BlackBerry Forum  Strona Główna BlackBerry Forum
Pierwsze polskie forum BlackBerry

FAQ - PIERWSZA POMOCFAQ - PIERWSZA POMOC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ogólnie o BB
Autor Wiadomość
fenix189 

BlackBerry: BRAK
Wysłany: 2008-08-11, 17:22   Ogólnie o BB

Witam.Właśnie się zarejestrowałem na forum.Mój temat dotyczy ewentualnego zakupu urządzenia BB.Nie mam jak na razie zielonego pojęcia o niczym w tym sprzęcie.Mam takie o to pytania:
1.Czy BB jest(jak słyszałem) świetny do przeglądania sieci(czy to przez WiFi czy przez GPRS i inne płatne sposoby transmisji danych),tzn. czy w pełni obsługuje każdą stronę www jaką chciałbym przejrzeć?
2.Jak jest z wygodą samego przeglądania?Czy jest płynność czy np.przeglądarka zacina się na bardzo obładowanych animacjami i obrazkami stronach?No i wreszcie czy samo przeglądanie przy użyciu klawiatury nie jest męczące,czy jest to przyjazny interfejs?
3.Jak jest z multimediami?Czy mogę posłuchać sobie mp3,tworząc listy odtwarzania?

Nie podałem tutaj czy chodzi mi o jakiś konkretny model,no bo za bardzo nie mam na jakiej podstawie wybierać,nie znając się całkowicie na urządzeniach BB.Sięgam więc poradą w tych pytaniach ogólnie.Jeśli jest jakiś naprawdę spełniający wybitnie te moje wymogi model to podajcie.Jeśli nie nie ważne.Ale bardzo proszę o rzetelne odp.na te pytania.Z góry dzięki.

RBuzz 

BlackBerry: 8800
Wysłany: 2008-08-11, 18:46   

1. Generalnie tak - za 100% internetu nie odpowiadam, ale 90% na pewno wyświetla właściwie.
2. Cudów nie ma. BlackBerry to sprzęt powstały do mailowania, właśnie dlatego tak długo trzeba było czekać na 3G. Jednym zdaniem: szybko - niekoniecznie > wygodnie - jak najbardziej. Co do nawigacji to modele typu 83xx czy 88xx mają zmyślny wynalazek zwany Trackball, który generalnie z mniejszym lub większym skutkiem zastępuje myszkę z PC.
3. A i owszem, ale do tego potrzebujesz BB ze slotem kart pamięci, gdyż standardowo na pokładzie mają kilkadziesiąt MB, a dla komfortowej zabawy z mp3 potrzeba min. 2GB - są to terminale serii 83xx i 88xx.

Jak widać dla Ciebie najodpowiedniejsze będzie BB 8300 lub 8800 - 83xx to terminal multimedialny (ma aparat), przeznaczony dla szerokiego grona odbiorców, 88xx to maszyna bardziej "konserwatywna", model typowo biznesowy, bez aparatu. Posiadają również zależnie od wersji GPS i WiFi.
Gwóźdź programu BlackBerry to maile które obsługuje się jak sms - usługa BlackBerry Internet Service pozwala obsługiwać do 10 kont e-mail. Kosztuje niewiele w porównaniu z radością otrzymywania spamu o drugiej w nocy ;p
Pozdrawiam

fenix189 

Wysłany: 2008-08-11, 20:38   

Mi od zawsze BB się kojarzy z biznesem,ale jak widać tak nie jest do samego końca,z tego co teraz czytam.Mam kartę microSD 2GB,tylko jeszcze kwestia czy akurat ona wchodzi.No i najlepiej byłoby gdyby nie potrzebne było żadne dodatkowe oprogramowanie do słuchania mp3,tylko wszystko już gotowe w urządzeniu.I najważniejsze czy dostanę takiego BB u nas bez problemu...

RBuzz 

Wysłany: 2008-08-12, 08:08   

Na Allegro bez problemu, karta też będzie śmigać na 90%. Przeglądaj aukcje, czasami trafiają się świetne okazje.

jarek71wro 

Wysłany: 2008-08-12, 14:08   

..no i oczywiscie BB posiada wbudowane oprogramowanie do sluchania muzyki , ogladania filmow..itd odtwarzacz muzyczny godny polecenia ..przynajmniej w takim jaki ja posiadam czyli 8800

fenix189 

Wysłany: 2008-08-12, 16:10   

W taki razie świetnie.Wbudowane odtwarzacze pozbawiają mnie problemu instalowania dodatkowego softu.Jako kompletnie nie znającemu się na początku użytkownikowi jest to na rękę.Jeśli chodzi o zakup to są inne możliwości oprócz allegro?Wy wszyscy też kupiliście na allegro?Co w wypadku awarii.Serwisy,gdzie?Nie ma żadnego dystrybutora w Polsce,jakiegoś sklepu internetowego choćby?

No i powiedzcie mi jeszcze co jest takiego rewolucyjnego w BB?Dlaczego wy je macie skoro w Europie to mało popularny sprzęt,jest tyle zaawansowanych Nokii z Symbianem.Wiem,że to podstawa u amerykańskich biznesmenów a także u wielu indywidualnych klientów,ale nie u nas.Dlaczego polecacie mi ten sprzęt,za względu na co konkretnie,szczególnie?

tragedia 

BlackBerry: 8100
Wysłany: 2008-08-12, 16:34   

http://www.bbpolska.org/serwisowanie-vt1894.htm tu poczytaj co do serwisu a co do kupowania zawsze jest e-bay lub od kogos znajomego z usa tylko musi miec nasz zasieg 900/1800gsm ,jeżyna jest tez dostepna w niemczech ,uk ,irlandii niekoniecznie na abonament.mnie osobiscie podoba sie wyglad (mam 8100),i jest mi potrzebny do odbioru poczty oraz słuzy jako mp3 z karta 2gb troche muzy weszło

jarek71wro 

Wysłany: 2008-08-12, 17:28   

powiem tak co do pytan kolegi fenix189..dlaczego bb to taka rewelacja..dostalem BlackBerry 8800 nowiutkiego z usa...mam go pare tygodni..telefon jest doskonaly...jest wprost niesamowicie funkcjonalny..mialem z nim pare klopotow ale eksperci z tego forum radza sobie ze wszystkim wiec naprawde nie ma obawy ze czeos sie nie wie...mozesz ustawic w nim absolutnie wszystko kazdy drobiazg mozna ustawic pod siebie..jest bardzo praktyczny ma wg mnie doskonale oprogramowanie nie ma tu zbednych wodotryskow ..wszystko po to zeby to co robimy bylo latwe i intuicyjne..zawsze uzywalem Noki jak wychodzila jakas nowa to ja mialem...ale jak poznalem co to BB to zapomnialem o finlandzkim wynalazku...:)...naprawde polecam BB do doskonaly telefon ...a raczej miedzy innymi telefon:)

fenix189 

Wysłany: 2008-08-12, 17:47   

Niestety martwi mnie dostępność.Allegro przewertowałem,owszem coś jest,ale chyba nie było nowego 8300 a 8800 nie ma tego nieszczęsnego aparatu.Tu akurat szczęście mają ci ,którzy bez problemu z USA sobie sprowadzą,ja nie mam tej możliwości.Wszystko jest super z tych opisów waszych,szczególnie z tego twojego teraz,ale ofert zakupu nie ma porządnych.Nie mam cyfrówki i tu aparat byłby dosyć ważny.

Ciekawe więc dlaczego u nas jest tak nikła,albo nawet żadna popularność BB w porównaniu do Nokii.

alien125 

BlackBerry: 8707v
Wysłany: 2008-08-12, 22:50   

fenix189 napisał/a
Ciekawe więc dlaczego u nas jest tak nikła,albo nawet żadna popularność BB w porównaniu do Nokii.

Odpowiedź prosta. Brak poparcia od strony polskich OPów i ludzie nie wiedzą, że coś takiego istnieje.

Co do zakupu na allegro to trzeba trochę popolować... Ja bym polecał ci coś z serii 81xx. Mają wszystko to co 83xx, ale są węższe przez co mają mniejszy ekran i zmodyfikowaną klawiaturę qwerty(2 literki na jeden klawisz) lecz są bardziej dostępne. Zwłaszcza model 8100, lecz ten ma aparat 1.3 MPx.

RBuzz 

Wysłany: 2008-08-13, 08:01   

fenix189 napisał/a
BB w porównaniu do Nokii

To stwierdzenie to profanacja.
Jedzmy kupę, miliardy much nie mogą się mylić... :mrgreen:

81xx to najlepsza opcja jeśli jesteś przywiązany do sztampowego modelu telefonu. Nie pozwala efektywnie korzystać z podstawowej funkcji BB - psania maili. Z klawiaturą QWERTY, którą mają 83xx czy 88xx działa to idealnie.

fenix189 

Wysłany: 2008-08-13, 16:50   

O wygodzie klawiatury QWERTY słyszałem już,dlatego zdecydowanie ją wolę.Zmieniać można przyzwyczajenia więc bez problemu powinienem się przyzwyczaić do tej dogodności.
Wymienię to co najczęściej,zazwyczaj robię jako użytkownik telefonu:
-wysyłam smsy
-dzwonię
-słucham codziennie muzyki
-zdarzają się sytuacje kiedy kręcę filmik,jednak to rzadko
-robię fotki,ale to tez nie specjalnie często,ale aparat jest obowiązkowy,dość przyzwoitej jakości
-lubię zajrzeć do neta czasem
-na koniec takie uogólnienie:chcę aby czynności te były wygodne i aby tel.był stabilny,bez mulenia się i tym bardziej zawieszania

Słowem wszystkiego po trochu i aby nic nie zawodziło i było przyzwoitej jakości.Czy w tym przypadku jest sens kupować BB?Jak patrze to model 8310 jest idealny.

RBuzz 

Wysłany: 2008-08-13, 20:10   

Owszem.
Powinno Ci spasować.
Ale jako upierdliwy posiadacz BlackBerry, Sansy e280 oraz cyfrówki Canona stwierdzam że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. Już Nietzche to zauważył.

alien125 

BlackBerry: 8707v
Wysłany: 2008-08-13, 23:29   

RBuzz napisał/a
81xx [...] Nie pozwala efektywnie korzystać z podstawowej funkcji BB - psania maili.
Zależy od człowieka. Mi zdecydowanie lepiej się pisze na 8100 niż 8300... No i zawsze można sobie dokupić pełnowymiarową klawiaturę BT..

RBuzz 

Wysłany: 2008-08-14, 08:17   

Nie przesadzaj, to że lepiej to może indywidualna sprawa, ale na pewno nie szybciej i nie efektywniej - z prostych przyczyn mechanicznych.

Odpowiedz do tematu