Wysłany: 2008-01-29, 17:37 Mapy Offline. Prawie jak GPS ;)
Jeżeli temat był omawiany- przepraszam za powtórkę.
Szukałem i nie znalazłem, więc chyba nie był :)
Jak ktoś pytał, czy na BB są jakieś mapy, które działają bez ściągania z sieci, odpowiedź była jedna - jest kilka mapek w javie, i tyle. A obok tego Google maps z dociąganiem danych przez sieć.
Buszując w sieci znalazłem serwis, który umożliwia zgranie interesującego nas fragmentu Google maps: http://www.mgmaps.com/create/ . Pod tym adresem zaznaczamy obszar, który nas interesuje, typ mapy, zoomy (im bliżej tym więcej danych !). W wyniku dostajemy plik *.map, który z kolei wrzucamy do tego programiku. Ów programik popracuje troszkę (w zależności od łącza i od zadania jakie przed nim postawimy).
Efektem będzie folder C:\Program Files\gMapMaker\MGMapsCache, który przegrywamy na kartę pamięci.
Ostatnim krokiem będzie ściągnięcie aplikacji na terminal (są dwie wersje dedykowane na BB!) stąd .
Uff, potem tylko trzeba odpowiednio skonfigurować aplikację, tak aby korzystała z map na karcie i ... wielka radość :)
Konfiguracja MobileGMapS:
Menu/Settings/Map Browsing. Zaznaczyć "Stored Maps".
Ustaw folder ("Storage Path") w którym masz mapy. Dla świętego spokoju możesz zaznaczyć "Offline mode" .
Wysłany: 2008-01-29, 18:30 Mapy
mrkubix napisał/a
Nonono, dobra robota!
Ale czy takie mapy z karty będą współpracować z gpsem??
Na pewno nie ma możliwości lokalizacji na podstawie nadajników sieci komórkowej.
Co do GPS... W programie jest odpowiednia opcja, na windows mobile GPS działał. W BB nie mam jak sprawdzić, ale śmiem insynuować, że będzie śmigało.
Rewelacja!
Program przystosowany do BB, działa nawet na moim 4.3.1, dobiera się do ustawień GPS węc na 100% współpracuje z gpsami!
Można nawet ściągnąć sobie hybrydową mape z googli(chociaż duużo zajmują te mapy), czyli połączenie mapy ze zdjęć satelitarnych z mapami drogowymi, efektownie to wygląda!
Z niecierpliwością czekam na testy z 8800, jak sprawuje się z GPSem.
A mi oczywiście program nie chce się odpalić :( "Aplikacja nie została właściwie zainicjowana" :( Mógłby mi ktoś podesłać ten programik na maila?
-A jednak udało się ;) ściągnąłem z innego źródła. Jak sprawdze to napisze jak się sprawuje z 8800 ;]
-no i dupa :/ Nie wczytuje mi mapy google do programu, a w menu wyboru mapy mam napisane not avalible (google) :/ Może powinnienem ściągnąć starszą wersję programu, bo powiedzmy google się oburzyło, że se tak ich używają? :P GPS działa, bo wyświetla mi mój pkt położenia, tyle, że bez mapy w tle i tak mi to wiele nie mówi xD
Mangista powiedz co poprzestawiałes, że wyświetlił Ci mapki?
bo u mnie nie śmiga.Zrobiłem spore pliki z mapami- około 150 MB(caly kraj) i podobnie jak u kolegi Google maps widnieje jako "not avaible"
Co mam zmienić? Ścieszka do map podana w programie prawidłowo, cały konfig niby ok.
Wysłany: 2008-01-31, 22:33
@bigjur: u mnie w "map types" Google jest jako "not available" ale działa. Rozwinąłem Map types, i postawiłem ptaszka przy "Google maps" (pierwsza opcja).
W "map mode" zaznaczyłem ponadto "stored maps" i "offline mode".
Jeżeli chodzi o komunikat "Map tiles not available" - to tyczy on się tego, że tego fragmentu świata nie masz "zasejwowanego".
Nic to nie daje.Normalnie jakby nie było tych map a ścieżka jest podana prawidłowo.
W tle widnieje napis, że dla obecnego zoomu nie ma podglądu- niezależnie od tego jaki faktycznie zoom ustawię.
po przestawieniu "dolnego" napisu na GoogleMaps nadal nic nie wyświetla..
Kurcze, no to nam w 2ke działa a wam nie?
-sprawdźcie czy napewno ścieżke dostępu macie dobrze wpisaną (ja wrzuciłem ten folder z mapami do folderu blackberry)
-po zmianie na czytanie map z karty trzeba zrestartować program
-w prawym dolnym roku powinno być google maps napisane
poprubujcie, musi zadziałać
PS
na liście pisze że google maps są niedostępne, poniewaz program nie ściąga ich z internetu, ściąga yahoo i inne, mapy z google działają tylko z karty!
A ja wiem, a ja wiem ^^ Problem jest taki panowie, że żeby oglądać mapkę załadowaną na kartę trzeba wiedzieć gdzie ona jest xP Jak wchodzicie do programu macie pokazany "cały świat" ;] W skali xxxxxxxxx:1 (jakaś tam ogromna skala) i teraz musicie przybliżyć się na taką skalę jaką sobie zgraliście (ja mam od 12 do 15. 15 pokazuje mi większość nawet mniejszych uliczek). Problem jest jeszcze z tym, żeby w danej skali na mapie całego świata znaleźć ten wycinek który macie. Ja to rozwiązałem za pomocą GPS który mnie automatycznie "przesunął" do miejsca które mam na mapie (wiadomo, dom wstawiłem :P). Trochę jaśniej: wyobraźcie sobie, że gracie w Age of Empires. Tam gdzie jeszcze nie byliście jest czarna mapa, a tam gdzie już byliście macie mapkę odsłoniętą. Ale co by było jakby tą miniaturową mapkę całej planszy wam usunąć? No właśnie to :P Musieli byście szukać tego skrawka który macie już odsłonięty i dopiero stamtad byście wiedzieli jak się poruszać. Mam nadzieję, że jasne mniej więcej xD Po zalezieniu mapki achaczyć go w favorites i następnym razem już tylko z menu idziemy do tej lokacji. Przybliżamy spowrotem na odpowiednią skalę i voila! Jak zwykle zamotałem...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum