jarrod
BlackBerry: BRAK
Wysłany: 2008-10-25, 11:06 Czy BB spełni moje oczekiwania?
Witam wszystkich po raz pierwszy!
Właśnie wróciłem z dłuższej podróży zagranicznej z rozwalonym obecnym telefonem. W samolotach widziałem że dużo osób korzysta z BB w podróży. I zacząłem się zastanawiać, czy BB może jest również dla mnie. I bardzo proszę Was o pomoc.
Do tej pory używałem HP Voice Messangera, w Plusie. Bardzo fajny telefon, z niezłym zestawem funkcji, mimo, że pracował na WM nie wieszał się. Miałem w nim skonfigurowany dostęp do email, przez POP3, ściągałem tylko 20kB wiadomości, potem jeżeli było potrzebne to zaznaczałem do ściągania całość. W Polsce wszystko było ok przy wykupionym iPlus również do telefonu. Ale problem zaczynał się za granicą. Samo zestawienie połączenia GPRS sporo kosztowało, ściąganie tylko nagłówków też nie było rozwiązaniem.
I w związku z tym moje pytania:
* Czy obsługa email'a za granicą będzie tańsza w BB niż przy innych telefonach przy konfiguracji jak wyżej? Nie chodzi tylko o kraje EU ale również np. Ukraina czy kraje w Azji.
* Czy BB ma możliwość edycji plików Word i Excel (z tego co wyczytałem to Word tak, Excel nie)?
* Czy połączenia telefoniczne przez BB to to samo co z innych telefonów? Gdzieś przeczytałem, że często ludzie mają 2 aparaty: BB to emaili i inny do rozmów. Jeśli tak to dlaczego?
* A może rozwiązaniem jest inny smartphone z zainstalowaną aplikacją BB Connect? np. Nokia E71
* Czy raczej wybierać model 8820/8830 czy 9000? Na samej stronie BB ten pierwszy jest zdefiniowany jako "powerful" ten drugi jako "elegant" - ja raczej szukam użyteczności.
* Jak wygląda sprawa synchronizacji listy kontaktów z komputerem?
Będę wdzięczny za szybką pomoc. W poniedziałek zaczyna się kolejny ciężki tydzień w którym chciałbym już mieć nowe narzędzie pracy
* Czy połączenia telefoniczne przez BB to to samo co z innych telefonów? Gdzieś przeczytałem, że często ludzie mają 2 aparaty: BB to emaili i inny do rozmów. Jeśli tak to dlaczego?
Tak, to samo. Wyczytałem gdzieś, że kiedyś BB nie miało funkcji głosowych, ale to może być nieprawda.
jarrod napisał/a
* Czy raczej wybierać model 8820/8830 czy 9000? Na samej stronie BB ten pierwszy jest zdefiniowany jako powerful ten drugi jako elegant - ja raczej szukam użyteczności.
Bez wątpienia 9000 jeśli cena nie gra roli. Zresztą 88** na tej stronie ma opis "powerfull" a ma najkrótszą listę możliwości. Co nie zmienia faktu, że jest 'powerfull'. Ale 9000 Bold jest ulepszoną wersją :)
jarrod napisał/a
* Jak wygląda sprawa synchronizacji listy kontaktów z komputerem?
Przy BISie, podobnie jak telefony z WM, Symbianem itd - Outlook, chyba, że program Unite! coś zmienia w tej kwestii, nie wiem, nie sprawdzałem.
Przy BES'ie jest chyba integracja książki adresowej z serwerem (nie mam BES'a)
Cytat
* Czy BB ma możliwość edycji plików Word i Excel (z tego co wyczytałem to Word tak, Excel nie)?
I Word i Excel :)
Cytat
* A może rozwiązaniem jest inny smartphone z zainstalowaną aplikacją BB Connect? np. Nokia E71
Z tego co pisze na forum to nowy soft Noki nie umożliwia obsługi usługi BB. Co niezmienia faktu, że telefon jest bardzo, bardzo dobry.
jarrod napisał/a
* Czy obsługa email'a za granicą będzie tańsza w BB niż przy innych telefonach przy konfiguracji jak wyżej? Nie chodzi tylko o kraje EU ale również np. Ukraina czy kraje w Azji.
Z tego co wiem to chyba nie, ale nie miałem doświadczenia. Są wątki o tym na forum.
Tyle, że do pełnej funkcjonalności terminala BB potrzebna jest usługa BIS/BES czyli w zależności od operatora 24 - 60 zł.
Witam,
Co do pierwszego nie wiem, bo moje międzynarodowe doświadczenia z BB są zerowe.
Drugie - aplikacja Documents2Go da radę zedytować wszystkie popularne pliki pakietu office (wersja "darmowa" nie pozwala na tworzenie nowych plików, ale można to w prosty sposób obejść), może poza niestandardowymi arkuszami Excel (raporty na tabelach przestawnych o dużej objętości).
Trzecie - połączenie GSM z terminala BlackBerry jest dokładnie tak samo realizowane i rozliczane jak ze "zwykłego" telefonu GSM.
Cztery - takie rozwiązanie jest możliwe, jednak najnowszy soft Nokii nie wspiera już BB Connect, a poza tym zawsze lepiej chyba mieć rozwiązanie dedykowane - skoro BB jest do mailowania i nie ma problemów z resztą, lepiej wybrać terminal niż mieć sprzęt do wszystkiego z kiepską obsługą poczty...
Pięć - raczej Bold, bo nie ustępuje funkcjonalnością serii 88xx, a wręcz jest jej następcą.
Sześć - nie ma problema z synchronizacją kontaktów, kalendarza, notatek i czego tam jeszcze - wykonuje się to w szeroko konfigurowalnym programie Desktop Manager i nie nastręcza żadnych problemów.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2008-10-25, 12:31 ]
Ale jestem wooolny...
_________________ Zdrajców domem, zaś prawych przytułkiem ojczyzna
jarrod
Wysłany: 2008-10-25, 12:38
Dzięki za odpowiedzi.
Właśnie w którymś z wątków na forum znalazłem informację, że pobieranie za granicą do 3MB jest w włączone w koszty obsługi. Jednak sam tej informacji nie znalazłem w regulaminie Plus'a.
W innym z wątków jest opis, że do przesłania tej samej ilości informacji BB potrzebuje mniej transferu, ze względu na wyższy stopień kompresji. To by było już zaletą, ponieważ ograniczałoby koszty.
Nie używałem nigdy BB, ale ciężko mi wyobrazić sobie w czym funkcje email mogą być o tyle lepsze. Jak wspomniałem wcześniej w moim HP miałem możliwość ściągnięcia poczty, łącznie z przeczytaniem i edycją załączników. Oczywiście klawiatura była tylko telefonu, ale z włączonym T9 sprawowało się to bardzo dobrze. Jakie są faktyczne zalety użytkowe BB w stosunku do innych telefonów z email?
Dla mnie wybór pada jednak na 8820 a Bold idzie do szuflady z uwagi na brak UMA w Boldzie. Na razie soft do Bolda jest mało dopracowany i telefon ma problemy z przełączaniem i łapaniem sygnałów danej sieci (często jak wyjmuje go z kieszeni nie ma połączenia z siecią koledzy śmieją się ze po zmianie telefonu po prostu go wyłączam) z 8820 to się nie przydarzało.
Miałem dzisiaj stworzyć temat: Dlaczego BlackBerry? ale widzę, że powstał temat podobny, więc chyba będzie właściwe jak się tu wbiję i trochę temat poszerzę.
Zauważyłem, że dla tutejszych forumowiczów "nie istnieją" inne telefony, dlaczego?
Coś wydaje mi się, że większość przy chęci używania ponadstandardowego ma więcej z nimi problemów niż pożytku, nie bardzo orientuje się jak wykorzystać swój telefon, jakie ma funkcje, które działają, które nie i dlaczego. Czy za dane usługi płaci się, czy nie. Toż to męczarnia.
Przyznaję się, że wystarczającym dla mnie powodem zakupu BlackBerry może być fakt iż podobają się wam one (zresztą tak jak i mi) i dlaczego mieć inny telefon, a nie ten który się podoba.
Jednakże chciałbym podejść do BlackBerry bardziej użytkowo. Proszę o komentarze z tej strony.
Na przykład zauważyłem że piszecie o dużej ich niezawodności, o tym że klawiatura śmiga aż miło, to duży plus. Dla mnie kolejną zaletą byłby UMA w 8820 z możliwością wykorzystania w Orange. Jednakże jeżeli ktoś pisze „w pracy siedzę przy necie, w domu to samo” – to po co mu jeszcze BIS!
Rozumiem gdybym na przykład: codziennie pół dnia przebywał poza firmą i dzięki BIS-owi miałbym stałą kontrolę nad przychodzącymi mailami. Miałbym tylko małą komóreczkę, nie musiałbym targać ze sobą laptopa i co chwila się "rozkładać". Jestem mobilny, jest więcej niż ok. Co jeszcze?
Może macie inne spojrzenie, wiedzę, proszę piszcie.
_________________ Pozdrawiam - Edi2345 - mający dużą chęć na Bolda.
Dla mnie to faktycznie małe przenośne biuro.
Jestem prawnikiem, więc wszystkie papiery dostaję teraz mailem: w każdym momencie panuję nad sprawami, którymi się zajmuję. Początkowo bardzo sceptycznie na to patrzyłam, teraz widzę o ile łatwiej mi się pracuje.
Telefon jest ładny to fakt, ale przede wszystkim jest faktycznie przemyślany. To nie jest ani cegła, ani płaska karta (z takiej też się trudno dzwoni).
Pewnie co człowiek to będzie inna opinia. Część osób na pewno korzysta z wi-fi, część z gpsa.
Coś wydaje mi się, że większość przy chęci używania ponadstandardowego ma więcej z nimi problemów niż pożytku, nie bardzo orientuje się jak wykorzystać swój telefon, jakie ma funkcje, które działają, które nie i dlaczego. Czy za dane usługi płaci się, czy nie. Toż to męczarnia.
Fakt, ale weź pod uwagę że nie od razu Kraków zbudowano i BlackBerry w Polsce ma jakieś dwa lata - niedoinformowanie można też po części wyjaśnić niedopatrzeniami po stronie operatora.
A wracając do tematu. Dla mnie istnieją inne telefony, lubię patrzeć na ludzi ciskających o ścianę swoimi Nokiami czy LG we frustracji, "bo się znowu zawiesza". BlackBerry wybrałem po doświadczeniach z Communicatorem, MDA i kilkoma telefonami z segmentu "popularnych-multimedialnych". Ponieważ należę do osób które raczej przywiązują się do marki, RIM musiałby wypuścić na rynek naprawdę wielki syf, żeby mnie zrazić do Jeżynek. Co cenię najbardziej w moim 8700? Pełną klawiaturę, BIS, rozmiary (mam spore łapy, więc wszelkiego rodzaju płaskie i nieduże telefony jak Nokia 3510 ciężko mi się obsługuje). Może nie ma tak wielkich możliwości, jak na przykład superwypaśny AnyCool - http://www.allegro.pl/ite...lsim_2_pro.html ale jak dla mnie wystarcza w zupełności. Wolę mieć pewność że zadziała w każdych warunkach, popartą doświadczeniami, niż aparat 16GPix który i tak nie zrobi lepszej foty niż cyfrówka.
A co do mobilności, to niby mam lapka z Blueconnect, ale wolę BB ponieważ jestem leniwym sk...synem i nie zawsze chce mi się go odpalać - zwłaszcza gdy wicek w niedzielę o 20 doprasza się zestawienia kosztów finansowych....
Pozdrawiam.
_________________ Zdrajców domem, zaś prawych przytułkiem ojczyzna
jarrod
Wysłany: 2008-10-27, 09:07
OK, jestem coraz bardziej przekonany, ale czy coś możecie napisać o kosztach używania BIS za granicą? Czy za ściąganie danych po GPRS do BB zapłacę dokładnie tyle samo co za normalną komunikację? Czy faktycznie BB ma wyższy stopień konwersji i dzięki temu do przesłania będzie mniejsza liczba informacji?
Wysłany: 2008-11-10, 23:59
jarrod napisał/a
OK, jestem coraz bardziej przekonany, ale czy coś możecie napisać o kosztach używania BIS za granicą? Czy za ściąganie danych po GPRS do BB zapłacę dokładnie tyle samo co za normalną komunikację? Czy faktycznie BB ma wyższy stopień konwersji i dzięki temu do przesłania będzie mniejsza liczba informacji?
P.
Podam na przykładzie Ery:
jeśli wykupisz standardowy pakiet (50zł netto) za granicą będziesz liczony wg cennika za gprs.
Jest jednak możliwość wykupienie pakietu BB roaming (dodatkowe 120 zł netto). W Pakiecie jest 2MB danych w roamingu ale przy kompresji jaką stosuje BB nie udało mi się go przekroczyć (czasami siedzę cały miesiąc za granicą przy ok 100 mailach dziennie).
Czy połączenia telefoniczne przez BB to to samo co z innych telefonów? Gdzieś przeczytałem, że często ludzie mają 2 aparaty: BB to emaili i inny do rozmów. Jeśli tak to dlaczego?
to stare nawyki, kiedys pierwsze BlackBerry to byly pagery....
jakos jest idealna, a wybieranie glosowe jedna z najlepszych wsrod telefonow
ktory telefon ma tak dobra opcje wybierania glosowego, bez wczesniejszego nagrywanie imion, lub po prostu wypowiadanie cyfer!!!
Albo aplikacjia Vlingo, ktora pozwala ci mowic, np:
wysli maila do krzyska, (i to zrobi) pozniej oczywiscie dyktujesz rowniez tekst!!!
_________________ I've been a weirdo every since the Doc said 'push'...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum