BlackBerry Forum  Strona Główna BlackBerry Forum
Pierwsze polskie forum BlackBerry

FAQ - PIERWSZA POMOCFAQ - PIERWSZA POMOC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Blackberry na Windows Mobile - ktokolwiek słyszał.....
Autor Wiadomość
Marcin 

Wysłany: 2008-02-04, 18:40   Blackberry na Windows Mobile - ktokolwiek słyszał.....

Czy ktoś słyszał o jakiś urządzeniach z Windows Mobile - możliwych do kupienia w Polsce (najlepiej u operatorów komórkowych) które miałyby możliwość korzystania z usługi blackberry? Blackberry connect jest (zdaje się) dostępne tylko dla ograniczonej liczby urządzeń, w większości (o ile nie wszystkie) niedostępne są w Polsce.
Aha, interesują mnie tylko legalne (zakup lub darmowy soft) metody...
Direct push nie wchodzi w grę, bo serwer poczty to Lotus Domino + BES.
Oczywiście u operatorów nikt nic nie wie....

twoface 
Moderator
BES Admin

BlackBerry: 8800
Wysłany: 2008-02-04, 22:25   

HTC
----------------------------------------------------------
PIN:25561204
RIM 8820
Soft.ver. 4.5.0.69 (92)
Blackberry Enterprise

Marcin 

Wysłany: 2008-02-05, 06:49   

Coś więcej? (please) Znalazłem tylko info, że BB Connect ma niejaki AT&T Tilt by HTC. Na stronie HTC wpisanie "blackberry" w wyszukiwarkę nic nie daje...

ruli 
Administrator

BlackBerry: 8310
PIN: 206C471B
Wysłany: 2008-02-05, 10:46   

no twoface - cóż za wyczerpująca odpowiedź....
pozwolicie, że dodam coś od siebie. Jeśli chodzi o htc - to tak jak wszystkie sprzęty na wm z aku 2.0 mają zaimplementowanego pusha. Wygląda to rzeczywiście jak BB, ale obawiam się (niestety Marcinie), że z Lotusa to to nie pociągnie. Tak to bywa już z kochanym Microsoftem, że aplikacje obrobią wszystko co ma na początku nazwy MS (MS Exchange Server).
życie....

pzdrwm

www.zegarludowy.com - jesteś już?

Marcin 

Wysłany: 2008-02-05, 12:13   

@ruli: tak właśnie myślałem. Przez dwa tygodnie używałem SPV M650 (czyli HTC Artemis) i nawet po zmianie systemu na WM6 od HTC miał tylko direct push by Microsoft. Nawiasem mówiąc nie przypadł mi do gustu, BB8100 jakoś lepiej mi się nosi :)

twoface 
Moderator
BES Admin

Wysłany: 2008-02-05, 15:23   

Sorry za poprzednią odpowiedź ale nie miałem czasu się rozpisywać a chciałem na coś naprowadzić.
I sam mam tutaj pytanie, może ruli będziesz wiedział jak wygląda sprawa HTC + BIS
Kolega uruchomił usługę iplus, zainstalował BBconnect na terminalu HTC ale tam gdzie powinien się pojawić PIN ma "pending".
Internet działa.
RIM 8820
Soft.ver. 4.5.0.69 (92)
Blackberry Enterprise

ruli 
Administrator

Wysłany: 2008-02-05, 15:46   

twoface, hmm.. nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że Microsroft się nie lubi za bardzo z RIMem i stąd te ich aku 2.0 i mspush. Tak więc wydaje mi się, że htc+bis nierówna się wielka miłość.
nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że nici z takiego mariażu.

pzdrwm
ruli

Marcin 

Wysłany: 2008-02-05, 17:19   

twoface napisał/a

Kolega uruchomił usługę iplus, zainstalował BBconnect na terminalu HTC ale tam gdzie powinien się pojawić PIN ma pending.
Internet działa.

A czy Kolega ma oprócz iPlusa wykupioną usługę BIS u operatora komórkowego?

twoface 
Moderator
BES Admin

Wysłany: 2008-02-05, 20:55   

ruli mi się wydaje że się myslisz, bo ostatni BBconnect 4.0 który umożliwia przesyłanie wiadomości PIN to PIN oraz dostęp do intranetu został właśnie wydany na WM6 a nie na symbiany, przez co komunikatory Nokii ucierpiały.

Myślałem że iplus to automatycznie BIS.
RIM 8820
Soft.ver. 4.5.0.69 (92)
Blackberry Enterprise

Marcin 

Wysłany: 2008-02-05, 21:42   

Twoface: iPlus IMHO nie oznacza automatycznie BISa. ale na 100% nie jestem tego pewien, bo nigdy nic z Plusem nie miałem wspólnego.
Ale tak na zimną kalkulację rozumując, iPlus to taki odpowiednik BlueConnecta tudzież Orange Everywhere. Tam w tych ofertach nie ma BISa, no to w imię czego w iPlusie przy porównywalnej cenie miałby być?
Ale to tylko moje dywagacje. Trzeba się upewnić w Plusie.

canidy 

Wysłany: 2008-03-17, 15:24   

Marcin napisał/a
Twoface: iPlus IMHO nie oznacza automatycznie BISa. Ale tak na zimną kalkulację rozumując, iPlus to taki odpowiednik BlueConnecta tudzież Orange Everywhere.

Obawiam się, że masz rację. Via iPlusa możesz jedynie odbierac i wysyłac maile po "normalnym" transferze pakietowym lecz na pewno nie z użyciem BIS.

--------------------------------------------
EDIT:

iPlus to jest po prostu połączenie GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA i nie nie jest jednoznaczne z posiadaniem BISa.

billydanze 
Bold and Storm

BlackBerry: Bold
PIN: 2075284B
Wysłany: 2008-04-01, 20:20   

jest duzo telefonow ktore dzialaja z blackberry connect, nokia e-series, xda's,htc, se p1, p990i, etc, podstawowe pytanie brzmi czy w polsce operatorzy maja podpisane umowy na te telefony z rim

wyglada to tak, ze jak np: era chcialaby zaczac sprzedawac blackberry connect na: zalozmy se p1, to musi zaplacic rim licencje za dany model. Wiem ze zazwyczaj sieci nie biora wszystkich modeli a jedyne niektore.
Np. BBConnect dziala na XDA executive i mini, ale nie na Orbicie

brak polskich znakow od 2001...

ruli 
Administrator

Wysłany: 2008-05-07, 18:15   o wybacz mi BlackBerry bo zwątpiłem.....

Witajcie.
Od jakiegoś czasu chodzi za mną wielka chcica przesiadki na WM. Oczywiście podstawowym warunkiem jest możliwość odpalenia BISa na urządzeniu.
No i tak, bawię się od kilku dni LG KS20 i ogólnie sprzętowo jest całkiem nieźle, natomiast rom od Orange jest lekko kulawy. Ściągnąłem BBConnect, zainstalowało się bez bólu. Odpaliłem i niby wszystko fajnie, ale nie szło wygenerować PINu urządzenia. Tak więc LG odpadł na starcie. Po tym incydencie skonsultowałem się z jednym mądrym Panem z helpline'u dla bb i to właśnie on uświadomił mnie, że tak naprawdę to problemów z bbconectem nie ma na urządzeniach HTC. No to co... biegusiem do szafy i odpalamy HTC Touch Dual. No i muszę powiedzieć, że ten sprzęt zawsze mi się podobał a po uruchomieniu bbconnect spodobał się mnie jeszcze bardziej.
Konkludując (bo pewno nie za bardzo was interesuję czy i na jaki sprzęt chcę się przesiąść)
Uprzejmie chciałem poinformować iż z BISa można jak najbardziej korzystać na urządzeniach HTC. Jeszcze jak się ma full qwerty (jak np. w tytanach) to żyć nie umierać. Usługa chodzi bardzo fajnie, szybko i stabilnie. Jedyny mankament tego rozwiązania to to, że w momencie kiedy chcemy skorzystać z netu w telefonie za pomocą edga czy umts to urządzenie zrywa połączenie z apnem bb i łączy się z apn opa. Trochę to wkurzające, zwłaszcza jak się nie ma wifi a trzeba co jakiś czas zajrzeć do neta.

tak czy siak, jest, można i działa.

pozdrawiam
ruli

Kapustus 

BlackBerry: BRAK
Wysłany: 2008-05-07, 19:24   HTC TYTN II

Cześć,
jestem tu nowy więc niniejszym witam wszystkich. Ja też chciałbym dołączyć do grona użytkowników BB. Jako, że jakiś czas temu pożegnałem się z Plusem i jestem na karcie, więc szukam operatora i aparatu, który zapewni mi BB i parę innych rzeczy. Najbardziej przypadł mi do gustu HTC TYTN II w Orange. Przeczytałem twojego posta i, niewierny Tomasz postanowiłem sprawdzić w Orange, czy ten aparat obsługuje BB mail w Orange no i we wsparciu technicznym dowiedziałem się, że według nich nie. Pan co prawda nie wydawał się zbyt rozgarnięty, ale faktem jest, że ten aparat nie jest wymieniony na ich stronie jako wspierający usługę BIS.
Gadają głupoty na tej infolinii, czy jak?
Pzdr

ruli 
Administrator

Wysłany: 2008-05-07, 21:10   

Kapustus, zadzwoń sobie na numer 510800800 (albo *800) z telefonu orange - i tam dodzwonisz się do osób które znają się na bb - oficjalnie oczywiście Orange nie poda takich informacji, bo nie chcą brać na siebie odpowiedzialności jak coś będzie nie tak... ale zaręczam Cię, że chodzi.
Możesz zerknąć tutaj, o proszzz: http://eu.blackberry.com/...jsp#tab_tab_htc
A jutro dam lineczkę do krótkiego tutka.
pzdrwm

@edit by ruli
Pozwoliłem sobie skrobnąć małego tutka. Nie chcąc zaśmiecać forum opublikowałem go na swoim blogu.
zapraszam do lektury

Odpowiedz do tematu