Arc
BlackBerry: 8800
Wysłany: 2008-08-18, 15:46 kilka pytań "przed"
Witam
na początek chciałem sie przywitać gdyż jest to mój pierwszy post na tym forum :)
od jakiegoś czasu chce wymienić telefon. mam siemensa sk65. nie to żebym na niego narzekał, ale blackberry mnie zainspirowało ;)
można powiedzieć, ze jestem już praktycznie całkowicie zdecydowany na 8800 (300zł to chyba dobra cena?)
ale mam jeszcze kilka pytań:
1. najważniejszym czynnikiem dla mnie przy wyborze telefonu jest klawiatura. obowiązkowo qwerty. dlatego własnie interesuje mnie jaka jest jakość klawiszy w modelu 8800 i czy wygodnie sie na nich pisze?
2. przeglądałem różne strony z opisami telefonów i widziałem 2 różne układy menu. na całosci ekranu i ułożone po lewej stronie zen(?) czy zależne jest to od modelu telefonu czy od OS?
Pkt1 - mnie osobiście znacznie bardziej odpowiada klawiatura 8300, ma wyraźnie dzielone klawisze i jakoś łatwiej się operuje. Może to dlatego że miałem mniejszą styczność z 8800.
Co do pkt2 to zależy od kompozycji, czyli inaczej mówiąc skórki, czyli tematu. Są do wyboru, do koloru, na każdą wersję OS.
Współczuję tego SK65 - jeden z mniej stabilnych telefonów. Jak się przesiądziesz na 8800 to będziesz miał wrażenie jakbyś do tej pory jeździł wózkiem na kwadratowych kołach... :)
_________________ Zdrajców domem, zaś prawych przytułkiem ojczyzna
Arc
Wysłany: 2008-08-18, 16:09
czy ja wiem... przyznam sie bez bicia, ze sam spieprzyłem sk bawiac sie softem, ale po naprawie (która notabene trwała ponad miesiac bo nigdzie nie potrafili mi go naprawic a sam nie miałem dostepu do kabla serwisowego, dopiero na forum znalazłem kolesia, który mi go naprawił) chodzi mi dobrze, zawiesza sie sporadycznie, wiec jak na siemensa to bardzo dobry wynik :) nie ukrywam, że ma on bardzo mało funkcji, ale najczęściej używaną funkcją w nim jest wysyłanie smsów więc nie narzekam :) myślałem o kupnie communicatora lub se z serii p, ale przypomniałem sobie o blackberry. od razu mówie, że nie bede korzystał z tego do czego ten telefon jest tak właściwie przeznaczony, bo puki co mi to nie potrzebne, ale kto wie co bedzie w przyszłosci ;p sk65 był moim pierwszym telefonem z pełną klawiaturą i można go potraktować jako swoisty eksperyment czy takowa klawiatura przypadnie mi do palców ;) a jeśli chodzi o 8300 to jest między nim a 8800 około 200zł różnicy wiec jeśli nie ma większych różnic w klawiaturze to wybiore 8800 :)
dzieki za szybka odpowiedź :)
EDIT
a jeśli chodzi o wygląd menu to dobrze, ze można je dowolne zmieniać bo to z ikonami po lewej stronie wydaje mi sie bardziej funkcjonalne i nie zasłania całej tapety :)
_________________ BlackBerry 8100 Pearl bez SimLock'a + 1GB
soft v4.5.0.55 bez polaka ^_^
Blackberry 8800 bez Simlock'a + 4GB
soft v4.5.0.55 z polakiem ^_^
Arc
Wysłany: 2008-08-18, 19:07
ale jeśli to jest minimalna, a widze ze zainteresowanie małe wiec jest możliwość że wyrwie sie go za te 300. narazie mi nie spieszno, więc poczekam i sprawdze ;) a dla mnie 300-350zł to max jaki wydaje na telefon. szkoda mi więcej kasy
Arc
Wysłany: 2008-08-18, 21:35
a mi zależy na pełnej qwerty a w pearlu sa dzielone klawisze, nie zadowala mnie to... chyba zbyt przyzwyczaiłem sie do pełnej... opcjonalnie jest jeszcze 8700 ale on nie ma kart i gps...
osobiscie uwielbiam klawiature na 8800, sam nie wiem czemu mam wrazenie ze klawisze sa bardziej "miekkie" i przyjemniejsze w dotyku.....
_________________ I've been a weirdo every since the Doc said 'push'...
brak polskich znakow od 2001...
Arc
Wysłany: 2008-08-19, 09:09
@billydanze jestem coraz bardziej przekonany do kupna 8800 ;)
EDIT
i mam jeszcze kilka dodatkowych pytań :)
1.jak spisuje sie wyświetlacz patrząc na niego pod słońce?
2.czy aby korzystać z gps potrzebna jest jakaś antena zewnętrzna?
jak mi sie cos jeszcze przypomni to dopisze ;)
EDIT2
rozmawiałem chwilę ze sprzedawcą z allegro i dowiedziałem sie czegos takiego :
"powiem panu szczeze ze gps działa super tylko ze nie działaja polskie programy do navigacji trzeba go odblokowac z sieci w ktorej byl czyli vodafona..."
telefon jest bez silmlocka więc nie rozumiem o co z tym chodzi. ktoś pomoze?
1.jak spisuje sie wyświetlacz patrząc na niego pod słońce?
wysedlem z moja 8820 przetestowac wyswietlacz, ale z racji ze slonca u mnie nie ma (teraz), to nie moge ci dokladnie powiedziec, (dano przestalem ja uzywac jako BB nr1).
Obecnie nad Dublinem jest lekko zachmurzone niebo i wyswietlacz dziala dobrze, jest czytelny, dobrze widac nawet pod sporym kontem.
Arc napisał/a
2.czy aby korzystać z gps potrzebna jest jakaś antena zewnętrzna?
Nie potrzebujesz zewnetrznej anteny. Nieznam proramow z polskimi mapami. Ja dosyc czesto uzywam mam BlackBerry i te dzialaja dobrze (irlandia, uk) nie wiem jak sprawa sie ma odnosnie Polski.
_________________ I've been a weirdo every since the Doc said 'push'...
brak polskich znakow od 2001...
Arc
Wysłany: 2008-08-19, 17:09
a więc mogę już sie nazwać szczęśliwym posiadaczem bb 8800 :D
EDIT
a wiec pod koniec tygodnia powinienem juz mieć już jeżynke w swoich łapkach :)
i powiedzcie mi czego powinienem sie spodziewac gdy przesiade się na bb. i co powinienem zrobić na samym początku? jakis reset albo aktualizacja os? moze wyczyscic po prostu pamiec etc? i jak już pytam o os to na jakim ten model działa najstabilniej? czekam na (p)odpowiedzi :)
Wrzuć najnowszy jaki będzie - 4.5. i cośtam (teraz pewnie w okolicy 81).
W FAQ jest wszystko - przy aktualizacji OS-a możesz wyczyścić wszystkie stare dane nie przywracając backupa - terminal będzie jak z fabryki.
Tylko uważaj na plik vendor.xml - ważne aby go usunąć i od siebie dodam sensowny krok usunięcia mediów od RIM, które są sztampowe do bólu - przed instalacją OS na BB (przed lub zaraz po usunięciu vendor.xml) skasuj też plik C:\Program Files\Common Files\Research In Motion\Shared\Loader Files\Twój nr OS\Java\net_rim_bb_medialoader_320x240.cod - uwolnisz sobie dodatkowych parę mega na BB.
_________________ Zdrajców domem, zaś prawych przytułkiem ojczyzna
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum