No i mam dość dziwny problem bo wszędzie wybieram przegladarka punktów aktywnych ale i tak telefon chce się łączyć przez edge przy niektórych zakładkach w przeglądarce. Tak jakby było zapisane w tej konkretnej zakładce, że ma się łączyć przez edge a w innych, że przez Wi-Fi.
To proste. Każda zakładka jest przypisana tylko do jednej konkretnej przeglądarki. Jeśli dodajesz zakładkę masz wybór do której przeglądarki ją dodać. Teraz aby zmienić domyślną przeglądarkę dla zakładek, które już masz wejdź w zakładki, podświetl zakładkę i wybierz opcję "edytuj zakładkę". Tam zaznacz, że chcesz aby otwierała się w "przeglądarce punktów aktywnych"...
[ Dodano: 2008-12-05, 21:42 ]
exeed napisał/a
Tak samo przy próbie odpalenia GMaila i GoogleMaps nie mogę w ogóle się połączyc przez Wi-Fi bo automatycznie chcą przez edge.
Ponieważ Gmail i GoogleMaps mają wymuszone przez ich producenta działanie przez APN operatora...
[ Dodano: 2008-12-05, 21:45 ]
exeed napisał/a
Dodatkowo chyba strona mobile.blackberry.com nie wykrywa mnie jako BlackBerry bo wyświetla się to samo co i na komputerze (mam ustawione w przeglądarce, że jestem widziany jako BlackBerry).
Ponieważ ta strona wyświetlana jest prawidłowo tylko przez przeglądarkę usługodawcy czyli twojego operatora czyli wymaga uruchomionej usługi BIS.
[ Dodano: 2008-12-05, 21:51 ]
yazzon napisał/a
Witam,
Dlaczego przeglądarka w BB Bold przy połączeniu przez transfer danych (karta sim) nie łączy się z niektórymi stronami www (np. www.mbank.com.pl, m.google.pl), natomiast ta sama przeglądarka łączy się z tymi stronami przez WiFi.
Pozdrawiam,
Ponieważ to nie jest ta sama przeglądarka. Do obsługi przez transfer danych jest przeglądarka BISowa (nazywa się w zależności od operatora), a do przeglądania www przez WiFi służy przeglądarka o nazwie "przeglądarka punktów aktywnych".
Ikona z "globusem" wpuszcza cię do wszystkich przeglądarek jakie masz w BB, a tam dopiero w opcjach->"właściwości ogólne" ustawiasz domyślną przeglądarkę..
_________________ BlackBerry® Bold™ v4.6.0.214 z T-Mobile D w Orange PL
Jest kilka banerków które kierują cię do stron z softem i support'em do BB. Zawartość podobna jak na stronie blackberry.com tylko okrojona do niezbędników, które można poczytać czy zainstalować bezpośrednio z mobilnej strony na BB..
Mam podobny problem jednak nie do końca. Chcę łączyć się z internetem za pomocą Wi-Fi i TYLKO Wi-Fi, nie mam nawet ustawionego profilu do przesyłania danych przez sieć bo mnie on nie interesuje (za wyjątkiem wbudowanego blueconnect który i tak nie działa). No i mam dość dziwny problem bo wszędzie wybieram przegladarka punktów aktywnych ale i tak telefon chce się łączyć przez edge przy niektórych zakładkach w przeglądarce. Tak jakby było zapisane w tej konkretnej zakładce, że ma się łączyć przez edge a w innych, że przez Wi-Fi. Tak samo przy próbie odpalenia GMaila i GoogleMaps nie mogę w ogóle się połączyc przez Wi-Fi bo automatycznie chcą przez edge. Dodatkowo chyba strona mobile.blackberry.com nie wykrywa mnie jako BlackBerry bo wyświetla się to samo co i na komputerze (mam ustawione w przeglądarce, że jestem widziany jako BlackBerry). Soft: platforma 4.6.0.155.
i dokladnie tak jest do zakladki jest przypisana przeglądarka
Witajcie. Podepnę się do tematu choć mój problem jest inny.
Przed chwilą po raz pierwszy odpaliłem Bolda ,połączyłem się przez wi-fi z przeglądarką
i wszystko było by cacy gdyby nie fakt,że zamiast polskich znaków (przeglądam bbpolska) mam różne ptaszki... Czy to wina softu (4.6.0.162) czy mojego nieudacznictwa?
Właśnie zainstalowałem Opere i jest git. Ciekawe dlaczego w standardowej są jaja?
Właśnie sprawdzałem to o czym piszesz na BB 8820 i BB 9000 no i sytuacja wygląda u mnie identycznie - brak PL znaków. Nie wydaje mi się żeby była to wina wgranego OS ( sprawdzałem na 2 terminalach ). Próbowałem także pozmieniać w ustawieniach językowych lecz nic to nie dało.
Dzięki.
Sprawdzali mi goście w Erze ustawienia.Wszystko wydawało się OK. Ale oni tam widzę wszystko zwalają na brak BIS-a. Pozostaje wiec Opera - nota bene widzę,że dużo bardziej przyjazna. Jeszcze tylko muszę zrozumieć dlaczego raz działa tylko przez wi-fi a raz przez sieć kom... Czarna magia.
Ja mimo nie posiadania wykupionej usługi w każdym posiadanym przeze mnie modelu BB serii 8xxx korzystam z przeglądarki ( posiadam tylko abonament w Erze ). Po prostu nigdy wcześniej nie zwróciłem uwagi na brak pl znaków
Musisz edytować zakładkę i ustawić w niej domyślną przeglądarkę "przeglądarka punktów aktywnych" Jest tam to napisane (w tym linku wyżej), lub dodać daną stronę 2 razy do zakładek. Raz do przeglądarki która działa w ramach sieci 3G i drugi raz do przeglądarki WiFi.
Ostatnio zmieniony przez marbb 2008-12-11, 13:13, w całości zmieniany 1 raz
A co w momencie jak raz chcę się łączyć z daną zakładką przez wi-fi bo jestem w domu a raz po 3G bo jestem w terenie?
Nie wiem czy dobrze rozumiem ( nie mam wielkiego rozeznania jeżeli chodzi o łączenie się z netem ), ale w opcjach przeglądarki masz do wyboru czy ma się łączyć przez przeglądarkę punktów aktywnych czy też normalnie w moim przypadku blueconnect ( era abonament) także będąc w domu przełączamy na przeglądarkę punktów aktywnych, a wychodząc wybieram druga opcję.
To nie o to Dziadkowi chodzi. Opiszę na prostym przykładzie. Pod ikoną globusa na BB kryje się dostęp do wszystkich (co najmniej dwóch) przeglądarek systemowych. Jedna to WiFi "przeglądarka punktów aktywnych", druga to GPRS nazywana zależnie od operatora (w Orange "Orange World"). Obi te przeglądarki mają swoje zakładki. Tak jak np. na PCcie macie zainstalowany InternetExplorer i Firefox'a. Czy jak daną stronę, kiedy dodacie do zakładek IE otworzycie później w Firefox'ie??? Nie! Musicie ją (tą stronę) dodać również do zakładek Firefox'a.. To najprostrze porównanie. Dokładnie tak samo jest z przeglądarkami na BB
Mam nadzieje, ze teraz dobrze zrozumiałem:
- jedna przeglądarka do wifi
- druga przeglądarka w zależności od opa ( orange world, blueconect itp. )
Chcąc łączyć się poprzez wifi odpalamy tę pierwszą - w niej także zapisujemy interesujące nas zakładki. Chcąc łączyć się za pomocą edge czy 3G wybieramy drugą - w niej także możemy zapisać zakładki nas interesujące. Podsumowując 2 przeglądarki z tymi samymi zakładkami, będąc w zasięgu wifi wybieramy przeglądarkę na wifi, będąc w zasięgu operatora wybieramy zakładkę drugą czy tak? Jedynym mankamentem wydaje się być historia wprowadzanych danych - nie łączą się one czy tak ( i tak nie korzystam z historii przeglądanych stron, ale warto wiedzieć )?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum