Wysłany: 2008-03-19, 00:42 Bluetooth Remote Control
Tak!
Po długich poszukiwaniach znalazłem program
Na moim 8100 aplikacja działa bez problemów!!!
Najnowsza wersja do pobrania stąd:
http://www.blueshareware....ote_control.asp
Poniżej opis możliwości i instalacji stepbystep.
Wersja trial,w załączniku 'dodatek' do programu.
Dzięki Bluetooth Remote Control możemy wysłać jakąś komendę do komputera, typu: zmień utwór, pogłośnij, wyświetl listę utworów. Program Bluetooth remote control może też obsługiwać też programy:
- Power Point
- ITune
- Media Player
- Winamp
- kontrolować Twoją myszkę
- oraz podstawowe komendy Windowsa jak podgłosnienie systemowe, wyłączenie systemu, wylogowanie oraz restart
- XingDVD
- InfranView
- BSplayer
- Acrobat Reader
- Real Player
- ATI DVD Player
- Musicmatch
- PowerDVD
- VLC Media Player
Można również sterować myszką
Oczywiście jest możliwość dodania według swojego uznania, każdego programu zainstalowanego na komputerze lecz z tego co mi wiadomo można go tylko włączyć i raczej nic więcej.
KONFIGURACJA:
1) Instalujemy sterowniki Bluesoleil.Ważne by urządzenie bluetooth było wtedy podłączone do komputera
2) Instalujemy program bluetooth remote control
3) Restartujemy komputer
4) Musimy teraz zainstalować specjalny program w naszym telefonie by go zdobyć wchodzimy C:\Program Files\Bluetooth Remote Control\Java Client (czyli tam gdzie zainstalowaliśmy program) mamy tam plik "BluetoothRC.jar". Jeśli trzeba używamy programu "JadMaker" i tworzymy plik "jad" (jest on potrzebny w niektórych telefonach by zainstalować jaką kolwiek aplikację)
5) Instalujemy ową aplikację na telefonie.
6) Włączamy urządzenie bluetooth do USB i program bluesoleil.
7) Włączamy bluetooth w telefonie i wyszukujemy tel. za pomocą bluetootha. Klikamy na nie ParwymPM i wybieramy "pair device". Ustalamy PIN. I wybieramy ikonę łączenia szeregowego(bluetooth serial port service). Zapamiętujemy Jaki numer COM wybraliśmy.
8) Włączamy program Bluetooth Remote Control. Wybieramy numer COM jaki ustaliliśmy przy połączeniu szeregowym i klikamy "connect to phone".
9) Włączamy wgraną aplikację na telefonie.
10) Łączymy sie z komputerem po przez tą aplikację.
11) Wszystkie opcje są widoczne w aplikacji.
Dodałem wersje alx dla bbków 81xx oraz 83xx.
Ogólnie progam jest bardzo kapryśny, ale jesli uda się go skonfigurowac to działa znakomicie...
Wysłany: 2008-03-20, 11:08
Moglbys napisac jaka wersje masz BRC, tzn RC ile? Oraz jaka wersje Bluesoleila?
Jesli bylbys jeszcze badziej pomocny to jak inicjujesz polaczenie... Bo mam wybrany dobry COM i dzieje sie cos takiego: Przez 5 sekund podczas laczenia widnieje napis Connected ale pozniej sie rozlacza...
Ja na wewnętrznym BT w laptopie zainstalowałem na nim Bluetooth Remote Control, później na telefonie sparowałem oba urządzenia ze sobą, wałczyłem na laptopie i terminalu programy i działa. Nie wiem w ogóle co to za sterownik ten Bluesoleil.
Wysłany: 2008-03-20, 12:33
No tak bo masz wbudowanego bluetootha, ja natomiast musze go podlaczyc do usb (tez na laptopie). A bluesoleil to programik wraz ze sterami do obslugi bluetootha (jego konkurentem jest widcomm).
Chodzi o to ze laczy mi sie z pearlem ale rozlacza po kilku sekundach.
Opcja laczenia przez komputer nie dziala (przycisk connect) jest nieaktywny.
Jedynie laczac sie poprzez programik na komorce - laczy sie na chwile i wywala pozniej polaczenie. W efekcie nic nie mozna zrobic :/
Generalnie jeśli chodzi o łączenie to też nie jest na wysokim poziomie. Jedyne co udało mi się zrobić to uruchomić Media Playera i puścić piosenkę, o zmianie mogłem już zapomnieć bo program sie wieszał. Czasem nawet wieszał mi telefon, no zrywane połączenie co chwile.
No więc panowie, u mnie działa program bardzo dobrze, ineczej bym nie wrzucał, ani razu sie nie zawiesił. Mam wersje 3.0 RC, wersja 2.0 nie działa!
Ja korzystam z bluetootha na usb i program spisuje się znakomicie!
Wysłany: 2008-03-20, 22:24
Ok program przetestowalem - zgadza sie ver 3.0 dziala, starsze niestety nie.
Na jakim modelu probowales - na 8100 duza wiekszosc klawiszy (funkcji) nie dziala a u Ciebie?
Na jakim modelu probowales - na 8100 duza wiekszosc klawiszy (funkcji) nie dziala a u Ciebie?
Na moim 8100 korzystam, to prawda, w programie są zdefiniowane klawisze strzałek, których nie mają nasze bb, ale można w łatwy sposób dodawac własne skrypty i keymapy do programów, i samemu ustalać jaki klawisz jest do czego
Mankametem jest to że nie można korzystać z funkcji myszki, ponieważ jest to skryptwbudowany w program i nie da się edytować tych klawiszy.
Pod listą funkcji w programie masz download, jest to odnośnik na stronke producenta i tam na forum są dodatkowe rzeczy.
Ściągnij sobie np plugina do obsługi Worda, otwórz ten ściągnięty plik w notatniku i wszystko będzie jasne
A faktycznie nie zauwazyłem
U mnie działa nawet na sterownikach windowsowych, bez instalowania tych blucośtam, normalnym połączeniem bez portu COM......
Jedzie na sterownikach broadcoma, a moduł mam na usb za 25 zł więc żaden z wysokiej półki.
zrobilem wszystko tak jak w instrukcji.. bluesoleil dziala poprawnie w obie strony.. moge przesylac pliki COM mam dobrze ustawiony jednak mam nie aktywny przycisk "connect to phone" w BRC... a telefon nie wykrywa.. jakies pomysly? probuje na obydwu opcjach polaczenia na komorce...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum