Wysłany: 2008-01-18, 16:44 Czy mogę wysyłać MMSy z mojego Blackberry?
Można czy nie?
Usługa MMSów pojawiła się dla terminali Blackberry stosunkowo niedawno, to czy możemy je wysyłać zależy od operatora oraz aktualnie posiadanej przez nas wersji oprogramowania.
Jak wysłać MMS?
Wejdź do wiadomości - w menu wybierz - Utwórz MMS.
Jakie pliki mogę załączać
Standardowo W MMSie można załączaź dźwieki oraz obrazy, tak samo jest w Blackberry.
Co zrobić, jeśli w moim terminalu nie ma opcji MMS?
Starsze modele wogole nie mogą obsługiwać MMSów, terminale z systemem 4.2 i wyższym mogą, jeżeli w twoim BB nie ma takiej opcji mogą byc dwa powody:
1. Masz stare oprogramowanie, zaktualizuj oprogramowanie terminala do najnowszej wersji
2. Twój operator nie udostępnił jeszcze obslugi MMSów
Witam.
Przeszukałem starsze tematy jednakże nigdzie odpowiedzi na ten temat.
Mianowicie mam soft 4.2.1.107 + PL i niestety nie mam ikonki ani nic co wskazywalo by na możliwość wysyłania/odbierania MMSów.
Gdzie może być problem?
mam simlocka na o2 , lecz używam tornadosim.
Czy musze wgrać jeszcze nowszy soft?
[ Dodano: 2008-05-14, 15:06 ]
no ok ,dzwoniłem do Plusa, i uzyskałem takie informacje że aby mieć dostęp do internetu , mmsów oraz e-maili muszę wykupić usługę BlackBerry za 59,70zł brutto oraz przejść na numer na abonament!! szok... chyba sprzedam to i wrócę do plamtopa...
tzn że BB rozpoznaje czy mam numer na abonament czy nie? Jak rozpozna abonament to udostępnia opcje MMS? Bo nie rozumiem dlaczego w tym przypadku użytkownicy prepaid mieliby być ograniczeni.
[ Dodano: 2008-05-14, 17:09 ]
wrzuciłem kartę na abonament Orange (oczywiście używając TornadoSIM-a) i nadal nie mam opcji wysyłania mmsów...
[ Dodano: 2008-05-14, 17:30 ]
myślałem że to może wina softa... wgrałem soft 4.3.1.14 i to samo. Więc obecnie downgrade to 4.2.1.107
Więc tak: ja mam Orange Free na kartę i MMSy działają kolorowo... W menu nie będziesz miał ikonki MMSy... Idź do przeglądarki zdjęć i kliknij na jakimś obrazku przycisk "menu" i tam zobacz czy jest opcja wysyłania przez MMSa
niestety...
jedyne opcje to wyślij przez e-mail oraz wyślij za pomocą bluetooth...
Inne pomysły?
ssebba10
BlackBerry: 8800
Wysłany: 2008-05-23, 08:53
Witam,
Jazux napisał/a
Więc tak: ja mam Orange Free na kartę i MMSy działają kolorowo...
a moglbys podac ktorego uzywasz APN ? bo orange ma kilka roznych, probowalem z 'internet' i 'mms', ale niestety dzialac nie chce.
mam abonamentowego orange'a bez BIS/BES, bb 8800 sw 4.2.1.193 i przy odbiorze dostaje esa ze nie moze pobrac mms'a a przy wysylaniu ze go zachowac se moge bo wyslanie jest niemozliwe :).
w telefonie ktory mialem poprzednio z ta karta mms'y dzialaly w obie strony.
do tej pory moglem wysylac i otrzymywac mmsy... a ostatnio sam z siebie wyskoczyl mi jakis blad - kiedy wchodze na jakis kontakt nie wyswietla mi sie juz opcja wyslania mmsa.
mam tylko mozliwosc zadzwonienia i wyslania smsa.
ponadto kiedy probuje wyslac zdjecie przez wejscie na nie i otwarcie opcji, rowniez nie mam tej mozliwosci (a podkreslam ze jeszcze niedawno tam byla ).
kiedy zas probuje wyslac zdjecie zaraz po zrobieniu go wyskakuje mi komunikat:
'Brak rejestru uslug MMS. Nie mozna wyslac wiadomosci. Mozna bedzie tylko zapisac kopie robocza"...
probowalem juz chyba wszystkiego - lacznie z telefonem do biura obslugi klienta w orange. babka podala mi tylko konfiguracje - ktora nic nie zmienila...
Wydaje mi się, że jest to zależne od softu i od backupu danych który robisz. W kilku blackberry ( różne modele ) miałem problemy z brakiem mmsów i najlepszym rozwiązaniem z brakiem opcji mms i przeglądarką, a także blueconnect ( mam erę ) jakie znalazłem to zrobić backup danych na sofcie w którym wszystko jest - wszystkie ikony, opcje itd. następnie wgrać najnowszy soft i zrobić restore danych bez wgrywania dodatkowego oprogramowania ( potem to robię ). Wcześnie w najnowszej becie do 8800 także nie miałem smsów i browsera, cofnąłem soft do wersji 4.2 zrobiłem tak jak wcześniej pisałem i teraz wszystko jest i działa bez zastrzeżeń .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum