BlackBerry: 8800
Wysłany: 2008-05-10, 23:42 Karty "turbo sim" zamiast zdejmowania simlock'a
Poniżej opisany sposób może ułatwić simlocka w odwiecznej walce człowiek vs operator.
Nie trzeba obecnie zdejmować simlocka żeby korzystać z telefonu z blokadą simlock. Zaletą jest brak jakiejkolwiek ingerencji w telefon, a co za tym idzie nie stracimy gwarancji i nie ma ryzyka. Wada to niższa cena przy sprzedaży urządzenia innemu użytkownikowi – pomimo tego że Ty możesz korzystać z telefonu – urządzenie faktycznie ma blokadę, co obniża jego wartość i uniwersalność.
Sposób: kupujemy kartę „turbo sim” albo „ultra sim”. Najszybciej na naszym rodzimym allegro. Oto kilka przykładów:
http://www.allegro.pl/sea...ory=4&country=1
Bardzo istotne! Przed zakupem musisz sprawdzić czy na liście telefonów z którymi pracuje karta danego sprzedawcy znajduje się Twój terminal. Nie wszystkie modele blackberry działają ze wszystkimi tego typu, więc jeśli sprzedawca nie testował z Twoim modelem, to odpuść sobie i poświęć kwadrans więcej na szukanie. Część kart wspiera 8700, ale 8707 już nie itp.
Telefon zaloguje się do sieci jakby był w roamingu. Nie będziesz narażony na opłaty. Operator świadczy usługi na terenie kraju, a komunikat na wyświetlaczu to skutek „oszukiwania” urządzenia, a tym samym simlocka.
Aby stosować to rozwiązanie należy odrobinę przyciąć kartę sim(dla użytkowników dual sim będzie to bułka z masłem). Karty są na tyle cienkie, że mieszczą się do wąskiego slotu urządzenia Blackberry.
Pamiętaj, aby sprawdzić czy w ustawieniach urządzenia nie zablokowałeś działania usługi blackberry gdy będziesz w roamingu.
Pozdrawiam
Marcin
_________________ Urządzenie blackberry bez usługi blackberry to jak kobieta bez piersi :)
Wszystko pięknie wygląda w teorii natomiast rzeczywistość okazuje się okrutna. Jestem posiadaczem karty TORNADOSIM od kilku dni. Korzystam z BB 8100 (Vodafone UK) w sieci HEYAH i co pewien czas występuje spory problem, który się objawia tym, że sieć macierzysta obmawia dostępu dla mojej karty sim. Telefon widzi kartę i z nią współpracuje ale zasięg tylko "SOS". Problem ten rozwiązuję poprzez przełożenie karty sim do innego telefonu baz simlocka(lub z simlockiem ery) i gdy karta się zaloguje w sieci mogę ją z powrotem włożyć do BB. Problem ten występuje średnio raz dziennie. Moja metoda mimo że skutkuje jest dosyć uciążliwa. Ponadto karta "tornado" blokuje mi dostęp do GPRS'a(tego nie udało mi się rozwiązać)...Na razie to tyle..
EDIT
Wszystko da się rozwiązać. Aby pod kreseczkami zasięgu pojawiło się "edge" lub "gprs" należy zalogować kartę w telefonie obsługującym te standardy. Po włożeniu z powrotem naszej karty sim jeżynka także wykorzystuje w pełni możliwości łącza :}
EDIT 2
Dodam jeszcze info o Tornadzie ale już nie moim tylko kumpla. Więc jego T-SIM działa poprawnie jeśli karta SIM z jaką współpracuje ma włączony PIN, jeśli nie ma to BB ją odrzuca. Chyba już nic mnie nie zdziwi jeśli chodzi o ten wynalazek.
alien125, zapłaciłeś za tego tornado sima pewnie od 30 do 50zł w tej cenie zmazałbyś sim locka z vodafone uk. Wiem, że problemem jest paypal nie wszyscy mają kredytowe albo debetowe które są przez pp obsługiwane, ale lepiej to niż mieć takie problemy.
Sam się o tym przekonałem na alfa x-sim
BlackBerry: 8800
Wysłany: 2008-05-11, 15:48
Prosze wiec o informacje, jaka karte kupiles. Pozbieramy kilka przypadkow kart ktore dzialaja z konkretnymi modelami paletek, a takze te negatywne - ktorych kart nie mozna kupowac, bo z urzadzeniami RIMu nie chca wspolpracowac.
Jesli moge prosic daj inf czy wedlug informacji podanej przez producenta ta karta wspiera urzadzenie ktore masz. No wiesz, jesli sprzedawca nie wymienil paletki jako dzialajacej, to tak moze byc, a inni uzytkownicy dostana przestroge. Jesli natomiast sprzedawca twierdzi, ze powinno smigac, do albo oszust, albo zaden sprzedawca :) pozbieram komentarze do kupy i bedzie porzadne FAQ. :)
_________________ Urządzenie blackberry bez usługi blackberry to jak kobieta bez piersi :)
orestesapc, wiem to ale chciałem przetestować dla własnej wiedzy i dobra ludzkości.
Więc karta nie charakteryzuje się niczym szczególnym. Jest czarna z białym napisem "tornado".8 pinów po jednej stronie, 8 po drugiej. Kupiona na allegro od gościa z Irlandii, który twierdzi że producent podaje serie 8xxx jako kompatybilną. Z rozmowy ze sprzedawcą dowiedziałem się że nie testował ich osobiście i odniosłem wrażenie, że nie posiada zbyt dużej wiedzy na temat tych kart. Jeśli mi się uda odczytać to podam oznaczenia scalaka przylutowanego na tej karcie. Jeśli są jakieś jeszcze cechy charakterystyczne to proszę pisać, a ja je z pewnością podam.
moja karta nazywa się no key x-sim przynajmniej tak ją nazwał sprzedawca
w opisie aukcji było, że na pewno działa na 8100, jednak w drodze kontaktu ze sprzedawcą dowiedziałem się, że działa na którymś modelu z serii 87xx
tzn sprzedawca nie potrafił rozróznić czy to 8700 czy 8707
że miałem obydwa więc zakupiłem
na 8707 w ogóle nie działało
na 8700 roaming i nie dochodzące smsy, w ogóle a nie po jakimś czasie jak tutaj ktoś odpisywał
zbyt długo nie testowalem bo mimo zabiegów sytuacja się nie zmieniała. więc niue wiem czy po 2 czy trzech dniach stan nie uległ by poprawie czy pogorszeniu.
BlackBerry: BRAK
Wysłany: 2008-05-12, 21:33
Jak widac w sygnaturce tez mam Tornado, defakto tego samego co alien125.
Tez kilka razy mialem problemem z autoryzacja w sieci, tez wkladam SIM'a do telefonu bez simlocka (z lockiem na moja siec), zeby zlapal zasieg i przekladam spowrotem do BB.
Tylko, ze ja bez problemu lapie GPRS i EDGE ;]
Pozdrawiam.
_________________ Nokia 6300 + Kingston 1GB
*
Poproszę skrzynkę wódki i dwie oranżady.
Ostatnio zmieniony przez sn00p 2008-05-26, 12:13, w całości zmieniany 1 raz
Czy ktoś z forumowiczów próbował już karty Universal sim - sprzedawca twierdzi, że programuje kartę do danego typu telefonu lub też sami możemy to zrobić w domowym zaciszu za pomocą czytnika kart:
http://www.allegro.pl/ite...at_korjar_.html
Proszę o opinie ponieważ zastanawiam się nad kupnem
Czy ktoś z forumowiczów próbował już karty Universal sim - sprzedawca twierdzi, że programuje kartę do danego typu telefonu lub też sami możemy to zrobić w domowym zaciszu za pomocą czytnika kart:
http://www.allegro.pl/ite...at_korjar_.html
Proszę o opinie ponieważ zastanawiam się nad kupnem
Ja zamówiłem chociaż nie wiem czy na tej aukcji akurat i czekam na dostawę jak dojdzie dam znać jak działa na moim 7130V simlock Vodafone Holand .
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2008-06-14, 11:59 ]
Witam karta Universal SIM doszła zamontowana i ... działa !!! jak na razie bez problemu .
Połączenia przychodzące i wychodzące OK , SMS w obie strony OK ! nie wiesza się , nie opóźnia itp.
nie testowałem jeszcze wszystkiego ale wygląda że będzie dobrze
Pozdrawiam.
kruscher
BlackBerry: 8310
Wysłany: 2008-07-07, 18:46
Elo
Ja śmigam na X-SIM i gorąco polecam zamiast ściągać smoka
Kupiłem ostatnio TurboSIM i chyba dostałem wadliwy egzemplarz - nie działa ani u mnie ani u brata na 8700, nie wspominając o "zwykłych" telefonach jak K310i.
_________________ Zdrajców domem, zaś prawych przytułkiem ojczyzna
Ja śmigam na X-SIM i gorąco polecam zamiast ściągać smoka
Kumpel sobie kupił taką kartę do 8800(producent twierdzi, że działa)i kiszka...Mógł się łączyć tylko w jedną stronę - nie dochodziły do niego połączenia ani sms'y. Nie była to wada karty bo na drugi dzień poszedł do komisu, w którym kupił i wymienił na inną tego samego typu - było to samo. Pożyczyłem mu na chwilę moją tornado i wszystko mu działało...nawet lepiej niż mi na 8100..
BlackBerry: 8100
Wiek: 24 Dołączył: 21 Mar 2008 Posty: 86 Skąd: Z nienacka
Wysłany: 2008-07-10, 17:36
Byłem w punkcie na Starowiślnej w Krakowie vis a vis DaGrasso [niedaleko rodu Dietla]. Zaaplikowali mi to:
Kod
http://www.universal-sim.org
. Moja perełka działa w Erze i odpalili na tym cośtam-simie karte swojaków. Chodzi. Kazałem zapodać niemiecką, na której ma chodzić podczas pobytu za granicą, niestety, ma problem z zalogowaniem się do sieci w roamingu. A jest to wykonalne na wysłużonej 3410 ;] Zobaczymy jak się będzie sprawdzać od niedzieli. Jak wspomiałem jeżynka z simlockiem ery działa z kartą Sami Swoi. Nie ma problemu z połączeniami przychodzącymi i wychodzącymi
_________________ Odkąd wprowadzono pilota, dzieci stały się nie potrzebne.
Wysłany: 2008-07-19, 23:04 TurboSIM czy zadziala na 8310 ??
Witam wlasnie wygralem auckje na BlackBerry 8310. Telefon przywieziony z USA, posiada simlock sieci AT&T.Pytanie czy TurboSIM zadziala chce wlozyc karte z Plusa .
Jestem nowy na forum i to moj pierwszy BB wiec zamin przyjdzie mysle czy nie kupic tej TurboSIM ??
Poszukaj lepiej kodów odblokowujących na ebay.co.uk do tej sieci kody z tego co pamiętam były tanie. Karty typu turbo sim nie do końca się sprawdzają z Blackberry - było już o problemach z nimi na forum
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum