Wysłany: 2007-09-17, 23:52 Nokia E61 czy BlackBerry 8800
Wybor niby oczywisty, ale spora roznica w cenie. Sam sklaniam sie ku Nokii - lepsza matryca i WLAN. Jakies sugestie? I czy iPlus Poczta sprawnie chodzi? Jak doswiadczenia w innych sieciach?
Hmm z tego co się orientuje to E61 nie ma GPS, więc wybor jest prosty, jeśli ważniejsze dla Ciebie Wifi to Nokia a jeśli GPS to 8800, zawsze mozna jeszcze wybrać kompromis 8820, czyli i wifi i gps:P
Oczywiście nie ukrywajmy jest też kwestia systemu - Symbian vs Blackberry, i tu już zaczynają się schody, większość ludzi pewnie opowiedziała by się za S, jest na niego więcej programów, jest bardziej elastyczny i uniwersalny. Moim zdaniem jednak, jeśli telefon ma faktycznie być używany jako skrzynka mailowa, to najlepiej byłoby kożystac z systemu który został specjalnie do tego zaprojektowany, a nie tylko z dodatku do Symbiana.
GPS mam juz a aucie osobno, a rzeczywicie zalezy mi na WiFi. Myslalem jeszcze ewentualnie o Nokii 9300 (Communicator), ale o jej zawieszaniu sie kraza juz legendy. Nie wiem, czy prawdziwe.
Też miałem ten dylemat. Ale jeżeli chcesz korzystać z BES to wygrywają terminale BB. Jak jesteś w BES masz dostęp do sieci korporacyjnej i internet za free z terminala BB.
_________________ Google i Szukaj to najbardziej obczajeni goscie na tym forum - nie zapomnij zapytac ich, zanim zaczniesz pytac nas...
---
Slownik Ortograficzny (i inne...) - plug-in dla Mozilli i Firefoxa, zainstaluj KONIECZNIE
----------------------------------------------------------
PIN:25561204
RIM 8820
Soft.ver. 4.5.0.69 (92)
Blackberry Enterprise
Przygodę z BB zaczynałem od 7290. To była naprawdę miła słuchawka, oczywiście 2 lata temu. Od prawie dwóch lat używam E61, pracuje na drugiej wersji softu i chyba potrafie wymienic wiecej mankamentów E61 niż BB. Aktualnie kupiłem sobie BB8300 i czekam z niecierpliwością na unlock code.
Niedoskonałości E61:
- niestabilność - telefon się wiesza, ma problemy jeśli w skrzynkach pocztowych i smsowej jest więcej niż 300 - 400 wiadomości - wtedy bardzo powoli przelacza sie miedzy skrzynkami,
- sciagnie maila prze BES/BIS ma takie kilkusekundowe opoznienie, ktore strasznie wkurza,
- przejscie ze skrzynki odbiorczej BIS do wyslanych elementow w BES trwa 6 - 7 sekund,
- słaba klawiatura, miękka, pisze się wolniej niż na BB, klawiatura się latwo brudzi,
- brak mozliwosci skalowania fontow w programie do obslugi poczty,
- powolne WIFI - nie dziala ani troche szybciej od GSM czy 3G,
- korzystanie z 3G to tylko utrudnienie (w Orange), kiedy przechodze z jednej stron budynku w ktorym pracuje na druga (jest tam silny sygnal 3G) telefon przelacza sie i zrywa polaczenie,
- dwa lub wiecej urzadzenia Bluetoth oznaczaja zawieszenie sie uslugi - w samochodzie mam zestaw glosnowiacy i modul GPS - nie da sie z nich korzystac jednoczesnie,
- cholerny joystick - od niego po prostu boli kciuk - Nokia zastapila to w modelu E61i, ale i tak chowa sie do trackballa,
- slaba bateria, gadam dziennie jakies 1,5 - 2 godziny i nie ma mowy, zeby nie ladowac sluchawki co noc,
- delikatne gniazdo zasilacza - ladowarki w telefonie, po dluzszym czasie sie wyrabia i trzeba "magikować" zeby telefon sie raczyl ladować, zwłaszcza przy slabych ladowarkach samochodowych jest to uciazliwe.
To najwazniejsze mankamenty, ktore powoduje ze E61 jest dobre jako gadżet. Jako sluchawka, ktora sluzy takze jako terminal poczty zdecydowanie lepiej sprawdza sie BB.
Ale Nokia to nokia. Zdjecie simlocka jest możliwe na każdym rogu, serwis takze. Soft, dzwonki, tematy itd. jest tego zatrzesienie. Tylko, ze to sie nudzi po tygodniu uzytkowania a joystick jak byl twardy tak jest...
_________________ Marcin D
E61 user / BB8300 owner
Pracuje na E61 od poltora roku i mialem przy sofcie do wersji 2.xx.xx wiekszosc tych rzeczy o ktorych pisze MARCINDE, teraz mam soft w wersji 3.0633.09.04
ad uwagi Marcina:
- telefon nie ma zadnych zawieszek, nie potrzebuje go resetowac, nie zdazylo sie w tej wersji softu (przy poprzednich zdazalo sie ze sie zamulił na smierc)
- opoznienie w sciaganiu maila nie jest wieksze niz na BB8800 ktore mam w pracy
- w kwesti klawiatury uwazam ją za jedna z lepszych, na pewno lepsza niz w E90 a paluszki mam spore
- kwestia fontow poprawi sie po wgraniu softu
- WIFI - zalezy od nadajnika - w domu mi swietnie smiga, czasem fakt na miescie szwankuje
- 3G - era wczesniej teraz plus. zdecydowanie stabilniej w plusie
- joystick zdecydowanie w E61 jest lepszy niz w E61i jesli chodzi o granie np w KRally. Na codzien i w samochodzie faktycznie, jest kijowy, ale nie zaliczylbym tego do duzego minusa
- czas rozmowy mam podobny czasem dluzszy, spokojnie dwa dni potrafi mi wytrzymac, piszesz o urzadzeniach na bluetootha i WIFI, to zjada mnostwo baterii. Moze sprobuj na probe wylaczyc BT.
Teraz mam dwa urzadzenia BB8800 i E61. BB raptem od miesiaca wiec nie wypowiadam sie nad zaletami i wadami. Wkurza mnie brak softu, czasem w samolocie jakas gra by sie przydala, na razie tez najbardziej mnie wkurza "lechtaczka"
_________________ " ... nie chodzi o to żeby zginąć za Ojczyzne,
ale żeby wróg zginął za swoją"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum