Postanowiłem w tym dziale poradzić się Was drodzy miłośnicy Blackberry co do kupna telefonu.
Postanowiłem zaopatrzyć się w nowe urządzenie. Początkowo zdecydowany byłem na Blackberry 8800 (jakość tego telefonu mnie chwyciła;)), no ale po jakimś czasie okazało się, iż mam również kilka ciekawych ofert telefonów spod dłuta HTC. Wystartowałem z zamiarem kupna XDA EXEC, ponieważ podoba mi się, że można go złożyć jak komórkę z klapką no i ma WiFi (tego w BB nie uświadczę tak łatwo ..), oprócz tego ma spory wyświetlacz VGA i kamerę (to do mnie najmniej przemawia bo mało zdjęć robię telefonem). No i teraz jestem w kropce bo to dwa naprawdę różne telefony (hmm HTC to nawet pocket pc..). Co szczerze byście mi polecili? Miałem kilka telefonów z symbianem i muszę zaznaczyć - nie lubię Nokii (bo nie:). Ktoś miał styczność z WM5/6?
Przedstawiajcie swoje typy, proponujcie nawet inne modele niż wymienione w poście.
pozdrawiam
A co do tematu to mnie jakos WM nie zachwyca, kolega ma spv i włącze u niego 2 programy, zrzuce na listwe i juz się praktycznie nie da pracować, takie ma zawieszki.
hmm...to XDA ma 520 MHZ procek intelowski myślę, że dwa programy tego tak rychło nie zamulą. Swoją drogą ja się dużo nie bawię komórką, mam to za sobą ;) Kiedyś świętej pamięci SE P800 (mój ulubiony tel wszech czasów) maltretowałem potężnymi dawkami aplikacji, teraz chciałbym mieć sprawną pocztę, przeglądarkę, gg i skype (temu przydałoby się WiFi). Jak tel z twojego linku tak cię kręci to go sobie spraw i podziel się wrażeniami z innymi co do unikalności urządzenia ;)
BlackBerry: 8300
Wysłany: 2008-01-05, 09:03
ambasadororient - cóż wg. mnie (a przeszedłem przez sporą ilość telefonów) XDA Exec jest ciekawym aparatem ale pamiętaj że noszenie (gdziekolwiek poza plecakiem ) urządzenia ważącego 285 gramów będzie wyzwaniem.
(test: link)
Ja sam miałem Samsunga I600 (gabarytowo i ideowo zbliżony do BB) tu w drugim poście jest moja opinia:
http://www.bbpolska.org/viewtopic.php?t=203
teraz chyba można upgradować go do WM6
Ponieważ nie lubisz Nokii (choć polecałbym E61i) być może najlepszy pozostaje P1i (Symbian co prawda, ale z podwojoną ilością RAMu i naprawdę trudno go "zawiesić").
porhinio - właśnie gabaryty tego urządzenia mnie trochę odstraszają, za to mnogość możliwości i fakt , że lepiej współpracuje z WM6 niż WM5 zachęca. Przyznam, że P1i bardzo dobrze mi się kojarzy po doświadczeniach z poczciwym P800 :D
No niestety P1i i Nokia (bawiłem się tym telefonem, solidny) są chyba poza moim finansowym zasięgiem jak na dziś dzień (przyznam że XDA EXEC mogę kupić w okolicznym komisie za 600zł, a kwotę 100zł nie koniecznie chciałbym przekraczać ;) ).
Także czekam na kolejne ciekawy propozycję. Może jakieś inne HTC? typu SPV M3000 ..dużo tego na allegro, tzn tych smartphoneów z klawiaturą QWERTY typu slider.
Cześć
Mogę tylko doradzic pod kątem obsługi przez te urządzenia usługi BES. W tej chwili mam BB 8100, przedtem SE p910i. Mamy w firmie kilka 8100 i 8800. Testowałem też działanie usługi BB na noki E50 i SE P1i.
Stabilnośc terminali BB w stosunku z innymi telefonami jest nieporównywalna (szczególnie SE to katastrofa - P1i też). Terminale innych producentów korzystają z konektorów BB i obsługują 50% funkcjonalności usługi BB.
W terminalach RIM w ramach usługi wszystkie informacje synchronizują się z serwerem pocztowym, można przeglądać większośc załączników, działa dostęp do sieci intranetowej, darmowy komunikator pomiędzy terminalami BB.
W testowanych przeze mnie urządzeniach innych firm (Nokia, SE) nie synchronizowała się książka adresowa - było tylko wyszukiwanie kontaktów na serwerze (w SE P1i już się synchronizuje). Obsługa załączników w większości przypadków nie działała. W starszych telefonach nie działa dostęp do sieci intranetowej - podobno P1i już to obsługuje ale mi się nie udało go zmusić do kolaboracji.
Moim zdaniem kupowanie aparatu balackberry jako "zwykłego" telefony mija się z celem, gdyż większość funkcjonalności tego urządzenia jest podporządkowana obsłudze maili. Nie zmienia to faktu że RIM robi fajne i stabilne urządzenia. Poza tym są rzaczj rzadko spotykane - chociaż już co raz częsciej.
Niezaprzeczalną zaletą usługi BB jest ilosc przesyłanych danych w porównaniu np. z microsoftowym Direct Push. Ma to drastyczne znaczenie w przypadku pobierania załączników i opłat roamingowych.
Wystartowałem z zamiarem kupna XDA EXEC, ponieważ podoba mi się, że można go złożyć jak komórkę z klapką no i ma WiFi (tego w BB nie uświadczę tak łatwo ..),
BB 8820, następca 8800 oferuje WiFi. Reszta identyczna jak 8800. Jest już w Polsce w ofercie operatorów, a przynajmniej jednego.
wazna rzecz to kompresja danych, ktora powoduje ze wszystkie maile, ktore odbierasz sa kompresowane (zazwyczaj 30-70%), i to obniza twoj rachunek!!!
Czasami ta kompresja dziala rowniez na zalaczniki-
lecz jak powiedzial szef trenerow RIM na Europe--- "kompresja nie zawsze"
_________________ I've been a weirdo every since the Doc said 'push'...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum