BlackBerry Forum  Strona Główna BlackBerry Forum
Pierwsze polskie forum BlackBerry

FAQ - PIERWSZA POMOCFAQ - PIERWSZA POMOC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Era internet bez bis/bes.
Autor Wiadomość
mrkubix 
Moderator
i konserwator

BlackBerry: 8100
Wysłany: 2007-11-06, 20:04   Era internet bez bis/bes.

Dzisiaj zresetowałem perełke i pojawiła mi sie obok browsera nowa ikonka.
Blueconnect w telefonie:D
Nie wiem czy to nowość bo od niedawna mam Pearla, ale nie znalazłem żeby ktoś pisał więc zakładam temat.
Przedtem Era umożliwiła korzystanie z browsera tylko przez WAPa, ale teraz można już normalnie surfować GPRSem :-D
I tak moim zdaniem browser pozostaje daleko za Operą, ale możemy przynajmniej dzięki temu zapisac sobie dzwonki czy zdjęcia z internetu.

porhinio 
Moderator

BlackBerry: 8300
Wysłany: 2007-11-07, 07:49   

Witam,
też coś takiego mam na swojej 8300 (pochodzi z T-Mobile) aczkolwiek, co ciekawe, wchodząc przez ów "blueconnect" na mobile.blackberry.com, "mobilna" strona RIMu twierdzi, że nie jest to BBrowser i wyświetla identyczny komunikat jakbyśmy wchodzili przez przeglądarkę pecetową.
Samsung i780

apol 

BlackBerry: 8120
Wysłany: 2008-08-02, 09:49   

jak apn ustawic i czy cos jeszcze zeby smigalo bluconect bo cos mi niedziala

juz dziala ale z opera mini tylko i parlingo tez dziala gg ale przegladarka blueconnect nie dziala

savinho 

BlackBerry: BRAK
Wysłany: 2008-08-02, 17:12   

Witam,
Jestem abonentem Ery. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić różnice między usługą Era mail,a Era mail Blackberry? Pani z infolinii nie była zbyt przekonująca - powiedziała, że jedyna różnica polega na tym, że jedna usługa jest adresowana do m.in. osób prywatnych, a druga do korporacji. Może ktoś z forumowiczów ma wykupioną jedną z powyższych usług i mógłby podzielić się wrażeniami. Będę bardzo wdzięczny.

RBuzz 

BlackBerry: 8800
Wysłany: 2008-08-02, 18:47   

Dla szeregowego użytkownika te usługi nie będą się różniły. BB to też push mail. Era lubi po swojemu, to też sobie zrobiła "własne" BlackBerry i to właśnie Era Mail. Ja jakoś bardziej ufam RIM niż PTC :)

savinho 

Wysłany: 2008-08-03, 09:00   

A jak to się ma w praktyce? Ja na przykład 100% maili wysyłam z Outlooka, tam też definiuje kontakty i zarządzam kalendarzem. Czy będę mógł to wszystko robić korzystając z terminala BB i czy szata graficzna będzie inna od tej z outlooka? I jeszcze jedno pytanie, czy to prawda, że użytkownicy terminali BB mogą między sobą czatować za free, bez względu na miejsce przebywania (jak tu się ma roaming)? Z góry dzięki każdą informacje. Wiem, że pytania są bardzo prymitywne ale dopiero przekonuje się do kupienia BB a polityka promocyjna tego urządzenia jest w Polsce bardzo cieniutka.

chesti 
BIS+ERA

BlackBerry: 8310
Wysłany: 2008-08-03, 10:57   

savinho napisał/a
A jak to się ma w praktyce? Ja na przykład 100% maili wysyłam z Outlooka, tam też definiuje kontakty i zarządzam kalendarzem. Czy będę mógł to wszystko robić korzystając z terminala BB i czy szata graficzna będzie inna od tej z outlooka? I jeszcze jedno pytanie, czy to prawda, że użytkownicy terminali BB mogą między sobą czatować za free, bez względu na miejsce przebywania (jak tu się ma roaming)? Z góry dzięki każdą informacje. Wiem, że pytania są bardzo prymitywne ale dopiero przekonuje się do kupienia BB a polityka promocyjna tego urządzenia jest w Polsce bardzo cieniutka.

W praktyce BB jest przenosnym e-mailem. Kontakty i kalendarz sa standardowym wyposarzeniem OS`u BB. Na BB nie ma MS Outlook. Tak uzytkownicy BB moga czatowac ze soba w ramach uslugi BIS lub BES. W ramach poszukiwania odpowiedzi na prymitywne pytania polecam przejrzenie naszego prymitywnego FAQ a twoj post bylby przynajmniej o polowe krotszy.

savinho 

Wysłany: 2008-08-03, 11:30   

Więc, o ile dobrze wnioskuje to jedyna różnica w funkcjonalności terminala BB i każdego innego PDA (np. iphona) polega na tym, że BB umożliwia czatowanie za free. Pozostałe funkcjonalności są podobne jak u konkurencji. Czy tak?

RBuzz 

Wysłany: 2008-08-03, 21:01   

savinho napisał/a
Pozostałe funkcjonalności są podobne jak u konkurencji. Czy tak?

Czy mie się wydaje czy Ty nas obrażasz? :-P
Nie bardzo kumam co ma szata graficzna do funkcjonalności. Outlook jest na PC - zawsze będzie się różnił, bo BB nie ma takich możliwości jak PC, ani myszki.
Poza tym wygląda to w ten sposób: BB jest ciągle online więc przydaje się do "oczyszczania" skrzynki - jeśli ktoś Ci dla jaj prześle wszystkie sezony "Mody na Sukces" w avi to możesz je sobie wykasować na BB i Outlook już tego nie pobierze.
Mail wysłany na BB nie pojawi się jako wysłany w MS Outlook, trzeba byłoby chyba z IMAP-em kombinować...

savinho 

Wysłany: 2008-08-04, 08:34   

Oczywiście moje pytania nie miały na celu obrażenia kogokolwiek - są motywowany czystą ciekawością świata :) Przy tej okazji dziękuję za wyrozumiałość i cierpliwość. Wydaje mi się, że dużo już wiem odnośnie BB jednak wciąż mam niedosyt. Pozwólcie, że w kilku punktach sprecyzuje swój stan wiedzy na dziś (proszę poprawiać, gdybym w którymś mijał się z prawdą)

1. Na BB odbieram maile z kont które mam ustawione m.in w outlooku
2. Skasowanie wiadomości na BB przed odebraniem jej w outlooku oznacza, że outlook już jej nie pobierze
3. Wysłany mail przez BB nie pojawi się w skrzynce "wysłane" w outlooku
4. Wysłany mail w outlooku nie pojawi się w skrzynce "wysłane" w BB
5. Dla uzyskania powyższych funkcjonalności nie ma znaczenia, czy wykupie usługę Era mail, czy Era mail Blackberry (pytam o to, bo z tego co się dowiedziałem ta druga jest niestety tylko w Era Biznes)

I jeszcze jedno pytanie extra. Czy terminal BB synchronizuje kontakty i kalendarz z outlooka?

RBuzz 

Wysłany: 2008-08-04, 08:53   

savinho napisał/a
Skasowanie wiadomości na BB przed odebraniem jej w outlooku oznacza, że outlook już jej nie pobierze

Nie do końca, kiedy kasujesz maila w BB masz do wyboru opcję kasowania "tylko w urządzeniu" lub "w urządzeniu i na serwerze" - w zależności od tego co wybierzesz, pojawi się później w Outlook-u na PC lub nie.
savinho napisał/a
Czy terminal BB synchronizuje kontakty i kalendarz z outlooka?

Jak najbardziej i jak najsprawniej. Ale jeśli nie masz BES nie odbywa się to automatycznie - musisz na każde synchro uruchomić Desktop Managera, na szczęście ma on opcje autosynchronizacji do każdego podłączenia urządzenia.

savinho 

Wysłany: 2008-08-04, 09:00   

Cytat
Jak najbardziej i jak najsprawniej. Ale jeśli nie masz BES nie odbywa się to automatycznie - musisz na każde synchro uruchomić Desktop Managera, na szczęście ma on opcje autosynchronizacji do każdego podłączenia urządzenia.

rozumiem, że to odbywa się zdalnie - nie trzeba fizycznie (jakimś kablem) łączyć BB z PC.

RBuzz 

Wysłany: 2008-08-04, 09:01   

savinho napisał/a
rozumiem, że to odbywa się zdalnie - nie trzeba fizycznie (jakimś kablem) łączyć BB z PC.

Niestety trzeba. Ale można po Bluetooth lub WiFi

savinho 

Wysłany: 2008-08-04, 09:14   

Ok. Bardzo dziękuję za informacje. Bardzo mi pomogły.
Tak, więc wydaje mi się, że bariera wiedzy została pokonana. Niestety pozostała jeszcze jedna - ze strony Ery - Era mail Blackberry jest tylko dla biznesu...
Pozdrawiam serdecznie!

MarekB 

BlackBerry: 8310
Wysłany: 2008-09-23, 13:51   

savinho napisał/a
Ok. Bardzo dziękuję za informacje. Bardzo mi pomogły.
Tak, więc wydaje mi się, że bariera wiedzy została pokonana. Niestety pozostała jeszcze jedna - ze strony Ery - Era mail Blackberry jest tylko dla biznesu...
Pozdrawiam serdecznie!

Witaj, uruchomiłem BIS jakiś rok temu. Pani w salonie troche pomruczała, ale uruchomili, a nie miałem wtedy działalności gospodarczej.
Myślę że nic sie nie zmieniło, tylko Pani była niedoinformowana. Przyciśnij trochę BOK i tyle.

Pozdrawiam,
Marek

Odpowiedz do tematu