BlackBerry Forum  Strona Główna BlackBerry Forum
Pierwsze polskie forum BlackBerry

FAQ - PIERWSZA POMOCFAQ - PIERWSZA POMOC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Cze, yo, jestem nowy, nara i pozdro
Autor Wiadomość
porhinio 
Moderator

BlackBerry: 8300
Wysłany: 2008-01-19, 17:44   Cze, yo, jestem nowy, nara i pozdro

Witam,
nie wiem jak inni forumowicze ale mnie osobiście denerwuje, jak zauważyłem coraz częstszy, sposób pisania postów (czyt. wypowiadania się na forum). Może jestem już stetryczałym dziadkiem, ale przybywa postów przy których mam spory problem ze zrozumieniem zawartego w nich przekazu. Czy tak trudno stosować interpunkcję, czy tak trudno napisać coś pełnym zdaniem, dlaczego coraz częściej czytam zdania(?) w stylu:
" Sie ma ziomy jestem noob w te klocki mam problema z tym rze jak zapodaje fona do kompa to cos nie styka i nie moge muzy wrzycic na słuchawe a tak wogle to wam powiem rze cienrzko softa na jeżyne sciongnonc a dzisiaj jak wstałem z wyra to koma nie działała..."

Ki diabeł, jak tak dalej pójdzie, będę potrzebował tłumacza albo słownika grypsery.
Samsung i780

Jazux 
8120/8300/7730/7290

BlackBerry: 8300
Wysłany: 2008-01-19, 20:50   

Nic nie poradzimy, że niektórzy przepisują na żywca słownik wyrazów obcych...

twoface 
Moderator
BES Admin

BlackBerry: 8800
Wysłany: 2008-01-20, 10:06   

Jak to nic nie poradzimy. Możemy to napisać w zasadach forum że nie chcemy tu giertychowej młodzieży. Tzn. zachowywać poprawność językową. Każdy może popełnić błąd ale nie w co drugim wyrazie. Moderatorzy dawajcie ostrzeżenia. 3 ostrzeżenia = ban na tydzień.
Dzisiaj dokonałem cudu. Po ostrej wymianie zdań, jednego z forumowiczów wyleczyłem z dysleksji i dysortografii, którą podobno miał i się zarzekał że to choroba. Jak powiedziałem, że wszystkie posty polecą w śmietnik to nagle wyzdrowiał, poprawił posty - żadnego błędu ortograficznego i nawet przecinki i kropki się nauczył stawiać.
----------------------------------------------------------
PIN:25561204
RIM 8820
Soft.ver. 4.5.0.69 (92)
Blackberry Enterprise

Zabaweb 
FallFrog

Wysłany: 2008-01-20, 12:35   

Twoface popieram Cię w całej rozciągłości. Ja nauczyłem się ortografii tak samo:D
Pozdrawiam

Mangaista 

Wysłany: 2008-01-27, 23:27   

A ja uważam, że nieprzemyślane posty sa brakiem szacunku dla innych forumowiczów i w 3/4 przypadków kiedy widzę taki okaz głupoty i lenistwa nie odpowiadam na niego. Chcesz ze mną pisać, to się najpierw naucz :P Aczkolwiek wiem, że mam skłonność do chaotycznej składni w postach i często zaczynam drugi wątek zanim dokończe pierwszy. Mam nadzieje, że nikt mnie za to nie znienawidzi ;]

Odpowiedz do tematu