Wysłany: 2008-05-29, 09:06 brak prezentacji numeru
Witam,
po zmianie E61 na BB8800 przestał się prezentować mój numer u moich rozmówców. Mam ustwawione:
Zastrzeż moje dane: Wył.
Pokaż mój numer: Tak
Numer kierunkowy kraju: +48 (wcześniej fon był w Orange UK, sim zdjęty kodem)
Przeryłem forum, instrukcję, google i nic niestety ponadto nie znalazłem. Może ktoś miał podobny problem?
Wcześniej pośrednikiem w kontakcie z operatorem był "menedżer konta" (sim jest firmowy) i dostawałem odpowiedź, że "wszystko jest OK". Ostatecznie zadzwoniłem sam i dało się pogadać mimo, że to nie mój sim. CLIR jest ustawiony prawidłowo - telefon ma wybierać czy ma się numer prezentować czy nie (prezentacja numeru działa jak wrócę z kartą sim do E61). Konsultant powiedział mi o 2 możliwych rozwiązaniach: kod *31# (Plus) przed każdym wybieranym numerem - sprawdziłem działa. Drugie rozwiązanie to upgrade słuchawki do najwyższego softu (mam 4.2.1.90) - podobno ten bug z prezentacją leczy nowsza wersja ale konsultant nie był w stanie powiedzieć jaka. Sprawdzę :)
U jednego z użytkowników u mnie w firmie był podobny problem że w nokii wszystko było cacy a na BB nie. Ale okazało się że u operatora było coś ustawione jeszcze w innym miejscu. Jak by ci nie działało dalej po apgrejdzie softu to daj znać a ja się dowiem o co chodziło z tą blokadą numeru.
_________________ Google i Szukaj to najbardziej obczajeni goscie na tym forum - nie zapomnij zapytac ich, zanim zaczniesz pytac nas...
---
Slownik Ortograficzny (i inne...) - plug-in dla Mozilli i Firefoxa, zainstaluj KONIECZNIE
----------------------------------------------------------
PIN:25561204
RIM 8820
Soft.ver. 4.5.0.69 (92)
Blackberry Enterprise
Zapodałem 8800M_PBr4.2.1_rel164_PL2.3.0.80_A4.2.1.101_Polkomtel.exe i prezentacji numeru dalej brak więc jeśli możesz podpytaj proszę o co chodziło.
Jeśli chodzi o sam soft to na gorąco: jeżynka uruchomiła się po fleszu błyskawicznie od razu prosząc o pin, uruchomił się konfigurator ale jak doszedł do aktywacji to coś mnie tkneło i go olałem. Okazało się, że jednak BES przestał działać i musiałem przeprowadzić ponowną aktywację. Zestrachałem się tylko bo za pierwszym razem wpisałem złe hasło :D. A potem coś długo to wszystko trwało (dochodzi do 80% i wraca do 11% potem długo stoi na 93%) i ostatnie maile się rozjechały. Co do BIS'a to działa bez problemu.
To normalne po upgrade softu trzeba przeprowadzić ponowna aktywacje. Ale wystarczy podpiąć terminal pod kompa w firmowej sieci aby Desktop menager mógł się połączyć z serwerem poczty. Terminal powinien się zaktywować bez żadnego podawania haseł.
A co do prezentacji numeru to dowiem się w poniedziałek.
_________________ Google i Szukaj to najbardziej obczajeni goscie na tym forum - nie zapomnij zapytac ich, zanim zaczniesz pytac nas...
---
Slownik Ortograficzny (i inne...) - plug-in dla Mozilli i Firefoxa, zainstaluj KONIECZNIE
RIM 8820
Soft.ver. 4.5.0.69 (92)
Blackberry Enterprise
Dowiadywałem się i to coś musieli zrobić informatycy w Orange gdzieś na ich serwerach. Gdybyś był w Orange to bym próbował coś załatwić ale z tego co wyczytałem z twoich wypowiedzi to jesteś w Plusie. Jeżeli telefon jest firmowy to niech ktoś odpowiedzialny za to z administracji zadzwoni do waszego opiekuna w Plusie i przedstawi sytuację i niech nie da się zbyć że to wina aparatu.
Nam najpierw wmawiali że to wina karty SIM ale po wymianie karty na nową było to samo.
A właśnie próbowałeś wsadzić inną kartę SIM? To by wyeliminowało problem samego terminala.
---
RIM 8820
Soft.ver. 4.5.0.69 (92)
Blackberry Enterprise
Witam po krótkiej przerwie urlopowej :)
Sprawdziłem dziś kilka kart. Mój sim jest z Plusa (duże konto).
Era - jest identyfikacja
Plus (inne konto) - jest identyfikacja
Plus (z tego samego dużego konta) - brak identyfikacji
Wychodzi na to, że operator ustawił mojej firmie jakiś shit i dzwoniąć z 8800 i naszych simów nie ma prezentacji...
Czyli mamy winowajcę. Telefon do nich i niech się martwią. I nie dać się spławić.
---
RIM 8820
Soft.ver. 4.5.0.69 (92)
Blackberry Enterprise
Niestety infolinia nie zna rozwiązania (601101101 i 2601). Albo od razu przyznają się do niewiedzy albo wciskają kit. Ostatecznie włączyłem u operatora prezentację numeru na stałe. Tak więc problem rozwiązany ale prowizorycznie.
P.S. Ale jaja, większość znajomych nie odbiera zastrzeżonych (zupełnie jak ja wcześniej :)
W infolinii pracują słabiacy po kilku kursach.
Jeżeli to jest firmowy telefon to trzeba uderzyć do opiekuna firmy w Plusie a on do techników.
---
RIM 8820
Soft.ver. 4.5.0.69 (92)
Blackberry Enterprise
u mnie kazdy kto dostal BB8800 i mial ustawione ukrywanie numeru mial ten problem .. dlatego u kazdego kto mi zglaszal ze nie ma prezentacji jego numeru wylaczalem u operatora ta usluge (jestem tzw. menadzerem konta w duzej firmie wiec sam sobie moge takie rzeczy zmieniac)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum