BlackBerry Forum  Strona Główna BlackBerry Forum
Pierwsze polskie forum BlackBerry

FAQ - PIERWSZA POMOCFAQ - PIERWSZA POMOC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
MaxMem
Autor Wiadomość
RBuzz 

BlackBerry: 8800
Wysłany: 2008-07-03, 12:45   MaxMem

Wypłynął niedawno świetny program - MaxMem
Służy do kasowania niepotrzebnych elementów oprogramowania/danych.

Download OTA na www.berrycoder.com, a konkretnie www.berrycoder.com/maxmem.jad

Działa świetnie, wypróbowałem go na moim 8700.

Krótka instrukcja:
1. Pobierz aplikację na www.berrycoder.com - www.berrycoder.com/maxmem.jad

2. Zainstaluj na BlackBerry

3. Wykonaj pełny backup Desktop Managerem

4. Kliknij słonia w menu aplikacji (może jestem inny, ale mnie toto wygląda na mamuta).

5. Wybierz opcję z menu programu

6. Wybierz "yes" tylko jeśli wykonałeś pkt 3

7. Wybierz "yes" tylko jeśli zdajesz sobie sprawę z tego, że twórca programu nie odpowiada za ewentualne błędy/zniszczenia/załamania psychiczne powstałe w wyniku prawidłowego/błędnego działania programu.

8. Wybierz "yes" tylko jeśli jesteś pewien, że chcesz skasować wybrany plik danych *.cod (Program jest o tyle bezpieczny, że prosi o potwierdzenie kasowania każdego pojedynczego cod-a)

Aplikacje do usunięcia MaxMemem:

- Remove VAD (Voice Activation Dialing)

Opcja pozwalająca na korzystanie z wybierania głosowego - jeśli nie korzystasz, możesz usunąć.

- Remove PTT (Push To Talk)

Opcja pozwalająca na korzystanie z Push To Talk - usługi stosunkowo mało rozpowszechnionej i nie oferowanej przez wszystkich operatorów (jeśli zaznaczyłeś przez przypadek do instalacji w DM przy aktualizacji OS, tutaj możesz bezpiecznie usunąć ten komponent)

- Remove MDS - Przydatne tylko użytkownikom BES, więc BIS-y mogą się tego spokojnie pozbyć.

- Remove Media

Usuwa wszystkie przykładowe media (video, tapety, etc) instalowane domyślnie z OS-em (kasuje także, ku mojemu ogromnemu zaskoczeniu, ikonki folderów). Nie usuwa dźwięków powiadomień telefonu oraz wiadomości.

- Remove Themes

Wywala wszystkie DOMYŚLNE tematy oprócz BB Dimension Zen (tematy własne zostawia w spokoju)

- Remove RIM Internal Tools

Wywala dodatki RIM-owskie, niepotrzebne nikomu oprócz Architekta (Quincy, Battery Log, etc)

Jeśli coś pójdzie nie tak, zawsze można się ratować DM, dlatego kluczową sprawą jest backup.

Post na podstawie artykułu http://www.berryreview.co...e-5mb-of-space/

//edit by elmik
dodałem program w załączniku dla tych co mają problemy z instalacją ota

lukas 

PIN: 251D3E54
Wysłany: 2008-07-03, 13:12   

RBuzz, Ładna instrukcja thx.

RBuzz 

Wysłany: 2008-07-03, 13:41   

lukas napisał/a
Ładna instrukcja thx

Moje tylko tłumaczenie. Mam nadzieję że ten program nikomu nie zaszkodzi... :)

[ Dodano: 2008-08-26, 12:06 ]
Uzupełnienie:
Z MaxMemem i usuwaniem kompozycji (Remove Themes) jest problem - po usunięciu domyślnie zainstalowanych nie można zainstalować żadnych nowych. Nie można tego obejść - aby zachować możliwość dodawania nowych kompozycji nie należy korzystać z tej opcji MaxMema, bo po tym już tylko reinstalacja OS może uratować sytuację.

Domyślne media można w prosty sposób usunąć przy (re)instalacji OS-a - wystarczy wraz z plikiem Vendor.xml usunąć również plik C:\Program Files\Common Files\Research In Motion\Shared\Loader Files\(Nr OS)\Java\net_rim_bb_medialoader_320x240.cod - oczywiście nazwa *medialoader_320x240.cod może się róznić jeśli terminal ma inną rozdzielczość. Plik łatwo znaleźć, bo jest jednym z największych w folderze (sortowanie po rozmiarze).

Odpowiedz do tematu