Wysłany: 2007-11-06, 20:04 Era internet bez bis/bes.
Dzisiaj zresetowałem perełke i pojawiła mi sie obok browsera nowa ikonka.
Blueconnect w telefonie:D
Nie wiem czy to nowość bo od niedawna mam Pearla, ale nie znalazłem żeby ktoś pisał więc zakładam temat.
Przedtem Era umożliwiła korzystanie z browsera tylko przez WAPa, ale teraz można już normalnie surfować GPRSem
I tak moim zdaniem browser pozostaje daleko za Operą, ale możemy przynajmniej dzięki temu zapisac sobie dzwonki czy zdjęcia z internetu.
BlackBerry: 8300
Wysłany: 2007-11-07, 07:49
Witam,
też coś takiego mam na swojej 8300 (pochodzi z T-Mobile) aczkolwiek, co ciekawe, wchodząc przez ów "blueconnect" na mobile.blackberry.com, "mobilna" strona RIMu twierdzi, że nie jest to BBrowser i wyświetla identyczny komunikat jakbyśmy wchodzili przez przeglądarkę pecetową.
apol
BlackBerry: 8120
Wysłany: 2008-08-02, 09:49
jak apn ustawic i czy cos jeszcze zeby smigalo bluconect bo cos mi niedziala
juz dziala ale z opera mini tylko i parlingo tez dziala gg ale przegladarka blueconnect nie dziala
_________________ bb its my live;)
savinho
BlackBerry: BRAK
Wysłany: 2008-08-02, 17:12
Witam,
Jestem abonentem Ery. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić różnice między usługą Era mail,a Era mail Blackberry? Pani z infolinii nie była zbyt przekonująca - powiedziała, że jedyna różnica polega na tym, że jedna usługa jest adresowana do m.in. osób prywatnych, a druga do korporacji. Może ktoś z forumowiczów ma wykupioną jedną z powyższych usług i mógłby podzielić się wrażeniami. Będę bardzo wdzięczny.
Dla szeregowego użytkownika te usługi nie będą się różniły. BB to też push mail. Era lubi po swojemu, to też sobie zrobiła "własne" BlackBerry i to właśnie Era Mail. Ja jakoś bardziej ufam RIM niż PTC :)
_________________ Zdrajców domem, zaś prawych przytułkiem ojczyzna
savinho
Wysłany: 2008-08-03, 09:00
A jak to się ma w praktyce? Ja na przykład 100% maili wysyłam z Outlooka, tam też definiuje kontakty i zarządzam kalendarzem. Czy będę mógł to wszystko robić korzystając z terminala BB i czy szata graficzna będzie inna od tej z outlooka? I jeszcze jedno pytanie, czy to prawda, że użytkownicy terminali BB mogą między sobą czatować za free, bez względu na miejsce przebywania (jak tu się ma roaming)? Z góry dzięki każdą informacje. Wiem, że pytania są bardzo prymitywne ale dopiero przekonuje się do kupienia BB a polityka promocyjna tego urządzenia jest w Polsce bardzo cieniutka.
A jak to się ma w praktyce? Ja na przykład 100% maili wysyłam z Outlooka, tam też definiuje kontakty i zarządzam kalendarzem. Czy będę mógł to wszystko robić korzystając z terminala BB i czy szata graficzna będzie inna od tej z outlooka? I jeszcze jedno pytanie, czy to prawda, że użytkownicy terminali BB mogą między sobą czatować za free, bez względu na miejsce przebywania (jak tu się ma roaming)? Z góry dzięki każdą informacje. Wiem, że pytania są bardzo prymitywne ale dopiero przekonuje się do kupienia BB a polityka promocyjna tego urządzenia jest w Polsce bardzo cieniutka.
W praktyce BB jest przenosnym e-mailem. Kontakty i kalendarz sa standardowym wyposarzeniem OS`u BB. Na BB nie ma MS Outlook. Tak uzytkownicy BB moga czatowac ze soba w ramach uslugi BIS lub BES. W ramach poszukiwania odpowiedzi na prymitywne pytania polecam przejrzenie naszego prymitywnego FAQ a twoj post bylby przynajmniej o polowe krotszy.
_________________ Chesti
BB 8310 ERA+BIS
savinho
Wysłany: 2008-08-03, 11:30
Więc, o ile dobrze wnioskuje to jedyna różnica w funkcjonalności terminala BB i każdego innego PDA (np. iphona) polega na tym, że BB umożliwia czatowanie za free. Pozostałe funkcjonalności są podobne jak u konkurencji. Czy tak?
Pozostałe funkcjonalności są podobne jak u konkurencji. Czy tak?
Czy mie się wydaje czy Ty nas obrażasz?
Nie bardzo kumam co ma szata graficzna do funkcjonalności. Outlook jest na PC - zawsze będzie się różnił, bo BB nie ma takich możliwości jak PC, ani myszki.
Poza tym wygląda to w ten sposób: BB jest ciągle online więc przydaje się do "oczyszczania" skrzynki - jeśli ktoś Ci dla jaj prześle wszystkie sezony "Mody na Sukces" w avi to możesz je sobie wykasować na BB i Outlook już tego nie pobierze.
Mail wysłany na BB nie pojawi się jako wysłany w MS Outlook, trzeba byłoby chyba z IMAP-em kombinować...
savinho
Wysłany: 2008-08-04, 08:34
Oczywiście moje pytania nie miały na celu obrażenia kogokolwiek - są motywowany czystą ciekawością świata :) Przy tej okazji dziękuję za wyrozumiałość i cierpliwość. Wydaje mi się, że dużo już wiem odnośnie BB jednak wciąż mam niedosyt. Pozwólcie, że w kilku punktach sprecyzuje swój stan wiedzy na dziś (proszę poprawiać, gdybym w którymś mijał się z prawdą)
1. Na BB odbieram maile z kont które mam ustawione m.in w outlooku
2. Skasowanie wiadomości na BB przed odebraniem jej w outlooku oznacza, że outlook już jej nie pobierze
3. Wysłany mail przez BB nie pojawi się w skrzynce "wysłane" w outlooku
4. Wysłany mail w outlooku nie pojawi się w skrzynce "wysłane" w BB
5. Dla uzyskania powyższych funkcjonalności nie ma znaczenia, czy wykupie usługę Era mail, czy Era mail Blackberry (pytam o to, bo z tego co się dowiedziałem ta druga jest niestety tylko w Era Biznes)
I jeszcze jedno pytanie extra. Czy terminal BB synchronizuje kontakty i kalendarz z outlooka?
Skasowanie wiadomości na BB przed odebraniem jej w outlooku oznacza, że outlook już jej nie pobierze
Nie do końca, kiedy kasujesz maila w BB masz do wyboru opcję kasowania "tylko w urządzeniu" lub "w urządzeniu i na serwerze" - w zależności od tego co wybierzesz, pojawi się później w Outlook-u na PC lub nie.
savinho napisał/a
Czy terminal BB synchronizuje kontakty i kalendarz z outlooka?
Jak najbardziej i jak najsprawniej. Ale jeśli nie masz BES nie odbywa się to automatycznie - musisz na każde synchro uruchomić Desktop Managera, na szczęście ma on opcje autosynchronizacji do każdego podłączenia urządzenia.
savinho
Wysłany: 2008-08-04, 09:00
Cytat
Jak najbardziej i jak najsprawniej. Ale jeśli nie masz BES nie odbywa się to automatycznie - musisz na każde synchro uruchomić Desktop Managera, na szczęście ma on opcje autosynchronizacji do każdego podłączenia urządzenia.
rozumiem, że to odbywa się zdalnie - nie trzeba fizycznie (jakimś kablem) łączyć BB z PC.
rozumiem, że to odbywa się zdalnie - nie trzeba fizycznie (jakimś kablem) łączyć BB z PC.
Niestety trzeba. Ale można po Bluetooth lub WiFi
savinho
Wysłany: 2008-08-04, 09:14
Ok. Bardzo dziękuję za informacje. Bardzo mi pomogły.
Tak, więc wydaje mi się, że bariera wiedzy została pokonana. Niestety pozostała jeszcze jedna - ze strony Ery - Era mail Blackberry jest tylko dla biznesu...
Pozdrawiam serdecznie!
Ok. Bardzo dziękuję za informacje. Bardzo mi pomogły.
Tak, więc wydaje mi się, że bariera wiedzy została pokonana. Niestety pozostała jeszcze jedna - ze strony Ery - Era mail Blackberry jest tylko dla biznesu...
Pozdrawiam serdecznie!
Witaj, uruchomiłem BIS jakiś rok temu. Pani w salonie troche pomruczała, ale uruchomili, a nie miałem wtedy działalności gospodarczej.
Myślę że nic sie nie zmieniło, tylko Pani była niedoinformowana. Przyciśnij trochę BOK i tyle.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum