Witam
Własnie udałomi się ściagnąć simlocka z 7290, z ery i podzielę się kilkoma uwagami. Trzeba zainstalować podane wyżej sterowniki usb, tj.:
http://rapidshare.com/fil...erInstaller.exe
Ja najpierw wywaliłem z telefonu IT Policy. Od tego momentu telefon po założeniu hasła i 10 błednych wpisach czyści pamięć, ale nie żąda nowego hasła po uruchomieniu. Domyślnie hasło staje się wyłączone. To może zmylić bo nie jest zgodne z podaną procedurą.
Ale po usunięciu IT Policies nie trzeba czyścć fona i wpisywać 10 błędnych haseł. Tylko hasło musi być nieaktywne i wyłączona sieć.
Żeby usunąć simlocka trzeba uruchomić unlockera i nacisnąć get code, w tym momencie podpiąć normalnie uruchomiony telefon i voila, dostajemy kod odblokowujący.
Postąpiłem zgodnie z wszelkimi napisanymi powyżej wskazówkami. Wyczyściłem urządzenie, usunąłem IT Policy, zainstalowałem odpowiednie sterowniki, usunąłem hasło z BB (nie było promptu o wpisanie nowego), podłączyłem terminal do Laptopa, uruchomiłem crack'era, wygenerowało mi kod, który poprawnie wprowadziłem do terminalu (po wcześniejszym odłączeniu go od laptopa).
No i tu się zaczęła zagadka.
1. Terminal w ustawieniach SIM'u pokazuje mi teraz Network -> Inactive.
2. Niezależnie czy próbuję na karcie SIM provider'a (Vodafone UK) czy na polskiej (Orange PL) czy na angielskiej O2 urządzenie nie szuka mi sieci> (??!!!)
3. Próbowałem odwrócić wykonaną operację, ale teraz nie mogę wejść do opcji mep2 (mepp2 również nie działa) i urządzenie w zasadzie jest tylko kupą podzespołów bez zastosowania.
Pytania:
1. Czy ktokolwiek wie czy można z tym cokolwiek zrobić?
2. Czy jest możliwość s'flash'owania (ewentualnie formatu) pamięci i wgrania wszystkiego od nowa? (nie chodzi mi tu tylko o wymianę wersji OS'u, ale o całkowite wyczyszczenie pamięci urządzenia - coś a'la stawianie nowego systemu na kompie)
Dla wyjaśnienia - jestem informatykiem, ale z Blackberry zacząłem swoją przygode niedawno i dopiero staram się ogarnąć możliwości tego urządzenia jak również jego opcje administracyjno - zarządzające. Uprzejmie bym więc prosił (dla oszczędzenia czasu zarówno mojego jak i innych forumowiczów) o konkretną kreatywną pomoc (innymi słowy nie ma po co tracić czasu na powtarzanie tego co było napisane powyżej w tym wątku).
Przepraszam za brak sprecyzowania. Nie chodzi mi o wi-fi tylko o normalna siec telefoniczna. Nie jestem w stanie wykonać telefonu bo mi się nie ładuje operator. Kwestia jest dlaczego sie nie mogę połączyć z operatorem/providerem ?
_________________ I'm what I am - someone has to be
"Wpadło" mi w ręce oryginlane narzędzie RIM'u do unlock'owania BB. Nie mam niestety jak tego sprawdzić, bo nie mam juz BB z simlock'iem. Jeśli ktoś ma ochotę to przetestować to prosze o kontakt.
Nie wrzucam tego na ogólny download bo nie wiem czy działa. Jeśli będzie działało umieszczę link.
_________________ I'm what I am - someone has to be
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum