no to może ja:
1) nie
2) tylko browser systemowy (uwaga tylko wap - jeśli będziesz otwierał inne strony wszystko pójdzie po innym apnie i zapłacisz)
3)nie wiem, ale wydaje mi się, że tak
4) ja bym na wszelki wielki usunął ustawienia tcp - wtedy będzie pewność że wszystko idzie po bisie.
5) a to już zależy od tego czy twórca aplikacji zezwolił jej na działanie po apn blackberry jeśli tak to nie płacisz, jeśli nie to płacisz (najlepiej poszukać info o tej sprawie na stronach producentów softu)
jezeli wylaczylem TCP... i korzystam z bb messanger np wysylam zdjecie przez komunkator to place cos? lub jakis inny plik? czy tylko nie place jak rozmawiam w messanger a jak cos wysylam przez to to juz hajs leci.. ??
Ja także mam kilka pytań odnośnie usługi Blackberry BES ale w erze - czy muszę spełniać jakieś specjalne wymagania oprócz oczywiście posiadania działalności gospodarczej, ile minimalnie i maksymalnie mogę mieć pod usługę podłączoną terminali? Czy jeżeli koszt besu to około 50zł to muszę płacić to razy ilość terminali? Narazie tyle.
seba
BlackBerry: 8310
Wysłany: 2008-09-14, 00:01
Noko83 napisał/a
Witam.
Ja także mam kilka pytań odnośnie usługi Blackberry BES ale w erze - czy muszę spełniać jakieś specjalne wymagania oprócz oczywiście posiadania działalności gospodarczej, ile minimalnie i maksymalnie mogę mieć pod usługę podłączoną terminali? Czy jeżeli koszt besu to około 50zł to muszę płacić to razy ilość terminali? Narazie tyle.
Pozdrawiam
A taki jest koszt BESa w Erze? Tak. Płaci się za każdy terminal (opłaty licencyjne + ryczałt na transmisję danych). Oczywistość posiadania działalności gospodarczej dla mnie nie jest taka oczywista (chyba, że Era tego wymaga).
Jeśli masz kaprys i masz serwer poczty korporacyjnej (Exchange; Domino) to możesz sobie odpalić BESa. Mało tego w ramach aktualnej promocji RIM daje nieco prostsze oprogramowanie serwerowe za darmo z jedną licencją (CAL) gratis.
Minimum to oczywiście 1 użytkownik. Maksimum... myślę, że nie masz się co martwić ;) Wystarczy.
Więc mając np. Exchange instalujesz soft z RIMu, na SIM dodajesz usługę BES i od tej chwili jesteś szczęśliwym użytkownikiem BB ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum