Wysłany: 2008-05-12, 14:44 Bombus - kolejny komunikator gg/jabber
Zainspirowany wypowiedzią forumowicza m4x postanowiłem wypróbować Bombusa.
Po paru godzinkach testów muszę powiedzieć że jestem miło zaskoczony, program jest o wiele łatwiejszy w konfiguracji niż opisywane na forum Papla czy EQU, dobrze wygląda i jest wygodny w obsłudze. Dodatowo można importować z pliku liste kontaktów gg, a osoby dostępne pokazują się na górze listy tak jak na komputerze.
Ciekawsze funkcje:
- profile dźwiękowe (wibracja, dźwięk, nic itp..., mozna nawet wybierać dzwonek przychodzącej wiadomości)
- grupowanie kontaktów
- w całości po Polsku
- emotki
Konfigurować program można na wiele sposobów, podam wam ten który moim zdanie jest najwygodniejszy. Przy konfiguracji można wybrać dowolny serwer jabbera, ja po testach polecam chrome.pl - według mnie najbardziej stabily i niezawodny.
1. Instalacja
Instalujemy Bombusika a naszym bb, w załączniku najnowsza wersja programu.
Program sprawdzałem na swoim 8100, powinien działać na wszystkich 8xxx, może na 7xxx też - napiszcie.
2. Rejestracja
Uruchamiamy nasz program i pojawia się pusta lista kont. Wciskamy guzik menu w bb i wybieramy New Account. Teraz pojawi nam się formularz tworzenia konta. Wpisujemy swój nick, najlepiej jakiś unikalny żeby była pewność że nikt juz takiego nie ma, oraz hasło do konta.Nastepnie wpisujemy serwer czyli w moim przypadku chrome.pl. Z listy opcji zaznaczamy jedynie 'register account', i nic innego już nie zmieniamy, nie wpisujemy.
Wciskamy przycisk menu i zatwierdzamy wpisane dane.
Teraz Bombus rejestruje nasze konto, jeśli wszystko przebieglo dobze powinno się na końcu pojawić Done.
3. Konfiguracja
Wciskamy wstecz i na liście kont pojawiło się nasze nowo założone konto - otwórzmy je.
Jeżeli wszystko przebiegło pomyślnie mamy juz nasze konto.
Teraz czas na małą konfiguracje - tutaj takrze możecie robić co chcecie ja podaję tylko sugestie według mnie najlepsze.
Wciskamy guzik menu i pojawia nam sie menu progamu. Wybieramy Tools->Options.
Podam tylko te funkcje gdzie coś zmienałem:
Authorize new contacts -> Automatic subscription
Roster font -> small
Messae font -> smal
Application -> zaznaczamy Full Screen
I na końcu Language oczywiście Polish.
Menu i ok. Teraz mamy już skonfigurowany program. Wyłączamy go i włączamy ponownie aby język zmienił się na Polski.
4.Dodawanie bramki GG
Teraz ustawimy sobie Gadugadu już w naszym rodzimym języku.
Wchodzimy do menu programu i wybieramy Narzędzia->Przeglądarka Serwerowa.
W meu wybieramy serwer i podajemy adres nowego serwera -> chrome.pl, bo z niego będziemy korzystać jako bramki gg.
Teraz wybieramy nasz serwer. Powinna wyświetlić się nam lista dostępnych na nim bramek/ czarów itp.
Wybieramy oczywiście Bramka do Gadu-Gadu.
Następnie w formularzu wpisujemy nasz numer gg, hasło oraz zmieniamy funkcje pobierania kontaktów na ignoruj i odznaczamy Tylko Dla Znajomych.
Akceptujemy nasz formularz i wychodzimy z programu.
Włączamy Bombusika ponownie teraz na liście Transportów powinin się pojawić transport gg.chrome.pl/registred. Powinien także zapalić się na żółto jeśli to zrobi to znaczy że jesteśmy już dostępni a gg. Jeśli jest nadal szary to spróbujcie zmienić status na offline na 30 sek i znowu na dostępny lub wyłączyć i włączyć program.
5.Transport kontaktów GaduGadu
W naszym PCtowym ggexportujemy liste kontaków do pliku.
Następnie wchodzimy na strone:
http://www.chomik.eu.org/jabber/index.php
Wpisujemy w nim nazwe naszego konta, hasło, serwer chrome.pl (Obsługa transportu GG gg.chrome.pl) i podajemy ścierzek do pliku z kontaktami.
Teraz skrypt doda kontakty na naszą liste na serwerze chrome, będzie to robił partiami.
Najlepiej mieć Bobbusa wyłączonego podczas dodawania i włączać go po każdej partii przesłanych kontaktów(skrypt wysyla kontakty partiami po 7-10).
Gotowe!
W załączniku program do pobrania a pod spodem pare screenschtów z mojego Bombuska.
werus
BlackBerry: 8700c
Wysłany: 2008-06-18, 09:25
ja mam znowu problem z wysłaniem sobie kontaktów z gg na tej stronce http://www.chomik.eu.org/jabber/index.php robie wszystko jak trzeba niby konwertuje i wysyła ale jak włączam Bombusa to nie ma żadnych kontaktów ma ktoś pomysł ak to rozwiązać?
Sorry że odpowiadam sam sobie ale udło mi się wysłać kontakty na telefon tylko jest inny problem: zamiast żółtych gwiazdek przy kontaktach które są dostępne mam przy wszystkich taką czarną gwiazdke z jkimiś strzałkami czerwona i niebieska co to znaczy?? i jak to zmienić??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum