Witam
Jestem nowym userem (zarowno tego forum jak i blackberry). Moj problem polega na tym, ze dostalem dzisiaj BB 7130g. Telefon ma zdjetego simlocka (podobno). Wlaczam telefon, widze ladne ikonki etc i tyle. Nie moge zadzwonic, nikt nie moze sie do mnie dodzwonic, wysylanie i otrzymywanie sms'ow wyglada identycznie, czyli fatalnie. Teraz pytanie: co zrobic? Trzeba cos ustawic w opcjach? Prosze o pomoc.
P.S
Forum przeszukalem niestety nic na temat tego modelu telefonu i takiego problemu... nie znalazlem. Google rowniez nic ciekawego i wartosciowego nie znajduja.
Telefon jest nowy, wiec raczej nie sadze zeby byl zepsuty. Ale moze...
Co do PINU:
Gdy wkladam karte Orange- prosi o SIM. Wpisuje, akceptuje i wlacza sie telefon normalnie (nie liczac braku mozliwosci dzwonienia i pisania).
Gdy wkladam karte Heyah- nie prosi o pin, tylko wlacza normalnie telefon.
P.S
Jednak problemy chodza parami... Przy probie zainstalowania nowszego softu (4.2) wylaczyl mnie sie komputer. Teraz gdy wlaczam telefon pojawia mnie sie ikonka przedstawiajaca cos w rodzaju "kasety", a w srodku symbole kola, trojkata i kwadratu. Pod ikonka znajduje liczba "507". Da sie cos zrobic, czy najlepiej wyrzucic przez okno i zapomniec o problemie?
Czy ktos moze mi pomoc z tym raczej "malo przyjemnym" defektem BB?
P.S
Telefon udalo sie przywrocic do zycia. Wystarczylo usunac wszystko z telefonu i wgrac na nowo soft. Problem braku zasiegu nadal jednak pozostaje. Dodam, ze nie mieszkam na jakis "zadupiu" w puszczy tylko w Poznaniu, wiec na brak zasiegu raczej narzekac nie moge.
[ Dodano: 2008-08-09, 17:21 ]
Czy ktoś jest w stanie mi pomóc?
mialem podobny problem ze swoim 7100x ustawilem w opcjach wybor sieci automatyczny i tak jak wyzej kolega napisal - ikona wlączenie sieci probowalem z 5 razy i po czasie zlapal siec i do teraz jest ok- opcja (wirelesja to zrobilem tak ze w ustawieniach sieci dalem na reczny wylaczylem telefon,ponownie wlaczylem i wybralem tryb automatyczny i dopiero zaskoczyl-tylko musisz po zmianie trybu dac zapisz zminy bo inaczej to nic nie da
Ostatnio zmieniony przez tragedia 2008-08-09, 21:15, w całości zmieniany 1 raz
Sprobowalem. Efekt niestety mizerny. "Searching for network", a pozniej "no service". Probowalem karte Orange (z abonamentu), karte Ery (abonament, tak, tak), heyah i simplusa. Wszedzie to samo. Simlock raczej jest zdjety gdyz akceptuje zarowno karte Ery i Orange. Tzn- prosi o pin, po wprowadzeniu akceptuje go i uruchamia normalnie telefon. Na tym sie konczy. Ma ktos jeszcze jakies pomysly? Moze trzeba cos zaznaczyc w ustawieniach telefonu?
Aktualnie uzywany przeze mnie soft: "7130gM_PBr4.2.1_rel164_PL2.3.0.80_A4.2.1.101_Vodafone_Belgium_(Proximus)"
Nie wiem czy to ma cos wspolnego z brakiem zasiegu w telefonie, ale tak na "wszelki wypadek".
ja miałem podobny problem, ale miałem dostęp do poł. sos.
Ustaw tryb ręczny i ręcznie wybierz operatora, następnie dodaj go do listy preferowanych.
U mnie działało.
Mam z simlockiem i karta turbosim.
W wyborze ręcznym powinny być widoczne nasze sieci.
Nie znajduje zadnych sieci. Wychodzi na to, ze telefon ma problemy z zasiegiem. Bo zadnych innych defektow nie znalazlem w czasie "uzytkowania". Jaki moze byc koszt naprawy? Ewentualnie jak to mozna samemu naprawic? Wgrywanie innego softu pewnie nic nie pomoze, zgadza sie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum