BlackBerry: Bold
PIN: 2556EA8F
Wysłany: 2008-07-18, 08:51 Na jakim sprzęcie stoi u Was BES?
U mnie pierwotnie na P4 2,8GHz, 512MB DDR RAM, 40GB ATA HDD + Gigabit ethernet.
Aktualnie platforma jest rozbudowana do 2GB ramu, doszedł dysk w macieży. Niebawem cała platforma stanie się maszyną wirtualną na dużo mocniejszej maszynie.
A u Was jak na czym stoi BES?
_________________ Wiedz, że stoisz, gdy stojąc lękasz się upaść, gdy czynami na cnoty cnotami na czyny zasługujesz.
BlackBerry: Bold
PIN: 2556EA8F
Wysłany: 2008-07-18, 11:09
lukas napisał/a
To zależy ilu użytkowników masz podpiętych pod BES, jeśli do 20 to nie będzie problemu powyżej robią się kłopociki.
Oj nie zgodzę się z tym, mam 11 i komputer non stop młuci dysk twardy + generuje po kilka Gigabajtów (~5-7) ruchu w sieci (Exchange <-> BES). Inaczej mówiąc przy 11 userach ledwo mi się BES wyrabia (zdarzają się opóźnienia w mailach), a licencji mam do 15.
Co do exchange'a to stoi na sprzęcie z prawdziwego zdarzenia (m.i. 4xCPU, Raid sprzętowy itp.) więc nie ma nawet mowy o jakichkolwiek zwolnieniach.
[ Dodano: 2008-07-18, 12:12 ]
Oczywiście zależy jeszcze jaki ruch mają urzytkownicy na skrzynce. U mnie 2 panów z zarządu odbiera miesięcznie ponad 1000maili każdy z osobna ;)
_________________ Wiedz, że stoisz, gdy stojąc lękasz się upaść, gdy czynami na cnoty cnotami na czyny zasługujesz.
U mnie stoi na:
Microsoft Windows Server 2003
Dell Server PE1950
Intel Xeon 5120 @ 1.86GHz
2 GB of RAM
_________________ Google i Szukaj to najbardziej obczajeni goscie na tym forum - nie zapomnij zapytac ich, zanim zaczniesz pytac nas...
---
Slownik Ortograficzny (i inne...) - plug-in dla Mozilli i Firefoxa, zainstaluj KONIECZNIE
----------------------------------------------------------
PIN:25561204
RIM 8820
Soft.ver. 4.5.0.69 (92)
Blackberry Enterprise
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum