BlackBerry: 8300
Wysłany: 2007-04-19, 06:36
Witam,
jeżeli nie używasz usługi BIS, to dla internetu w Orange powinno to tak wyglądać:
opcje > opcje zaawansowane > tcp i musisz wpisać:
APN: internet
nazwa użytkownika: internet
hasło: internet
(dane ze strony Orange)
ja skonfigurowałem u siebie właśnie analogiczne w ten sposób tyle, że dla swojego operatora i Opera Mini działa.
Dzisiaj firma włączyła mi BIS-a (albo coś podobnego - w każdym bądź razie mam dostęp do firmowego Lotusa).
Czy w związku z tym powinienem zmienić te ustawienia? (wolałbym nie płacić za dostęp do internetu )
_________________ BB 8700f
szakalek_
Wysłany: 2007-05-08, 21:06
Wlasnie . Co zrobic aby orange włączyła BIS-a ?
Gdzie to trzeba zgłosić i i ile to bedzie kosztować ?
streng9 - ja bym po prostu wyczyścił ustawienia TCP i miałbym spokój, ale z tego co pamiętam to w operze masz takie coś jak: Menu - Narzędzia - Ustawienia Sieci i jak odpalisz to ruszy ci taki mały test. Jak znajdzie połączenie inne niż TCP to automatycznie się na nie przełączy.
szakalek - BIS'a odpalisz przez "orange on-line" albo dzwoniąc do BOK'u. Skasują Cię 50 netto czyli 61 pln brutto za miesiąc. Z tego co wiem, to usługa ta jest dostępna tylko i wyłącznie dla klientów biznesowych.
BlackBerry: 8300
Wysłany: 2007-05-10, 06:33
streng9 napisał/a
Już wiem - włączyli mi BES-a! (konia z rzędem temu, kto wie czym się różni BIS od BES - dla mnie to czarna magia).
Usługa BlackBerry BIS (BlackBerry Internet Service) przeznaczona jest dla każdego, kto chce mieć na bieżąco dostęp do swojej poczty e-mail (nawet do 10 skrzynek pocztowych jednocześnie) bez konieczności uruchamiania komputera. . BlackBerry BIS umożliwia odbieranie, wysyłanie, kasowanie wiadomości e-mail oraz przeglądanie załączników w najpopularniejszych formatach m.in. Microsoft Word, Excel, PowerPoint i Adobe PDF bezpośrednio z telefonu komórkowego lub terminala BlackBerry. Usługa wykorzystuje technologię push e-mail światowego lidera - firmy Research In Motion, dzięki której odbieranie i wysłanie e-maili odbywa się podobnie szybko i wygodnie, jak SMSów.
serwis GsmMania.pl
BlackBerry Enterprise Server (BES) monitoruje skrzynkę korzystającego z usługi użytkownika na korporacyjnym serwerze pocztowym i w razie nadejścia wiadomości szyfruje ją kluczem 3DES, kompresuje i przekazuje dedykowanym łączem do centrum RIM. Z centrum RIM wiadomość trafia dedykowanym łączem do operatora, który następnie poprzez APN przesyła e-mail na terminal użytkownika. Użytkownik nie musi sam synchronizować danych, odbywa się to bowiem na zasadzie push. Poczta wysłana z terminala wraca taka samą trasą, a po dotarciu do firmy najpierw przechodzi przez BES, a dopiero potem - przez korporacyjny serwer pocztowy - na zewnątrz.
Andrzej Maciejewski - Computerworld.pl
Dzięki za informacje.
Dowiedziałem się w międzyczasie, że mam zablokowany dostęp do internetu na firmowym serwerze BES.
Wróciłem do poprzednich ustawień TCP (internet, internet, internet), zrobiłem ten mały teścik w Operze - znalazło odpowiednie połączenie i teraz wszystko działa, tak jak powinno.
Mam tylko jeszcze jedno pytanie. Może ktoś się orientuje, jakie są koszty takiego łączenia się z internetem?
Przepraszam ze odkopuje stary temat ale mi nadal nie dziala gprs ani Opera Mini na ustawieniach :internet, internet, internet. Nie wiem co moze byc przyczyna-poprostu zglupialem. Moze ktos mi pomoc?
Wysłany: 2007-08-28, 09:43 gadu gadu na curve i inne-pyt
zastanawialem sie czy mozna sciagnac gg na bb i na stronie orange doczytalem sie ze mozna na wszystkie dostepne modele w tym palmy... ale niestety w ustawieniach nie maja blackberry:( czy ktos wie moze o mozliwosci sciagniecia gad gadu na nasza ukochana jezynke (z ang blackberry;) tak zeby ustawienia software na niej dzialal?? z niecierpliwoscia czekam na jakies pomysly i dzieki z gory:)
/szopen
Zainstalowałem to GG na BB8700. Wszystko działa do momentu jak chcę sie połączyć. Nie łączy się z internetem. Dostęp do neta mam przez BES.
Oczywiście problemem może być to że GG-mobile łączy się po innym porcie niż standardowe Gadu a ten port nie jest przepuszczany przez firmowego firewalla.
Sprawa jeszcze do wyjaśnienia.
Ja do komunikowania się w sieci Gadu-Gadu używam Google Talk patrz wątek Google Talk.
_________________ Google i Szukaj to najbardziej obczajeni goscie na tym forum - nie zapomnij zapytac ich, zanim zaczniesz pytac nas...
---
Slownik Ortograficzny (i inne...) - plug-in dla Mozilli i Firefoxa, zainstaluj KONIECZNIE
----------------------------------------------------------
PIN:25561204
RIM 8820
Soft.ver. 4.5.0.69 (92)
Blackberry Enterprise
witam
Kupiłem sobie ostatnio blackberry. to jest stary model 7230. Sciagnalem do niego opera mini i probowałem uruchomić internet na ustawieniach orange
APN: internet
nazwa użytkownika: internet
hasło: internet
mimo to nie udalo się. W jednym z poradników znalazłem że trzeba wyciągnac i włączyć baterie po ustawieniu tcp mimo próby nie udalo się jaka może być przyczyna?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum