Wysłany: 2008-07-15, 19:23 Brak połączenia z internetem
Proszę o pomoc w sprawie której ani ja, ani nikt inny nie potrafi rozwiązać.
Jestem posiadaczem Blackberry 8800, mam wgrany soft 4.5. Telefon jest zarejestrowany w sieci Era i mam w nim kartę Tak, Tak. Nie chcę podpisywać umowy, ponieważ czekam na odblokowanie. Cała rodzina ma telefony w innej sieci.
Mam przeglądarkę i Blueconnect, ale nie mogę się połączyć z internetem. Za każdym razem , kiedy startuje przeglądarka, telefon wykonuje "żądanie", pokazuje biegnący na dole pasek, po czym wyskakuje komunikat: Nie można połączyć się z internetem. Spróbuj ponownie później. Jeżeli problem będzie się powtarzać, skontaktuj się z usługodawcą".
Wykonałem, już wiele telefonów do BOK, dzisiaj kolejny raz byłem w salonie firmowym Ery i usłyszałem, że u nich jest wszystko Okey ; tzn. usługa 3G włączona itd. Karta, mimo że nie jest 3G, to podobno zezwala natakie usługi bo jest nowa. Poza tym, jestem już pewien, że nie mają zupełnie pojęcia o tym telefonie.
W telefonie, w obcjach zaawansowanych TCP mam skonfigurowane według instrukcji Ery dla Tak, Taka tzn. APN:erainternett, nazwa użytkownika dla APN: erainternett, Hasło dla APN: erainternett. Zostały włączone wszyskie zezwolenia: pobieranie video, obrazów i.t.d.
Przez półtora miesiąca prób zdążyłem się przyzwyczaić do tego, że przeglądarka nie działa, ale mnie to cały czas bardzo intryguje :dlaczego nie działa. Jęśli ktoś ma pomysł, to będę wdzięczny za podpowiedź.
Jeszcze jedno pytanie, które być może jest z powyższym związane. Mimo, że urządzenie wewnętrzne GPS jest włączone to nie szuka satelit i nie pokazuje bieżącej lokalizacji. Czyli, tak naprawdę nie działa. Na początku, kiedy było wgrane oryginalne oprogramowanie, prawdopodobnie 4.2 mimo że nie było żadnej karty, to GPS znajdował kilka satelit i działał. Czy to jest normalne?
Mam nadzieję, że ktoś się nade mną ulituje. Bardzo proszę, choćby ze względu na ilość znaków których użyłem. Ufff.
Dzięki.
Jeśli chodzi o GPS to miałeś rację. Po odświeżeniu znajduje satelity i podaje pozycję. Jeśli chodzi o Operę to muszę ją zaleźć gdzieś w internecie w wersji na telefon i poszukać na forum jak zainstalować na BB8800.Spróbuję to zrobić dzisiaj.
Zauważyłem tyle:
Komunikat o którym pisałem pojawia się przy ustawieniu przeglądarki "blueconnect". Po przestawieniu przeglądarki na domyślną "era omnix" niezależnie od tego czy APN, hasło i użytkownik są ustawione na erainternett, czy erainternet, po wpisaniu np. adresu wp.pl przglądarka wysyła żądanie, pasek biegnie do końca, potem bardzo, bardzo długo "wisi" i potem znika. Strona niestety się nie ładuje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum