BlackBerry Forum  Strona Główna BlackBerry Forum
Pierwsze polskie forum BlackBerry

FAQ - PIERWSZA POMOCFAQ - PIERWSZA POMOC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
HTC Universal - czyli MDA pro, XDA exec, SPV m5000..
Autor Wiadomość
ambasadororient

Wysłany: 2008-01-04, 16:56   HTC Universal - czyli MDA pro, XDA exec, SPV m5000..

Cześć

Postanowiłem w tym dziale poradzić się Was drodzy miłośnicy Blackberry co do kupna telefonu.

Postanowiłem zaopatrzyć się w nowe urządzenie. Początkowo zdecydowany byłem na Blackberry 8800 (jakość tego telefonu mnie chwyciła;)), no ale po jakimś czasie okazało się, iż mam również kilka ciekawych ofert telefonów spod dłuta HTC. Wystartowałem z zamiarem kupna XDA EXEC, ponieważ podoba mi się, że można go złożyć jak komórkę z klapką no i ma WiFi (tego w BB nie uświadczę tak łatwo ..), oprócz tego ma spory wyświetlacz VGA i kamerę (to do mnie najmniej przemawia bo mało zdjęć robię telefonem). No i teraz jestem w kropce bo to dwa naprawdę różne telefony (hmm HTC to nawet pocket pc..). Co szczerze byście mi polecili? Miałem kilka telefonów z symbianem i muszę zaznaczyć - nie lubię Nokii (bo nie:). Ktoś miał styczność z WM5/6?

Przedstawiajcie swoje typy, proponujcie nawet inne modele niż wymienione w poście.
pozdrawiam

mrkubix 
Moderator
i konserwator

BlackBerry: 8100
Wysłany: 2008-01-04, 17:30   

polecam:
http://www.edigitech.de/f...BIG-Easy-2.html
ten model z pewnością spełni wszelkie wymagania
mozna nawet powiedzieć że jest to połączenie blackberry z SPV

A co do tematu to mnie jakos WM nie zachwyca, kolega ma spv i włącze u niego 2 programy, zrzuce na listwe i juz się praktycznie nie da pracować, takie ma zawieszki.

ambasadororient

Wysłany: 2008-01-04, 17:54   

hmm...to XDA ma 520 MHZ procek intelowski myślę, że dwa programy tego tak rychło nie zamulą. Swoją drogą ja się dużo nie bawię komórką, mam to za sobą ;) Kiedyś świętej pamięci SE P800 (mój ulubiony tel wszech czasów) maltretowałem potężnymi dawkami aplikacji, teraz chciałbym mieć sprawną pocztę, przeglądarkę, gg i skype (temu przydałoby się WiFi). Jak tel z twojego linku tak cię kręci to go sobie spraw i podziel się wrażeniami z innymi co do unikalności urządzenia ;)

mrkubix 
Moderator
i konserwator

BlackBerry: 8100
Wysłany: 2008-01-04, 18:22   

ambasadororient napisał/a
Jak tel z twojego linku tak cię kręci to go sobie spraw i podziel się wrażeniami z innymi co do unikalności urządzenia ;)

Spoko już ma dwa, po jednym na każde ucho. ;-)

ambasadororient

Wysłany: 2008-01-04, 18:31   

nie masz nic ciekawego do powiedzenia w tym temacie to nie spamuj

porhinio 
Moderator

BlackBerry: 8300
Wysłany: 2008-01-05, 09:03   

ambasadororient - cóż wg. mnie (a przeszedłem przez sporą ilość telefonów) XDA Exec jest ciekawym aparatem ale pamiętaj że noszenie (gdziekolwiek poza plecakiem :lol: ) urządzenia ważącego 285 gramów będzie wyzwaniem.
(test: link)
Ja sam miałem Samsunga I600 (gabarytowo i ideowo zbliżony do BB) tu w drugim poście jest moja opinia:
http://www.bbpolska.org/viewtopic.php?t=203
teraz chyba można upgradować go do WM6

Ponieważ nie lubisz Nokii (choć polecałbym E61i) być może najlepszy pozostaje P1i (Symbian co prawda, ale z podwojoną ilością RAMu i naprawdę trudno go "zawiesić").

pozdrawiam
Samsung i780

ambasadororient

Wysłany: 2008-01-05, 11:30   

porhinio - właśnie gabaryty tego urządzenia mnie trochę odstraszają, za to mnogość możliwości i fakt , że lepiej współpracuje z WM6 niż WM5 zachęca. Przyznam, że P1i bardzo dobrze mi się kojarzy po doświadczeniach z poczciwym P800 :D
No niestety P1i i Nokia (bawiłem się tym telefonem, solidny) są chyba poza moim finansowym zasięgiem jak na dziś dzień (przyznam że XDA EXEC mogę kupić w okolicznym komisie za 600zł, a kwotę 100zł nie koniecznie chciałbym przekraczać ;) ).

Także czekam na kolejne ciekawy propozycję. Może jakieś inne HTC? typu SPV M3000 ..dużo tego na allegro, tzn tych smartphoneów z klawiaturą QWERTY typu slider.

pozdrawiam

maciejlub 
BES + Exchange

Wysłany: 2008-01-08, 09:18   

Cześć
Mogę tylko doradzic pod kątem obsługi przez te urządzenia usługi BES. W tej chwili mam BB 8100, przedtem SE p910i. Mamy w firmie kilka 8100 i 8800. Testowałem też działanie usługi BB na noki E50 i SE P1i.
Stabilnośc terminali BB w stosunku z innymi telefonami jest nieporównywalna (szczególnie SE to katastrofa - P1i też). Terminale innych producentów korzystają z konektorów BB i obsługują 50% funkcjonalności usługi BB.
W terminalach RIM w ramach usługi wszystkie informacje synchronizują się z serwerem pocztowym, można przeglądać większośc załączników, działa dostęp do sieci intranetowej, darmowy komunikator pomiędzy terminalami BB.
W testowanych przeze mnie urządzeniach innych firm (Nokia, SE) nie synchronizowała się książka adresowa - było tylko wyszukiwanie kontaktów na serwerze (w SE P1i już się synchronizuje). Obsługa załączników w większości przypadków nie działała. W starszych telefonach nie działa dostęp do sieci intranetowej - podobno P1i już to obsługuje ale mi się nie udało go zmusić do kolaboracji.
Moim zdaniem kupowanie aparatu balackberry jako "zwykłego" telefony mija się z celem, gdyż większość funkcjonalności tego urządzenia jest podporządkowana obsłudze maili. Nie zmienia to faktu że RIM robi fajne i stabilne urządzenia. Poza tym są rzaczj rzadko spotykane - chociaż już co raz częsciej.

Niezaprzeczalną zaletą usługi BB jest ilosc przesyłanych danych w porównaniu np. z microsoftowym Direct Push. Ma to drastyczne znaczenie w przypadku pobierania załączników i opłat roamingowych.

Sharp 

BlackBerry: 8300
Wysłany: 2008-01-31, 16:48   Re: HTC Universal - czyli MDA pro, XDA exec, SPV m5000..

ambasadororient napisał/a
Wystartowałem z zamiarem kupna XDA EXEC, ponieważ podoba mi się, że można go złożyć jak komórkę z klapką no i ma WiFi (tego w BB nie uświadczę tak łatwo ..),

BB 8820, następca 8800 oferuje WiFi. Reszta identyczna jak 8800. Jest już w Polsce w ofercie operatorów, a przynajmniej jednego.

billydanze 
Bold and Storm

BlackBerry: Bold
PIN: 2075284B
Wysłany: 2008-04-01, 20:25   

wazna rzecz to kompresja danych, ktora powoduje ze wszystkie maile, ktore odbierasz sa kompresowane (zazwyczaj 30-70%), i to obniza twoj rachunek!!!
Czasami ta kompresja dziala rowniez na zalaczniki-
lecz jak powiedzial szef trenerow RIM na Europe--- "kompresja nie zawsze"

brak polskich znakow od 2001...

Odpowiedz do tematu