muli jak cholera. Nawet jak podłączam do kompa to tak muli że muszę kilka razy próbować zanim się połączy, a co najbardziej mnie zniechęciło to hiper pobór mocy. Na wcześniejszych wersjach aku trzymał mi luźno 2 dni przy normalnym używaniu, a teraz może leżeć na stole w trybie oszczędzania baterii i po 12 - 14 godzinach aku jest zupełnie pusty. Co prawda działa aparat, ale co mi po nim jeśli muszę czekać 5 minut zanim się włączy?
Jedyne co mogę powiedzieć o tej wersji to: MASAKRYCZNA KICHA.
Kto pisał w ogóle tego OS'a?! Małpa??
Mam nadzieję na szybką rehabilitację RIM'u.
Wysłany: 2008-08-04, 08:47
No mi też muli, wygląda to wszystko jak jakiś pieprzony Symbian ;) Np. szukam kontaktu to muszę poczekać pare sekund, zanim telefon zaskoczy, że coś wpisuję, a jak się człowiek pomyli to w ogóle ;) A jak się nie pomylić skoro efekty są dopiero po jakimś czasie.
Przeglądarki też dalej mulą - wcześniej pliki przeglądało się szybko, teraz nawet po wcześniejszym zaladowaniu miniaturek po resecie i tak nie jest za fajnie.
Do tego ColorPearl oraz jazdy.net nie działają - tyle mi było głównie potrzebne i nie chodzi.
Z akumulatorem to nie wiem jak jest, dam znać jak jeszcze trochę potestuję, bo na razie musiałem walić ciągle resety przez te diody, a teraz jak wyłączyłem to jest dobrze chociaż z tym, ale za to pozbawiony jestem jednej z najbardziej miłych funkcji ;)
Czekamy na nową wersję, RIM nie może tego tak zostawić.
Dziwna dziwność.
Zmieniłem OS na 4.5.0.18(bo działał mi w miarę dobrze) i to wcale nie pomogło, a wręcz przeciwnie. Do niesamowitego zamulania i natychmiastowego rozładowywania doszły błędy z OS'a 0.18. Nie pomogło wyjęcie baterii na dłuższy czas, rtf ani wipe. Jeżynka stała się bezużyteczna. Zamula na tyle że nie mogę trafić w ikonkę w menu nawet...
Co jeszcze mogę zrobić?
Może piszę trochę nie w temacie, ale te błędy nastąpiły po wgraniu OS'a 4.5.0.55.
[ Dodano: 2008-08-04, 18:22 ]
Dodając do błędów 0.55 to same się kasują esy..I to w dodatku te nieprzeczytane..
Wysłany: 2008-08-04, 23:02
Pozostaje nam mieć nadzieję, że RIM to wszystko wyłapuje i jakoś ten soft poprawi oraz zoptymalizuje, wstyd byłoby sprzedawać nowe Pearle z takimi bugami. Ja jak kupiłem swojego 8100 to byłem niesamowicie zaskoczony i zadowolony z działania. Wychwalałem firmę Blackberry - lepsze niż Nokie, SE, Siemensy, LG itd (można wymieniać w nieskończoność). Gdybym kupił i był tu od razu ten soft to moje wrażenia byłyby inne :>
Mnie najbardziej martwi to, że po zmianie OS'a na starszy jeżynka wcale nie przestała mulić... Nie mam pojęcia czym jest to spowodowane... Próbowałem już czyścić pamięć i resetować na wiele sposobów, wgrałem 3 inne wersje os'a na różne sposoby i nic..nadal muli.. I jeszcze ta bateria..przez tego os'a(0.55)bb stała się bardziej stacjonarna niż mobilna..
A wcześniej wszystko tak ładnie, płynnie chodziło...
emucap, a możesz napisać co ze składników os'a masz zainstalowane na bb?
Ja wgrałem wersję 52 i wywaliłem wszystko co się dało(zostało tylko to czego nie dało się odznaczyć) i jakoby mniej zamula. Aplikacje nadal trochę wolno się włączają ale chociaż kursor płynnie się przesuwa po ikonkach..
[ Dodano: 2008-08-05, 19:45 ]
Mam już pewność, że to jeden z modułów OS'a spowalniał jeżynkę, tylko na razie nie wiem, który. Po wgraniu minimalnej wersji OS'a 4.5.0.55, polskiego menu i proga memory up BB śmiga jak za dawnych dobrych czasów. Przetestuje baterie, wgram resztę przydatnych modułów i dam znać jak działa. Może uda mi się wykryć wadliwy moduł...
Więc stawiam na to, że moduł "mapy" roby problemy. Nie sprawdzałem jeszcze "ochrona haseł" i "pakiet obsługi protokołu S/MIME dla urządzeń BlackBerry" czyli to mogą być także one.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum