Mi w ERA gość powiedział, że BIS to "nielimitowany dostęp do poczty na pewno, ale do czegoś chyba jeszcze. Pewien nie jestem. Za część ściągniętych/wysłanych danych sie płaci - za część nie. O jakie część chodzi nie wiem." ... fachowca ewidentnie nie uraczyłem :D Także jak jest w ERA nie mam pojęcia. Czekam na ściągnięcie simlocka żeby sprawdzić :(
Taaa, na pewno - a ja płacę ciężką kasę za colę i chipsy...
There's no such thing as free lunch.
Nielimitowalna bezpłatność obejmuje tylko apn pocztowy, każde surfowanie poza jest liczone zgodnie z cennikiem - ergo nie opłaca się dopóki nie masz pakietu...
_________________ Zdrajców domem, zaś prawych przytułkiem ojczyzna
Ja nie mam wykupionego zadnego pakietu, ani nie mam go w abonamencie.
Korzystam z e-mail, www via terminal, google maps, world mate live i inne i nie place nawet 10 gr. wiecej za przesyl danych poza oplata za BIS.
pozdrawiam
Ale jestes w ORANGE?
Bo z tego co pamietam to tam w momencie wykupienia BIS'a dodatkowo co miesiac otrzymujesz chyba 100-150 mb do wykorzystania w ramach wykupienia uslugi i MB niewykorzystane nie pryechodza na nastepny miesiac. Tak mi to tlumaczyli w mojej "wsi" 4 miechy temu... A jak jest teraz to nie wiem:( moze nic sie nie zmienilo:)
_________________ BlackBerry® 8300 T-mobile + 4GB MicroSDHC
OS 4.5.0.93 (2.7.0.81)
Ale jestes w ORANGE?
Bo z tego co pamietam to tam w momencie wykupienia BIS'a dodatkowo co miesiac otrzymujesz chyba 100-150 mb do wykorzystania w ramach wykupienia uslugi i MB niewykorzystane nie pryechodza na nastepny miesiac. Tak mi to tlumaczyli w mojej wsi 4 miechy temu... A jak jest teraz to nie wiem:( moze nic sie nie zmienilo:)
W orange w ramach BIS istnieje możliwość aby biegać po necie bez ograniczeń. Działają aplikacje typu googlemaps itp w ramach abonamentu BIS bez dodatkowych opłat za transfer. Co do roamingu, rzeczywiście korzystając z BISa płaciłem opłatę za roaming GPRS. Jedna bardzo istotna sprawa, używam Unite i przeglądarki unite , więc cały transfer do neta przechodzi tą drogą. Korzystając z browsera który instaluje się automatycznie po aktywacji BISa w orange, każde wejście z niego kończy się naliczeniem opłat za transfer. Wygląda na to że cały ruch kierowany do sieci RIM jest nielimitowany i nieobciążony opłatami, tym samym korzystając z Unite mamy darmowy dostęp do sieci.
Więs jeśli według niektorych BIS to nielimitowany dostęp do netu ,to po co wszyscy operatorzy mają w ofercie rzeczy typu Blueconnect,Orange Free itd. Po h..j mam płacić 122brutto/miesiąc za Blueconnect skoro wystarczy BIS za 45 i nie mam limitu?Czy operatorzy są głupi czy my niedoinformowani?
_________________ BB 8100 soft v4.5.0.69 PL
Profesor Doktor Wiktor Wektor
Więs jeśli według niektorych BIS to nielimitowany dostęp do netu ,to po co wszyscy operatorzy mają w ofercie rzeczy typu Blueconnect,Orange Free itd. Po h..j mam płacić 122brutto/miesiąc za Blueconnect skoro wystarczy BIS za 45 i nie mam limitu?
Tak jak napisalem wyżej - sama aktywacja BISa w wypadku Orange raczej nie gwarantuje darmowego dostępu do netu a jedynie do poczty, jednakże istnieje możliwość skierowania ruchu przez sieć RIM (np. poprzez Unite) i wtedy rzeczywiście stawka 122zł/m-c jest śmieszna w porównaniu do 23zł/m-c.
Więs jeśli według niektorych BIS to nielimitowany dostęp do netu ,to po co wszyscy operatorzy mają w ofercie rzeczy typu Blueconnect,Orange Free itd. Po h..j mam płacić 122brutto/miesiąc za Blueconnect skoro wystarczy BIS za 45 i nie mam limitu?Czy operatorzy są głupi czy my niedoinformowani?
W przypadku BIS-a (PLUS):
1) mamy nielimitowany dostep do netu, ale tylko w przypadku korzystania bezposrednio z terminala.
2) jesli macie wykupiona usluge BIS i wykorzystacie terminal jako zewnetrzny modem wowczas operator naliczy dodatkowa oplate za przesyl danych zgodnie z cennikiem
3) jesli aplikacja chce wykorzystac polaczenie poza BIS wowczas pojawia sie komunikat. tak dzieje sie w przypadku niektorych gier.
Jak pokazuje ten watek jestesmy niedoinformowani - to jest lekkie okreslenie. Zreszta nie ma sie czemu dziwic. Wiekszosc konsultantow w obsludze klienta ma minimalna wiedze o usludze BIS i co sie z nia wiaze.
pozdrawiam
seba
BlackBerry: 8310
Wysłany: 2008-09-01, 08:22
orwus napisał/a
Norfnet napisał/a
W przypadku BIS-a (PLUS):
1) mamy nielimitowany dostep do netu, ale tylko w przypadku korzystania bezposrednio z terminala.
2) jesli macie wykupiona usluge BIS i wykorzystacie terminal jako zewnetrzny modem wowczas operator naliczy dodatkowa oplate za przesyl danych zgodnie z cennikiem
3) jesli aplikacja chce wykorzystac polaczenie poza BIS wowczas pojawia sie komunikat. tak dzieje sie w przypadku niektorych gier.
Jak pokazuje ten watek jestesmy niedoinformowani - to jest lekkie okreslenie. Zreszta nie ma sie czemu dziwic. Wiekszosc konsultantow w obsludze klienta ma minimalna wiedze o usludze BIS i co sie z nia wiaze.
pozdrawiam
Szanowni, Orwus ma rację.
Dodam tylko dla porządku, że w Plusie nielimitowany dostęp jest do APN blackberry.net
Ale w Plusie, w przeciwieństwie do Orange (pewnie Ery też ale tego nie wiem bo nie wiem jak to u nich działa) dostępny jest również browsing przez w/w APN. Tak więc ja i Orwus nie musimy w swoich termianalach ustawiać nic w ustawieniach "TCP", a wszystkie aplikacje korzystające z sieci nam działają (u mnie np.: Opera, GMail, Mail by Google, Google Maps, Palringo, Instango). Nie wiem jak jest z tymi grami, o których wspomina Orwus ale ja na razie na taką aplikację nie wpadłem.
Gdybym jednak chciał użyć mojego BB jako modem to muszę się łączyć przez APN internet, który jest normalnie płatny. Przez APN blackberry.net nie da się surfować po sieci z komputera.
orwus wyjasnie Ci dlaczego... dlatego ze w Plusie ta usluga nazywa sie iPlus Office BlackBerry .. co z definicji wiaze sie z tym ze masz jakby iPlusa + BIS .. i dlatego za transfer danych nie placisz.. bo tak naprawde placisz za niego ryczaltem miesiecznie ... tak jak bys placil za samego iPlusa.. i dlatego w Plusie nie sa naliczane dodatkowe koszty za www, googlemaps... itd..
orwus wyjasnie Ci dlaczego... dlatego ze w Plusie ta usluga nazywa sie iPlus Office BlackBerry .. co z definicji wiaze sie z tym ze masz jakby iPlusa + BIS .. i dlatego za transfer danych nie placisz.. bo tak naprawde placisz za niego ryczaltem miesiecznie ... tak jak bys placil za samego iPlusa.. i dlatego w Plusie nie sa naliczane dodatkowe koszty za www, googlemaps... itd..
no niestety nie zgodzę się.
W Plusie nie sa naliczane opłaty jedynie za apn blackberry.net.
Jeśli korzystasz z google maps, opery itp i lecisz po normalnym internetowym APN opłaty będą naliczone. Jeśli wszystko ma być ryczałtem musisz dodatkowo wykupić usługę iPlus (49 coś tam netto/mies).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum