Wysłany: 2008-01-18, 16:57 Jak ustawić internet przez GPRS bez BIS i BES?
Nie posiadając wykupionej u operatora usługi BIS ani BES można korzystać w Blackberry z internetu za pomocą "zwykłego" internetu GPRS.
Są 3 przypadki:
1. Mamy w miarę nowy terminal ( OS 4.2.1 i wzwyż) i operator udostępnił nam korzystanie z browsera i MMS. Optymalna opcja, nie trzeba nic konfigurować żeby korzystać z internetu.
2. Opcja uniwersalna:
- ustawiamy odpowiednio TCP - http://www.bbpolska.org/t...m?highlight=tcp
- instalujemy Operę Mini i używamy jej zamiast systemowego Browsera
- na wielu najnowszych OS działa również Browser (edit - porhinio)
3. Nasz terminal ma zablokowaną opcje Firewall ON, i niestety tu już nic nie da się zrobić, gdyż nie można odblokować dostępu do internetu przez Operę.
Odnośnie punktu 3. Mam właśnie włączoną zaporę firewall i nie mogę jej wyłączyć. Czy naprawdę nie ma żadnego sposobu aby zdjąć tą blokadę (i pewnie dlatego mi nie działa net w moim bb7290 przez operę)...
Włączony Firewall nie powinien przeszkadzać w działaniu Opery przez GPRS (nie przeszkadzał na kilku BB, w których uruchamiałem Operę).
Proponuję się pobawić uprawnieniami aplikacji: Opcje zaawansowane - Aplikacje - Opera Mini - Edytuj uprawnienia (przede wszystkim opcję "Internet operatora" trzeba ustawić na "Zezwól")
Problem w tym, że nie mam opcji "edytuj uprawnienia" i "internet operatora". Po uruchomieniu opery pokazuje się pasek instalacji i próbuje się łączyć ze stroną główną (i zrzera mi kasę za to) i przy końcu paska instalacji pokazuje się komunikat "próba z neten nie powiodła się - skontaktuj się z operatorem... Ustawienia TCP są poprawne. Byłem w 3 salonach Plusa i w jednym mi powiedziano, że to cegła, jak to się obsługuje. W drugim i trzecim zaproponowano mi wysłanie do ich serwisu i zmianę softa. I Żaden nie rozwiązał mojego problemu
...i w jednym mi powiedziano, że to cegła, jak to się obsługuje
Sorry za offtop, ale nie mogłem tego zostawić bez komentarza! No po prostu nie mogę z poziomu wiedzy tych wszystkich "speców" od telefonów... Muszę kiedyś też skoczyć do jakiegoś komisu, będzie z czego się śmiać...
Nie mogę przełączyć na gprs :/ Ustawiłem tak jak napisane ppp lub internet za 30 sekund w necie zabiera mi 50groszy :/ strona laduje sie do tego masakrycznie wolno... zdjęcie które zajmuje 120KB pobiera około 5-6 minut ...
werus
BlackBerry: 8700c
Wysłany: 2008-05-12, 20:31
no ja mam bb 8700 zainstalowalem Opere mini mam karte z Simplusa i nie mogę skonfigurować neta bo mam firewalla włączonego a aplikacji zezwoliłem na wszystko co się dało.
Wysłany: 2008-06-08, 21:10 Re: Jak ustawić internet przez GPRS bez BIS i BES?
a jak zrobić aby ustawić Operę Mini jako aplikację domyślą do przeglądania www ... mi niestety cały czas "wpycha się" BB i oczywiście wtedy nie mogę się połaczyć .....
Liza powiedz mi gdzie się znajduje domyślna przeglądarka BB, bo ja jakoś nie widze u siebie. (mam BB od dzisiaj).
ja niestety też nie miałam ikonki przeglądarki w menu i szczerze mówiąc nie wiem dlaczego i jedyny ślad jaki znalazłam to w opcjach zaawansowanych, że jest, ale nie potrafiłam jej zmusić do współracy :( tak wiec zainstalowalam operę i przez nią korzystam z netu ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum