BlackBerry Forum  Strona Główna BlackBerry Forum
Pierwsze polskie forum BlackBerry

FAQ - PIERWSZA POMOCFAQ - PIERWSZA POMOC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak wyrejestrować terminal?
Autor Wiadomość
patpatreze

Wysłany: 2008-04-29, 18:00   Jak wyrejestrować terminal?

Hey,może ktoś mi pomoże..
kupiłem blackberry 8300 półroku temu,od faceta który sprwadzał telefony z niemiec chyba z t-mobile jak na to wygląda..telefon dostałem cały w foli nowy zapakowany itd...działa dobrze i nie mam wogóle problemów, tylko chciałem teraz zdjac simlocka i założyć sobie w orange żeby mieć tą usługe z BIS, ale jak wpisywałem np w erze swoj pin itd zeby zalozyc konto to wyskakiwalo ze ten terminal jest juz zarejestrowany gdzies indziej cos takiego,,, i co mam teraz zrobic? jak musze wyrejestrowac swojego terminala zeby zalozyc swoje nowe konto??!! pomozcie...prosze...troche dziwne skoro telefon byl cały nowy....

pozdrawiam i dziekuje za pomoc

Noko83 

BlackBerry: 8800
Wysłany: 2008-04-29, 18:32   

Witam.

Temat wielokrotnie był poruszany na forum, jeżeli twój nr pin telefonu jest zarejestrowany u jednego operatora to nie możesz go zarejestrować u kolejnego ( terminal mimo tego, że jest nowy może byc przypisany do jakiegoś OPA ). Jeżeli dobrze pamiętam użytkownik Jaras pomagał w zarejestrowaniu terminali w sieci Orange ( jeżeli chodzi o usługę BIS ). Co do zdjęcia simlocka to możesz to zrobić poprzez kod odblokowujący który z koleji możesz zakupić u zagranicznych sprzedawców na ebay.co.uk - kilku sprzedawców polecam w tematach:

http://www.bbpolska.org/b...imlock-vt64.htm

http://www.bbpolska.org/s...afone-vt327.htm

Pozdrawiam

patpatreze

Wysłany: 2008-04-29, 18:34   

o simlocka sie nie martwie tylko chce wiedziec jak mam to wyrejestrowac bo chce teraz zalozyc 2 konto tutaj..co mam robic nie interesuje mnie simlock teraz:)

Noko83 

Wysłany: 2008-04-29, 18:43   

http://www.bbpolska.org/p...2790-vt1045.htm

problem z zarejestrowaniem BB w Orange - temat identyczny. Napisz do użytkownika Jaras może Ci pomoze.

Jaras 

BlackBerry: Bold
Wysłany: 2008-04-30, 00:12   Re: BB co zrobić?:/

patpatreze napisał/a
ale jak wpisywałem np w erze swoj pin itd zeby zalozyc konto to wyskakiwalo ze ten terminal jest juz zarejestrowany gdzies indziej cos takiego,,, i co mam teraz zrobic? jak musze wyrejestrowac swojego terminala zeby zalozyc swoje nowe konto??!! pomozcie...prosze...troche dziwne skoro telefon byl cały nowy....

pozdrawiam i dziekuje za pomoc

Pamiętajcie jeśli nie masz aktywnej usługi BB u danego operatora to nigdy nie można sie zarejestrować w panelu BIS !!! Będzie właśnie się pojawiał komunikat ze sprzęt jest zarejestrowany.

Najpierw odpalamy na swojej sim u operatora usługę BB i jak dostaniemy sms powitalny ze urządzenie zostało zarejestrowane to możemy zakładać konto BIS.

marbb 
Tylko BB od 2004

PIN: 25565F6B
Wysłany: 2008-07-20, 13:46   Re: BB co zrobić?:/

Jaras napisał/a
Najpierw odpalamy na swojej sim u operatora usługę BB i jak dostaniemy sms powitalny ze urządzenie zostało zarejestrowane to możemy zakładać konto BIS.

Jako nowy na forum witam wszystkich! Teraz na temat.
Postanowiłem włączyć usługę BIS w Orange po paru latach użytkowania BB, ponieważ nareszcie cena jest rozsądna. Usługa uruchomiona, konto na serwerze skonfigurowane i nie działa. Nie dostałem od opa żadnych pozycji rejestru ani konfiguracji przeglądarki, ani smsa powitalnego. Zaraz po uruchomieniu usługi nie dało się nawet utworzyć konta (komunikat: "urządzenie zarejestrowane....zarejestruj u operatora ponownie). Zrobiłem to przy pomocy konsultantki BOK i pomogło na tyle, że udało się założyć konto na bb.orange. Niestety nadal nie działa na terminalu, ponieważ na urządzenie nie dotarły jak pisałem wcześniej ustawienia konfiguracyjne. Nawet po tym jak je wysłałem "ręcznie" z mojego konta BB na serwerze z zakładki "wyślij rejestry usług". Po zaakceptowaniu dostałem zwrotkę "rejestry usług przesłane prawidłowo"... i nadal nic. Do urządzenia nic nie dociera :cry:

Domestos vs Cif 

Wysłany: 2008-07-20, 14:11   

Ja juz z lekka tez się pogubiłem, więc zapytam jeszcze raz (prosze nie odsyłajcie mnie do FAQa, tylko potwierdżcie), czyli istnieje szansa na to z mój BB nie jest zarejestrowany, skoro muszę najpierw aktywowac BIS u opa, a później na stronie np: iplus.blackberry.com itd. / inaczej zawsze będzie wyswietlało że mój BB jest juz zarejestrowany, tak?

...ale namotałem

Blackberry 8800 bez Simlock'a + 4GB
soft v4.5.0.55 z polakiem ^_^

marbb 
Tylko BB od 2004

Wysłany: 2008-07-20, 14:23   

Najpierw aktywuj usługę, później utwórz konto, a jeśli podczas tworzenia konta będzie komunikat, że tel już zarejestrowany to zadzwoń do BOK, tam (jeśli trafisz na kogoś kto się zna-trudna sprawa) konsultant przypisze twój nr tel do urządzenia widocznego już w sieci (tak było w moim przypadku). To jest właśnie to magiczne zarejestrowanie w sieci. Nieraz poprostu trzeba to zrobić na piechotę bo automatycznie sie nie zrobi. Następnie powinieneś dostać na telefon ustawienia konfiguracyjne przeglądarki i rejestry usług od operatora... I tu moja wiedza się kończy gdyż ich nie dostałem, a nie mogę w BOK trafić na kogoś kto się na tym zna. Kazali dzwonić w poniedziałek, to ktoś będzie... :-D :-D

Domestos vs Cif 

Wysłany: 2008-07-20, 14:57   

ale podobno jak telefon został juz wcześniej zarejestrowany to nic się nie da juz zrobic, trzeba najpierw go wyrejestrowac (ale jak się nie zna poprzedniego własciciela to jest to trudne).

marbb 
Tylko BB od 2004

Wysłany: 2008-07-20, 15:14   

Bzdura! Też miałem taki komunikat. Drugie jego zdanie brzmi "zarejestruj ponownie", co też należy uczynić w BOK obecnego operatora przy pomocy znającego się na rzeczy konsultanta. Konsultantka z którą miałem szczęście rozmawiać stwierdziła, że terminal jest widoczny w sieci, jedynie należy przypisać do niego mój numer abonencki (czy coś w tym stylu). W każdym razie po tym co zrobiła, bez problemu utworzyłem konto...

Domestos vs Cif 

Wysłany: 2008-07-20, 15:44   

było by super, gdyby to była prawda. Szkoda tylko że w Plusie BIS kosztuje 5dych, troche to drogo. / szkoda ze dopiero teraz o tym piszesz, byłem na urlopie to nawet bym sie przeszedł do salonu plusa i sie popytał, a od jutra do roboty, wiec nie będzie czasu. oczywiscie mozna zadzwonic, ale - wiadomo, lepiej tez się dopytac na 'zywca".

marbb 
Tylko BB od 2004

Wysłany: 2008-07-20, 15:52   

To jest prawda, gdyż mam ponownie zarejestrowany tel, bez wyrejestrowania w poprzedniej sieci, którą był angielski O2. jakiż sens miałoby szukanie po świecie byłego operatora swojego telefonu :-) ... A piszę o tym dopiero teraz bo dopiero teraz uruchomiłem usługę BIS, wcześniej była niezdrowo droga.

pete86 

BlackBerry: BRAK
Wysłany: 2008-07-27, 04:59   

TO JAK TO JEST W KONCU NAPRAWDE?

jezeli mam bb z usa i na stronie bb.era.pl wyskakuje mi ze urzadzenie jest zarejestrowane, tzn ze MUSZE je wyrejestrowac z tmobile usa, czy wystarczy ze pojde do Ery i poprosze o ponowne zarejestrowanie terminala ?

jedni mowia ze trzeba dzwonic do natywnego operatora, inni mowia ze nasz 'nowy' operator moze ponownie aktywowac blackberry u 'siebie'. bardzo bym prosil o sprawdzoną poradę.

dzieki!

Noni88 
Być albo nie być

BlackBerry: 8700c
Wysłany: 2008-07-27, 09:35   

pete86 napisał/a
TO JAK TO JEST W KONCU NAPRAWDE?

jezeli mam bb z usa i na stronie bb.era.pl wyskakuje mi ze urzadzenie jest zarejestrowane, tzn ze MUSZE je wyrejestrowac z tmobile usa, czy wystarczy ze pojde do Ery i poprosze o ponowne zarejestrowanie terminala ?

jedni mowia ze trzeba dzwonic do natywnego operatora, inni mowia ze nasz 'nowy' operator moze ponownie aktywowac blackberry u 'siebie'. bardzo bym prosil o sprawdzoną poradę.

dzieki!

Może ja ci to wyjaśnię .... Mam telefonik BB 8700 ... Obecnie w Sieci plusa ....
pewnego dnia miałem zapotrzebowanie na BIS ... wchodzę do nich na stronę i wszystko wykonuję ... na końcu wyskakuje mi informacja ze już jest gdzieś zarejestrowany .... Hm ciekawe .. telefon dzwonie do tego Całego Plusa ... i sprawa się wyjaśniła ... BB nie musi być gdzieś już Zarejestrowany , A przyczyna możne leżeć w tym ze nie jest nigdzie zarejestrowany ! Wiec zadzwoń do swojego Operatora i Zapytaj się dokładnie ...

Ja tak samo byłem załamany , ale BIS działa mi w Sieci PLUSA ...
Zadzwoń Do nich telefonicznie .... Prawdo Podobnie będziesz miał taka sama Sytuacje jak ja ...
Ver.4.5.0.18

marbb 
Tylko BB od 2004

Wysłany: 2008-07-27, 09:54   

Święta racja, popieram zdanie przedmówcy :-D . Zresztą wyjaśniłem to parę postów temu w tym temacie to po co pytać w kółko o to samo. Każdy terminal, którego próba zarejestrowania daje komunikat, że już zarejestrowany trzeba zgłosić w BOK swojego operatora i po sprawie. Nie wiem kto wymyślił, że trzeba go wyrejestrować u poprzedniego. A co by było jakbyś nie wiedział gdzie był poprzednio zarejestrowany??? Paletka do kosza??

Odpowiedz do tematu