BlackBerry Forum  Strona Główna BlackBerry Forum
Pierwsze polskie forum BlackBerry

FAQ - PIERWSZA POMOCFAQ - PIERWSZA POMOC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
BlackBerry w planach. Pomocy!
Autor Wiadomość
Killler_Queen 
Poszukująca pomocy

BlackBerry: BRAK
Wysłany: 2008-07-05, 08:00   BlackBerry w planach. Pomocy!

Cześć :)
Jak widzicie, jestem tu nowa a moje BlackBerry póki co w planach. Chciałabym dowiedziec się paru rzeczy, mam nadzieję, że pomożecie cżłowiekowi w potrzebie. Jeśli odpowiedź na któreś z moich pytań już były, bardzo proszę o link, będę bardzo wdzięczna :)

Chciałabym przede wszystkim dowiedziec się:

1) Czy usługa BlackBerry działa w Orange dla klientów indywidualnych oraz jaka jest cena miesięcznego korzystania z usługi;
2) Czy to, jaki mam plan taryfowy ma jakiekolwiek znaczenie i czy mogę zostawić swój numer i plan czy musze koniecznie podpisywać nową umowę;
3) Obecnie przebywam za granicą (Kanada) i tu planuję kupić BB i zastanwiam się, czy będzie bez problemu działało w Polsce, czy może tylko wybrane modele;
4) Czy obsługa BB i instalacja potrzebnego oprogramowania jest bardzo skomplikowana (patrząc na ilość problemów jakie pojawiają się w dyskusjach na forum mam poważne obawy).

Please, help

pospiech 
Loozak :D

BlackBerry: 8310
Wysłany: 2008-07-05, 10:20   

Witaj :D

Napisal bym ze istnieje maly pomocnik i wszystko jest na forum no ale w koncu od czegos jestesmy ;p

ad1. Tak mozna uruchomic BIS'a w orange za 20 zl miesiecznie

ad4. Moze nie tyle co instalacja jak obsluga oprogramowania ;p sprawie nieraz problemy niektorym ;p wszystko zalezy co chcesz instalowac, generalnie rzecz biorac aplikacje przeznaczone pod konkretny model dzialaja na nim bez wiekszych problemow. A obsluga BB nie jest trudna kwestia przyzwyczajenia i smiga sie az milo :D

co do 2 i 3 pytania niebede odpowiadal bo niejestem pewien swojego przekonania i niechce wprowadzac w blad ;p

pozdro :D

Edit by twoface:
Nie z czasownikami osobno. Przecież tego uczą w 3 klasie podstawówki :!:
Używaj polskich znaków

A tam czepiasz sie szczegolow;p po nocce bylem dopiero co wstalem :P wazne ze wiadomo o co chodzi :D

Killler_Queen 
Poszukująca pomocy

Wysłany: 2008-07-07, 04:13   

Dziękuję za informację :)
Chyba wiem o jakim pomocniku mówisz i jeśli myślimy o tym samym to próbowałam z niego korzystać. Naprawdę :)

A może na pytanie 2 i 3 ktoś inny zna odpowiedź? Bardzo Proszę :)

Jeszcze jedno przyszło mi do głowy. Czy w BB kupionym za granicą można spodziewać się polskiego menu? Czy to kwestia zainstalowanego oprogramowania?

porhinio 
Moderator

BlackBerry: 8300
Wysłany: 2008-07-07, 07:13   

Killler_Queen napisał/a
czy w BB kupionym za granicą można spodziewać się polskiego menu? Czy to kwestia zainstalowanego oprogramowania?

Tak, generalnie jest to kwestia OS zainstalowanego w telefonie, staraj się instalować te z rozszerzeniem "multilanguage" (choć zdarzają się i takie bez języka polskiego). Jak byś chciała sama doinstalowywać język polski polecam lekturę tego wątku:
http://www.bbpolska.org/p...pearl-vt298.htm

- Ad. 2 - również z tym zagadnieniem najlepiej skontaktować się z biurem obsługi klienta interesującego Cię operatora
- Ad. 4 - przed zakupem polecam zapoznać się ze stroną na której masz wymienioną specyfikację telefonów Blackberry (najbardziej wiarygodną bo rimowską):
http://na.blackberry.com/eng/devices/

Skrótowo, modele z opisem np takim:
# North America: 850 MHz GSM/GPRS networks
# North America: 1900MHz GSM®/GPRS networks
# Europe/Asia Pacific: 1800MHz GSM/GPRS networks
# Europe/Asia Pacific: 900MHz GSM/GPRS networks

będą na 100% działały w Polsce,

a z takim nie będą:
Dual-band 800/1900 Mhz CDMA2000 1X Ev-DO networks

pzdr.
Samsung i780

Killler_Queen 
Poszukująca pomocy

Wysłany: 2008-07-23, 06:50   

Mam jeszcze jedno pytanie:

Może mi ktoś wyjaśnić, dlaczego gdy wysłałam w Polsce koleżanke do salonu Orange żeby dowiedziała się dla mnei paru rzeczy powiedzieli że Orange nie przewiduje usługi BB dla klientów indywidualnych tylko wyłącznie dla firm?! To możliwe, że oni sami nie wiedzą, co mają? Bo jak się o tym dowiedziałam, to musiałam usiąść. Poważnie.

A i jeszcze pytanie (przepraszam za zawracanie głowy) ale żeby korzystać z BB jak ze zwykłego telefonu, wystarczy mi moja karta SIM czy potrzebuję czegośc jeszcze, jak to jest z Waszymi BB?

RBuzz 

BlackBerry: 8800
Wysłany: 2008-07-23, 08:02   

Killler_Queen napisał/a
Może mi ktoś wyjaśnić, dlaczego gdy wysłałam w Polsce koleżanke do salonu Orange żeby dowiedziała się dla mnei paru rzeczy powiedzieli że Orange nie przewiduje usługi BB dla klientów indywidualnych tylko wyłącznie dla firm?! To możliwe, że oni sami nie wiedzą, co mają? Bo jak się o tym dowiedziałam, to musiałam usiąść. Poważnie.

Orange ma spore problemy z kompetencjami pracowników. Z drugiej strony koleżanka mogła źle sformułować pytanie. W Orange jest usługa BlackBerry dla klientów indywidualnych - wiem, bo sam korzystam. Nazywa się to Blackberry Internet Service, w skrócie BIS, kosztuje jakieś 24zł i obejmuje nielimitowany dostęp do maks 10 kont pocztowych.
Do korzystania z BB jako zwykłego telefonu nie potrzeba nic oprócz zwykłej karty SIM.

misiober 

BlackBerry: 8700g
Wysłany: 2008-07-24, 20:12   

Witam, ja tez planuje zakup BB, przyznaje szczerze o BIS dowiedziałam sie wczoraj i jestem zachwycona ideą, może i mi ktos pomoże :) "to to" obsługuje 10 kont moich???? czyli moge sobie założyc jak w outlooku np kilka kont które posiadam??? czyli generalnie pracuje sobie na tym jak na programie pocztowym, ale na komórce??? wiem , że to banalne pytanie, ale proszę o krótkie tak lub nie :)

D4N 

Wysłany: 2008-07-24, 20:33   

tak

Killler_Queen 
Poszukująca pomocy

Wysłany: 2008-07-29, 05:36   

RBuzz napisał/a
Orange ma spore problemy z kompetencjami pracowników. Z drugiej strony koleżanka mogła źle sformułować pytanie. W Orange jest usługa BlackBerry dla klientów indywidualnych - wiem, bo sam korzystam. Nazywa się to Blackberry Internet Service, w skrócie BIS, kosztuje jakieś 24zł i obejmuje nielimitowany dostęp do maks 10 kont pocztowych.
Do korzystania z BB jako zwykłego telefonu nie potrzeba nic oprócz zwykłej karty SIM.

Dzikuję za informację :) To teraz pytanie brzmi jak uruchomić usługę skoro Orange nie wykazuje chęci pomocy? Słyszałam, że można to zrobić przez internet ale na orange,pl nie znalazłam nic na ten temat. Poza tym jak uruchomię usługę płacę za nią osobno a za komórkę (czyli abonament lub mix lub kartę) osobno tak?

[ Dodano: 2008-07-29, 06:57 ]
Zastanawiam się nad tym BB:

http://www.bestbuy.com/si...d=1205245967166

W danych mam podane m. in. Operates on quad-band 850/900/1800/1900MHz networks

Powinno działać u nas?

apol 

BlackBerry: 8120
Wysłany: 2008-07-29, 22:36   

mam tagiego nowego moge za 500 oddac folie na lcd i z tylu bez simlocka kolor red
felefon bateria 1gb karta ladowarka kabel usb

Killler_Queen 
Poszukująca pomocy

Wysłany: 2008-07-31, 04:26   

Ładowarka pasująca do polskich gniazdek? Bo w Kanadzie i Stanach są zupełnie inne wejścia. I jeśli mówimy o 500 zł a nie 500 $ to byłabym zainteresowana :)

D4N 

Wysłany: 2008-07-31, 12:43   

blackberry maja uniwersalne ladowarki, przynajmniej moja taka ma ;)

RBuzz 

BlackBerry: 8800
Wysłany: 2008-07-31, 12:55   

D4N napisał/a
blackberry maja uniwersalne ladowarki

Oryginalne mają wymienne końcówki, pod wszelkie światowe standardy, nie ma tylko klem pod akumulator samochodowy.

D4N 

Wysłany: 2008-07-31, 20:06   

3 koncowki: zwykla/PL, UK i USA

Killler_Queen 
Poszukująca pomocy

Wysłany: 2008-08-01, 01:58   

A jakąś płytę instalacyjną czy coś też dostaje się w zestawie?

Odpowiedz do tematu