fenix189
BlackBerry: BRAK
Wysłany: 2008-08-11, 17:22 Ogólnie o BB
Witam.Właśnie się zarejestrowałem na forum.Mój temat dotyczy ewentualnego zakupu urządzenia BB.Nie mam jak na razie zielonego pojęcia o niczym w tym sprzęcie.Mam takie o to pytania:
1.Czy BB jest(jak słyszałem) świetny do przeglądania sieci(czy to przez WiFi czy przez GPRS i inne płatne sposoby transmisji danych),tzn. czy w pełni obsługuje każdą stronę www jaką chciałbym przejrzeć?
2.Jak jest z wygodą samego przeglądania?Czy jest płynność czy np.przeglądarka zacina się na bardzo obładowanych animacjami i obrazkami stronach?No i wreszcie czy samo przeglądanie przy użyciu klawiatury nie jest męczące,czy jest to przyjazny interfejs?
3.Jak jest z multimediami?Czy mogę posłuchać sobie mp3,tworząc listy odtwarzania?
Nie podałem tutaj czy chodzi mi o jakiś konkretny model,no bo za bardzo nie mam na jakiej podstawie wybierać,nie znając się całkowicie na urządzeniach BB.Sięgam więc poradą w tych pytaniach ogólnie.Jeśli jest jakiś naprawdę spełniający wybitnie te moje wymogi model to podajcie.Jeśli nie nie ważne.Ale bardzo proszę o rzetelne odp.na te pytania.Z góry dzięki.
1. Generalnie tak - za 100% internetu nie odpowiadam, ale 90% na pewno wyświetla właściwie.
2. Cudów nie ma. BlackBerry to sprzęt powstały do mailowania, właśnie dlatego tak długo trzeba było czekać na 3G. Jednym zdaniem: szybko - niekoniecznie > wygodnie - jak najbardziej. Co do nawigacji to modele typu 83xx czy 88xx mają zmyślny wynalazek zwany Trackball, który generalnie z mniejszym lub większym skutkiem zastępuje myszkę z PC.
3. A i owszem, ale do tego potrzebujesz BB ze slotem kart pamięci, gdyż standardowo na pokładzie mają kilkadziesiąt MB, a dla komfortowej zabawy z mp3 potrzeba min. 2GB - są to terminale serii 83xx i 88xx.
Jak widać dla Ciebie najodpowiedniejsze będzie BB 8300 lub 8800 - 83xx to terminal multimedialny (ma aparat), przeznaczony dla szerokiego grona odbiorców, 88xx to maszyna bardziej "konserwatywna", model typowo biznesowy, bez aparatu. Posiadają również zależnie od wersji GPS i WiFi.
Gwóźdź programu BlackBerry to maile które obsługuje się jak sms - usługa BlackBerry Internet Service pozwala obsługiwać do 10 kont e-mail. Kosztuje niewiele w porównaniu z radością otrzymywania spamu o drugiej w nocy ;p
Pozdrawiam
_________________ Zdrajców domem, zaś prawych przytułkiem ojczyzna
fenix189
Wysłany: 2008-08-11, 20:38
Mi od zawsze BB się kojarzy z biznesem,ale jak widać tak nie jest do samego końca,z tego co teraz czytam.Mam kartę microSD 2GB,tylko jeszcze kwestia czy akurat ona wchodzi.No i najlepiej byłoby gdyby nie potrzebne było żadne dodatkowe oprogramowanie do słuchania mp3,tylko wszystko już gotowe w urządzeniu.I najważniejsze czy dostanę takiego BB u nas bez problemu...
..no i oczywiscie BB posiada wbudowane oprogramowanie do sluchania muzyki , ogladania filmow..itd odtwarzacz muzyczny godny polecenia ..przynajmniej w takim jaki ja posiadam czyli 8800
fenix189
Wysłany: 2008-08-12, 16:10
W taki razie świetnie.Wbudowane odtwarzacze pozbawiają mnie problemu instalowania dodatkowego softu.Jako kompletnie nie znającemu się na początku użytkownikowi jest to na rękę.Jeśli chodzi o zakup to są inne możliwości oprócz allegro?Wy wszyscy też kupiliście na allegro?Co w wypadku awarii.Serwisy,gdzie?Nie ma żadnego dystrybutora w Polsce,jakiegoś sklepu internetowego choćby?
No i powiedzcie mi jeszcze co jest takiego rewolucyjnego w BB?Dlaczego wy je macie skoro w Europie to mało popularny sprzęt,jest tyle zaawansowanych Nokii z Symbianem.Wiem,że to podstawa u amerykańskich biznesmenów a także u wielu indywidualnych klientów,ale nie u nas.Dlaczego polecacie mi ten sprzęt,za względu na co konkretnie,szczególnie?
http://www.bbpolska.org/serwisowanie-vt1894.htm tu poczytaj co do serwisu a co do kupowania zawsze jest e-bay lub od kogos znajomego z usa tylko musi miec nasz zasieg 900/1800gsm ,jeżyna jest tez dostepna w niemczech ,uk ,irlandii niekoniecznie na abonament.mnie osobiscie podoba sie wyglad (mam 8100),i jest mi potrzebny do odbioru poczty oraz słuzy jako mp3 z karta 2gb troche muzy weszło
powiem tak co do pytan kolegi fenix189..dlaczego bb to taka rewelacja..dostalem BlackBerry 8800 nowiutkiego z usa...mam go pare tygodni..telefon jest doskonaly...jest wprost niesamowicie funkcjonalny..mialem z nim pare klopotow ale eksperci z tego forum radza sobie ze wszystkim wiec naprawde nie ma obawy ze czeos sie nie wie...mozesz ustawic w nim absolutnie wszystko kazdy drobiazg mozna ustawic pod siebie..jest bardzo praktyczny ma wg mnie doskonale oprogramowanie nie ma tu zbednych wodotryskow ..wszystko po to zeby to co robimy bylo latwe i intuicyjne..zawsze uzywalem Noki jak wychodzila jakas nowa to ja mialem...ale jak poznalem co to BB to zapomnialem o finlandzkim wynalazku...:)...naprawde polecam BB do doskonaly telefon ...a raczej miedzy innymi telefon:)
fenix189
Wysłany: 2008-08-12, 17:47
Niestety martwi mnie dostępność.Allegro przewertowałem,owszem coś jest,ale chyba nie było nowego 8300 a 8800 nie ma tego nieszczęsnego aparatu.Tu akurat szczęście mają ci ,którzy bez problemu z USA sobie sprowadzą,ja nie mam tej możliwości.Wszystko jest super z tych opisów waszych,szczególnie z tego twojego teraz,ale ofert zakupu nie ma porządnych.Nie mam cyfrówki i tu aparat byłby dosyć ważny.
Ciekawe więc dlaczego u nas jest tak nikła,albo nawet żadna popularność BB w porównaniu do Nokii.
Ciekawe więc dlaczego u nas jest tak nikła,albo nawet żadna popularność BB w porównaniu do Nokii.
Odpowiedź prosta. Brak poparcia od strony polskich OPów i ludzie nie wiedzą, że coś takiego istnieje.
Co do zakupu na allegro to trzeba trochę popolować... Ja bym polecał ci coś z serii 81xx. Mają wszystko to co 83xx, ale są węższe przez co mają mniejszy ekran i zmodyfikowaną klawiaturę qwerty(2 literki na jeden klawisz) lecz są bardziej dostępne. Zwłaszcza model 8100, lecz ten ma aparat 1.3 MPx.
To stwierdzenie to profanacja.
Jedzmy kupę, miliardy much nie mogą się mylić...
81xx to najlepsza opcja jeśli jesteś przywiązany do sztampowego modelu telefonu. Nie pozwala efektywnie korzystać z podstawowej funkcji BB - psania maili. Z klawiaturą QWERTY, którą mają 83xx czy 88xx działa to idealnie.
fenix189
Wysłany: 2008-08-13, 16:50
O wygodzie klawiatury QWERTY słyszałem już,dlatego zdecydowanie ją wolę.Zmieniać można przyzwyczajenia więc bez problemu powinienem się przyzwyczaić do tej dogodności.
Wymienię to co najczęściej,zazwyczaj robię jako użytkownik telefonu:
-wysyłam smsy
-dzwonię
-słucham codziennie muzyki
-zdarzają się sytuacje kiedy kręcę filmik,jednak to rzadko
-robię fotki,ale to tez nie specjalnie często,ale aparat jest obowiązkowy,dość przyzwoitej jakości
-lubię zajrzeć do neta czasem
-na koniec takie uogólnienie:chcę aby czynności te były wygodne i aby tel.był stabilny,bez mulenia się i tym bardziej zawieszania
Słowem wszystkiego po trochu i aby nic nie zawodziło i było przyzwoitej jakości.Czy w tym przypadku jest sens kupować BB?Jak patrze to model 8310 jest idealny.
Owszem.
Powinno Ci spasować.
Ale jako upierdliwy posiadacz BlackBerry, Sansy e280 oraz cyfrówki Canona stwierdzam że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. Już Nietzche to zauważył.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum