3. Rozpakowujemy archiwum i zmieniamy nazwę pliku lbs_template.alx na lbs.alx. Kopiujemy wszystkie pliki arkiwum (w tym zawartość folderu Java) do folderu z aktualnym OS (C:\Program Files\Common Files\Research In Motion\Shared\Loader Files\...) nadpisując istniejące pliki
4. Uruchamiamy apploader i instalujemy mapy na urządzeniu
Lech, mnie też się tak stało po instalacji 4.5 - jakbyś znalazł na to jakiś patent to daj cyne.
więc tak
po pierwsze mapy nie są zablokowane.
po drugie wraz z softem 4.5 wymagają wpisu w rejestrze usług.
w moim wypadku urchomienie bbmaps to byla kwestia wejscia do bis plusa i klikniecia rejestry usług i wyslij rejestry uslug.
w efekcie w opcje -> opcje zaawansowane -> mapy
znalazl sie wpis uslugadomyslna: Blackberry Maps - EU
neistety mapy wymagaja supportu po stronie operatora na poziomie apn blackberry.net
pokomtel (PLUS) udostepnia te usluge, nie wiem jak jest z innymi
_________________ Blackberry 8310 Curve
Wersja oprogramowania: 4.5.0.93
PIN:206CCF23
po pierwsze mapy nie są zablokowane.
po drugie wraz z softem 4.5 wymagają wpisu w rejestrze usług.
w moim wypadku urchomienie bbmaps to byla kwestia wejscia do bis plusa i klikniecia rejestry usług i wyslij rejestry uslug.
w efekcie w opcje -> opcje zaawansowane -> mapy
znalazl sie wpis uslugadomyslna: Blackberry Maps - EU
neistety mapy wymagaja supportu po stronie operatora na poziomie apn blackberry.net
po pierwsze mapy SĄ zablokowane
po drugie wpis w rejestrze usług pojawia się wraz z uruchomieniem BISa, a wejście w BIS Plusa czy innej firmy wymagane jest tylko wtedy, kiedy mimo uruchomienia usługi nie dochodzą np. maile, czyli jeżeli występują jakiekolwiek nieprawidłowości w rejestrze usług
w efekcie w opcje->opcje zaawansowane->mapy wpis usługa domyślna: BlackberryMaps - EU nie pojawia się tylko jest od początku zaraz po uruchomieniu BISa.
Niestety nic poza tym "wpisem" się nie dzieje, bo możliwość korzystania z map jest zablokowana przez operatora (być może w Plusie nie).
Nie odkrywaj więc kolego Ameryki i nie rób z innych uczestników forum, którzy rozważają jak je odblokować gamoni co nie wiedzą tak prostej rzeczy, bo gdyby tak było jak mówisz temat ten w ogóle nie powstałby na forum !
_________________ BlackBerry® Bold™ v4.6.0.214 z T-Mobile D w Orange PL
czytaj uwazniej
Czytam uważnie, to zdanie też przeczytałem i jest to dla wszystkich uczestniczących w dyskusji oczywiste. Przedmiotem rozważania w tym temacie jest właśnie jak ominąć operatora, który w niektórych sieciach blokuje aplikację BBMaps.
no to trick polega na tym iz nie da sie ominac operatora.
BBMaps wymaga by na APB:blackberry.net u operatora stosowna usluga byla włączona.
tak jak Browser uzywa odpowiedniej uslugi na APN:blackberry.net do pobierania witryn
tak bbmaps wymaga aby APN operatora pozwalal na polaczenia z serwerem o adresie 206.151.26.197 (jeden z serverow blackberry) na porty 19983 i/lub 19982
jezeli operator na nie nie pozwoli ikonka sie nie pokazuje gdyz aplikacja nie jest w stanie dzialac.
teoretycznie istnieje mozliwosc obejscia tego ale trzeba by zlamac warunki licencji.
potrzeba by zdeasemblowac aplikacje bbmaps i poprawic ja by korzystala z apn internet (gdzie polaczenia sa nieograniczane) ale takie rozwiazanie generuje koszty.
_________________ Blackberry 8310 Curve
Wersja oprogramowania: 4.5.0.93
PIN:206CCF23
Udało mi się uruchomić BlackBerry Maps na OS 4.5.0.81.
Na Boldzie niestety nie działa... Pojawia się owszem ikona "Mapy" w menu, lecz znika pozycja "Mapy" w ustawieniach zaawansowanych.. Po wciśnięciu ikony w menu pojawia się komunikat, który mówi że nie można znaleźć aplikacji do której ta ikona się odwołuje...
Na Boldzie niestety nie działa... Pojawia się owszem ikona "Mapy" w menu, lecz znika pozycja "Mapy" w ustawieniach zaawansowanych.. Po wciśnięciu ikony w menu pojawia się komunikat, który mówi że nie można znaleźć aplikacji do której ta ikona się odwołuje...
a ja mam tylko w opcjach zaawansowanych mapy a w menu brak :(
na tym forum jednoznacznie widac ze wielu ludzi przez wiele czasu zajmuje sie rozwiazywaniem problemów z jeżyna a mimo to dalej z niej korzystają - cos w tym jest :)
moj problem następujący
przy starym sofcie 4.2.x.x zaisntalowalem bbmaps i urychamialo sie tylko bylo w paski prawdopodobnie z powodu braku data conection
potem nastapil upgrade softu do 4.5.0.102 podczas ktorego odinstalowalem bbmaps i inne uslugi ktorych nei mogłem uywać z powodu braku polaczenia
po rozwiazaniu problemu mam juz data conection - jak mniemam :) wiec sprobowalem zainstalowac bb maps zgodnie z zaleceniami - ie active x podlaczony bb
przegladarka zwraca blad iz nie ma oprogramowania dla mojego bb a po kilku kliknieciach ponow zwraca iz nie wykryto podlaczonego terminala
terminal jest caly czas podlaczony i jezli trzeba da sie zsynchronizowac.
czy ktos mial podobny problem ?? jaka przyczyna i jakie rozwiązanie??
pozdrawiam
yaaroo
_________________ bb8820
soft 4.2.2.184
po upgrade 4.5.0.102
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum