BlackBerry: 7290
Wysłany: 2008-06-14, 21:32 czym czyścić ekran jeżyny??
Witam
Byłabym Wam bardzo wdzięczna za odpowiedź. Czytałam że monitorka NIE POWINNO się czyścić wodą... wolę nie ryzykować.
Na Monitorku mojej 7290 pojawiają się plamki przy kazdym przypadkowym dodknięciu..deliaktnie przecieram szmatką do monitora kompa ale plamy sie jakby rozmazywały a nie znikają... oczywiście nie sa bardzo widoczne.. jedynie pod swiatło.
Taka "specjalna pianka" jest bardziej agresywna od perfum no i zdecydowanie gorzej pachnie. Najlepszy do tego celu był by izobutan wysokiej czystości ale trudno go zdobyć. Tak jak napisał mrkubix będzie ok. tylko trzeba pamiętać żeby nie zalać ekranika.
Można ew. użyć spirytusu salicylowego ale pod żadnym pozorem NIE UŻYWAĆ ACETONU(zmywacz do paznokci).
Wysłany: 2008-06-15, 00:43
hm dolaczam sie do pytania karoli ;]
pozatym najlepiej sobie na ten ekranik zalozyc poliweglan ;] wtedy jest jak normalna szybka i nie ma tych takich przebarwien od odciskow palcow xd
tzn tak mi sie wydaje bo zbieram sie juz 2gi tydzien zeby podejsc do ziomka i odebrac moje poliweglaniki ;p
poczta polska szybciej by bylo...
Wysłany: 2008-06-15, 16:35
mozna tez czyms takim
jest czyms nasaczona ale sucha i czysci ladnie szczegolnie w 7290 i pochodnych bez szybki
ja mam na ekraniku folie "My Screen Protector" - odpada problem rys i przebarwień, ale minimalnie gorzej wygląda obraz (przezwyczaiłem się do tego po tygodniu używania, mam tą folie jakieś dwa miesiące). btw gdzie można kupić takie coś do czyszczenia ekranu;)?
Wysłany: 2008-06-16, 00:54 Folie nie zdają egzaminu na ekranach z warstwą antyodblaskow
Nie wiem jak w nowszych modelach ale w mojej 7730 ekran ma rewelacyjny antyrefleks, przykleiłem folię ale zaraz ją zerwałem. Ekran trzeba utrzymywać jednak w idealnej czystości bo inaczej wygląda kiepsko. Wolę dobry pokrowiec na cały telefon (oczywiście z klapką a nie gówniana folijką w miejscu wyświetlacza).
Ekran czyszczę na sucho mikrofibrą. Ta warstwa jest i tak bardzo mocna, w drugim BB miałem ekran z błyszczącymi "rysami" na powłoce jakby od kluczy w kieszeni i z czasem po wielu czyszczeniach ekranu prawie znikły co dowodzi, że nie było to uszkodzenie powłoki tylko starte cząsteczki tego co stykało sie z ekranem i go porysowało. Można śmiało mocno polerować ekran czystą mikrofibrą aż do zniknięcia tęczowych przebarwień czyli do całkowitego starcia tłuszczu.
Wysłany: 2008-06-16, 22:17 Re: Folie nie zdają egzaminu na ekranach z warstwą antyodbla
Wiesz, gdyby nie ta folia to już dawno ekran by "oberwał" kilka sporych rys... ale masz racje - bez folii wygląda po prostu wspaniale:) ogólnie w starszych bb montowano (moim zdaniem) najlepsze wyświetlacze... Komórki, a nawet palmtopy (np. Orange SPV znajomego) wysiadają na słońcu, a ja moge spokojnie klepać maile czy włóczyć się po necie... ajć - mały offtop (przepraszam).
Padre_peper napisał/a
Nie wiem jak w nowszych modelach ale w mojej 7730 ekran ma rewelacyjny antyrefleks, przykleiłem folię ale zaraz ją zerwałem. Ekran trzeba utrzymywać jednak w idealnej czystości bo inaczej wygląda kiepsko. Wolę dobry pokrowiec na cały telefon (oczywiście z klapką a nie gówniana folijką w miejscu wyświetlacza).
Ekran czyszczę na sucho mikrofibrą. Ta warstwa jest i tak bardzo mocna, w drugim BB miałem ekran z błyszczącymi rysami na powłoce jakby od kluczy w kieszeni i z czasem po wielu czyszczeniach ekranu prawie znikły co dowodzi, że nie było to uszkodzenie powłoki tylko starte cząsteczki tego co stykało sie z ekranem i go porysowało. Można śmiało mocno polerować ekran czystą mikrofibrą aż do zniknięcia tęczowych przebarwień czyli do całkowitego starcia tłuszczu.
ogólnie w starszych bb montowano (moim zdaniem) najlepsze wyświetlacze
Fakt.
Ja jeśli już czyszczę (mam poliwęglan) to saszetkami z czyścikiem do soczewek drukarki laserowej - z etanolem. Nie dość że czyści jak złoto, to jeszcze te opary... ;p
_________________ Zdrajców domem, zaś prawych przytułkiem ojczyzna
Wysłany: 2008-06-17, 14:57
hm ja sie dzisiaj zebralem i odebralem w koncu moje poleweglaniki ;]
po 1 nie wiem jak z tymi takimi kolorowymi ryskami u ciebie padre pepper ale w moim 7290 ni kija nie chcialy zejsc niczym...
nakleilem pare godzinek temu poliweglan... pierwsze wrazenie bylo straszne bo krzywo nakleilem... tzn byly te takie szare smugi i strasznie bylo je widac przy wlaczonym podswietleniu... na szczescie przeczytralem instrukcje potem od dostawcy poliweglanow(pozdro dla niego xD) i ponoc to normalne... po jakis 2h te mgly zniknely zupelnie i ekranik jest krystalicznie czysty ;]
mialem 1 b. gleboka ryse, teraz ja widac troche mniej ;) a te kolorowe smugi widac tylko jak sie spojrzy pod katem ;]
i jakos tak kolory sa bardziej intensywne imo ;]
no i w koncu sie rozwiazal problem kolorowych smug po tluastych palcach bo to szkielko mozna smyrac i smyrac a na nim ani sladu xd
moze ty miales jakis inny poliweglan? ... ;p
Wysłany: 2008-06-22, 21:09 To nie kwestia rodzaju poliweglanu
tylko tego, że każda folia eliminuje zalety antyrefleksu :) Swoją drogą dziwne, że nie robią poliweglanów z antyrefleksem, a może i nie dziwne bo nowe ekrany maja pełną paletę kolorów a antyrefleks nieco te kolory wypacza. Inna rzecz, że pasywne ekrany to już chyba unikat a aktywne z jasnym podświetleniem mogą być błyszczące jak psu j... :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum